Архів
П’ятниця,
20 листопада 2020 року

№ 89 (19837)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

На варті найдорожчого

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

Фото автора.

ЯКОСЬ знаний у регіоні Олег Олександрович Гаврилюк, який понад 30 років поспіль очолював Хмельницьке вище професійне училище №25, заслужений працівник освіти України, розповів мені про лікарів відділення амбулаторного гемодіалізу комунального підприємства «Хмельницька міська лікарня». За його словами, це справжні професіонали, які докладають чимало сил і вмінь, щоб допомогти йому та іншим пацієнтам із хронічною недугою нирок переборювати підступну недугу. Як добре, подумалось, що в ці скрутні часи життєвих негараздів, коли втрачено чимало найгуманніших людських цінностей, зустрічаються одержимі добром люди, котрі переймаються чужими болями і печалями, наче своїми. Прикметно, що найбільше їх серед медиків.

Ця розмова спонукала мене розповісти про працівників відділення гемодіалізу, де щодня лікується 58 хворих у три зміни. До речі, нині кількість таких хворих збільшується. Бо ж найближчим часом через новий адміністративно-територіальний устрій до обласного центру приєднаються майже 20 сіл із Хмельницького та Дережнянського районів. Тому в планах адміністрації лікарні вдвічі розширити прийом на гемодіаліз.

Відділення, оснащене сучасним обладнанням, очолює, за оцінкою пацієнтів, лікар від Бога — Віталій Іванович Онуфран. Весь свій робочий час цей привітний чоловік проводить біля пацієнтів, підбадьорюючи заспокійливим словом, яке зцілює від тяжкої недуги не менше, ніж ліки.

Віталій Онуфран — випускник Івано-Франківського медичного інституту. Після його закінчення 20 років пропрацював лікарем відділення детоксикації Хмельницької обласної лікарні. А з 1 травня 2019-го очолює відділення гемодіалізу міської лікарні. Найкращі його помічники — лікар Олена Беган, старша медсестра Світлана Тодорчук, медсестри Оксана Квасюк, Юлія Лозінська, Ольга Юрковська, Юлія Федорчук, Олеся Сивюк, Марія Пастушина, Інна Бачинська.

Разом вони зустрічають пацієнтів, які з надією в очах сприймають їхні турботливі побажання здоров’я і виконують лікарські настанови.

Так, працівники відділення амбулаторного гемодіалізу заслуговують на зворушливе публічне вдячне слово. А втім, пригадався добрий відгук заступника директора цього лікувального закладу з хірургічних питань Михайла Григоровича Соболя про таких же чуйних фахівців і в інших відділеннях. Для кожного з них найбільша радість, коли, подолавши недугу, хворий має змогу тішитися дітьми, онуками і правнуками, з оптимізмом дивитись у завтрашній день. Краще і не скажеш.

Версія для друку          До списку статтей

З роси й води

ДНЯМИ відсвяткувала 85-річчя Клавдія Іванівна Лапук із м. Хоросткова Гусятинського району Тернопільської області. Любов до праці на землі, прищеплена їй з дитинства, дала Клавдії поштовх обрати професію до душі. Здобувши фахову освіту у Заліщицькому радгоспі-технікумі, вона 13 років відпрацювала агрономом у колгоспі с. Увисла та понад 20 років — у відділі селекції Тернопільського обласного НВО «Еліта». На заслуженому відпочинку теж не сидить склавши руки — вирощує на власній ділянці овочі.

Рано втративши чоловіка, Клавдія Іванівна самотужки виховала двох донечок і стала їм надійною опорою та порадницею. І нині діти та онуки, яка б відстань їх не розділяла, з теплом і любов’ю горнуться до маминих крил. Цілеспрямована, розсудлива, оптимістка у всіх ситуаціях, щира душею і весела вдачею, Клавдія Іванівна є доброю товаришкою для сусідів, наставницею і прикладом для молоді. Вітаємо любу матусю і бабусю з днем народження, бажаємо їй здоров’я та прожити ще багато щасливих років під Божою опікою.

З повагою діти та онуки.

 

20 листопада святкує 80-й день народження Лідія Григорівна Самойлюк — талановита організаторка сільськогосподарського виробництва. Починала вона свій трудовий шлях завідувачкою ферми, затим була бригадиром комплексної бригади, заступником голови колгоспу, а останні 30 років очолює ТОВ «Нива» — господарство з високою культурою землеробства і розвиненим тваринництвом, яке дає робочі місця селянам і гарантує продовольчу безпеку краю, сприяє соціально-економічному розвиткові сіл Поляхова, Романів і загалом усього Теофіпольського району Хмельниччини.

За доблесну працю Лідії Григорівні присвоєно звання заслуженого працівника сільського господарства, вона почесний ветеран України. Тож з роси й води вам, шановна ювілярша! При доброму здоров’ї впевнено досягнути вікової вершини.

Від імені ветеранів, аграріїв Хмельниччини
Ростислав ТРОЯН.

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове