Архів
П’ятниця,
16 жовтня 2020 року

№ 79 (19827)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Який порядок зарахування до стажу роботи періодів перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням?»

Віктор ШМЕРХЛЬОВ.

с. Бушинка

Тиврівського району

Вінницької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 24-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) у редакції, що була чинна до 01.10.2017, час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховувався до страхового стажу для призначення пенсії за віком і до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» із 01.10.2017 внесено зміни в абзац четвертий частини першої статті 24-ї Закону 1058, відповідно до якого час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Отже, під час звернення за призначенням пенсії за віком/переведення з інвалідності на вік відповідно до Закону 1058 починаючи з 01.10.2017 до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах, зараховується час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

Також варто пам’ятати, що обчислення страхового стажу за період до 01.01.2004 здійснюється згідно з раніше чинним законодавством, тобто відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон 1788).

Статтею 56-ю Закону 1788-го передбачено, що час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Отже, період перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням по 31.12.2003 зараховується відповідно до статті 56-ї Закону 1788-го як до страхового, так і до пільгового стажу під час призначення пенсії за віком.

 

«За яких умов жінка може сьогодні піти на пенсію в 55 років, і скільки страхового стажу треба мати?»

Клавдія МІСЯЧНА.

с. Богодарове

Барвінківського району

Харківської області.

 

У ЧИННОМУ законодавстві немає норми, за якою жінки могли б піти на пенсію за віком у 55 років. Така норма діяла до 1 січня 2015-го. Нині змінилися вимоги як до пенсійного віку, так і до тривалості страхового стажу. Із квітня 2020-го жінки мають право вийти на пенсію в 59 років 6 місяців за наявності не менш як 27 років страхового стажу.

 

«3 березня 2020 року з управління Пенсійного фонду в м. Києві було відправлено пакет документів на моє ім’я в управління Пенсійного фонду в м. Кропивницькому. Проте я досі не отримала відповіді. Мені цікаво знати: за наявності стажу 23 роки пенсія в розмірі 1700 гривень справедливо?»

Антоніна БЕЗ’ЯЗИЧНА.

м. Кропивницький.

 

ЗВЕРНЕННЯ щодо розміру призначеної пенсії розглядає те управління Пенсійного фонду України, в якому пенсіонер перебуває на обліку і в якому міститься його пенсійна справа.

На розмір пенсії впливає як тривалість страхового стажу, так і заробітна плата, яку ви одержували під час роботи. Якщо заробіток був невисокий, а пенсію призначено до 1 жовтня 2011 року, то за 20 років стажу вона має бути 1712 грн (з 01.07.2020) і додатково 3 відсотки за стаж понад 20 років.

Радимо з’ясувати, чи всі періоди трудової діяльності зараховано до вашого стажу.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч працюєш, та не маєш
Читати
Карантин — до кінця року
Читати
Смерть патріота
Читати
Допомога чи знущання?
Читати
Захищаємо українську
Читати
Нове районування — тепер наочно
Читати
Потрібне зрошення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове