Архів
П’ятниця,
20 листопада 2020 року

№ 89 (19837)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мені 61, оформив пенсію за віком (маю стаж 33 роки 8 місяців). До 35 років стажу не вистачає 1,4 року. Чи треба мені доотримати стаж для нарахування індексацій? Що я втрачу?»

Матвій БЕЗНОСЕНКО.

с. Черевані

Глобинського району

Полтавської області.

 

ЯКЩО чоловік, якому пенсію призначено з урахуванням тривалості страхового стажу менш як 35 років, у період роботи мав невисоку заробітну плату, то розмір його пенсії, обчислений за формулою, може не досягати мінімального, встановленого на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

За відсутності повного страхового стажу (для чоловіків — 35 років) під час обчислення розміру пенсійної виплати не застосовуються гарантії щодо мінімального розміру пенсії за віком, визначені частиною першою статті 28-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», і мінімальної пенсійної виплати на рівні 2100 грн (пункт 3-й постанови Кабміну від 01.04.2020 №251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році»).

Щодо необхідності допрацювати 1 рік 4 місяці, то, якщо є можливість офіційного праце-влаштування, це варто зробити, щоб набути повного страхового стажу. Його наявність дає підстави для встановлення додаткових гарантій щодо мінімальної пенсійної виплати.

Якщо за наявності стажу 33 роки 8 місяців ваша пенсія вища за 2100 грн (це можливо, якщо в період роботи ви одержували високу зарплату, з якої сплачувалися внески), то кожен додатковий місяць набутого після призначення пенсії страхового стажу дасть змогу збільшити розмір пенсії.

 

«Маю 50 років, 33 роки пропрацювала у фтизіатрії. У скільки я можу вийти на пенсію за віком, а не на пільгову?»

Поліна ЗАЙЦЕВА.

с. Грушки

Хорошівського району

Житомирської області.

 

ПЕНСІЙНИЙ вік жінок і чоловіків визначено статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, жінки, які народилися після 1 квітня 1961-го, йдуть на пенсію за віком після досягнення 60 років.

Мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, також поступово збільшується. Якщо 2020-го для того, щоб вийти на пенсію за віком, потрібно мати не менш як 27 років страхового стажу, з 2028-го для призначення пенсії необхідна кількість страхового стажу становитиме 35 років. Якщо страховий стаж на час досягнення віку 60 років буде менший за 35 років, але становитиме не менш як 25, то вийти на пенсію за віком можна буде в 63. За наявності стажу від 15 до 25 років таке право настане в 65.

Водночас якщо у вашому випадку мала місце робота в лікарняному закладі на посаді лікаря чи середнього медичного персоналу, то за наявності 33 років такої роботи й за умови звільнення з неї вам може бути призначено пенсію за вислугу років. При цьому не має значення вік, якого ви досягли: пенсія за вислугу років призначається до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

 

«Чи може одержувати пенсію дитина, яка навчається в духовній семінарії?»

Петро ЛИСИЦЯ.

смт Лисець

Тисменицького району

Івано-Франківської області.

 

ОЧЕВИДНО, питання стосується права на продовження виплати трудової пенсії у зв’язку із втратою годувальника дитині померлого годувальника, яка досягла віку 18 років і продовжує навчання.

Відповідно до законодавства, пенсії у зв’язку із втратою годувальника дітям після 18 років, які навчаються за денною формою, виплачуються до закінчення навчання, але не довше як до досягнення ними віку 23 роки.

Такі норми поширюються також на дитину, яка подала довідку про навчання в духовній семінарії.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Боржників більшає
Читати
В антилідерах за скаргами
Читати
Коштів бракує
Читати
Причини мору поки що не відомі
Читати
Арешт «легітимного» скасовано
Читати
Прогрес усе ж є
Читати
Найбільше сидять за розбій та вбивство
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове