Архів
Вівторок,
12 січня 2021 року

№ 2 (19850)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Неприємний запах і маска

«Як тільки почала носити маску під час пандемії коронавірусу, виникла проблема: з’явився неприємний запах із рота. Чим це може бути зумовлено і що робити?»

Валентина К.

м. Хмельницький.

 

МАСКА не може бути причиною захворювання з неприємним запахом. Вона, трохи затримуючи повітря біля носа, лише допомогла «пронюхати» проблему. Найпевніше, поганий запах — це наслідок пародонтозу, який розвивається в порожнині рота. У такому разі, звісно ж, треба обстежитися у стоматолога.

Зарадити проблемі та забезпечити свіжість подиху допоможе полоскання з ефірними оліями. У склянку води можна додати 3-4 краплі олії: евкаліптової, ялицевої або чайного дерева. Полоскати двічі-тричі на день протягом двох тижнів.

Для полоскання також можна використовувати настій квітів календули й ромашки. Взяти їх у рівних пропорціях, чайну ложку суміші залити окропом, дати настоятися, перецідити й полоскати рот уранці та ввечері протягом 10 днів.

Неприємний запах також може бути симптомом захворювань шлунково-кишкового тракту. Щоб з’ясувати, чи це так, потрібно обстежитися. Гастрит, гастродуоденіт, виразкова хвороба можуть спровокувати застій у ділянці шлунково-кишкового тракту, погіршення травлення, гниття їжі в кишківнику, що також спричинює неприємний запах, який поширюється з повітрям, що видихається.

Володимир ГУРТОВИЙ,

лікар нетрадиційної медицини.

 

Чим корисний лимон

«Кажуть, лимон розріджує кров і тому корисний людям похилого віку. Чи так це?»

Ірина З.

м. Тростянець Сумської області.

 

ТАКА думка побутує серед людей, але істина в іншому. Лимон не розріджує кров, а знижує її згортання. Завдяки вітамінам Р і С, які сприяють зміцненню стінок кровоносних судин, цей цитрус і справді корисний літнім людям. Його вітаміни допомагають синтезу особливої клейкої речовини — інтерцелюлярного цементу, який зміцнює внутрішні стінки капілярних судин. Якщо організму бракує названих вітамінів, то цементувальні властивості цієї клейкої речовини порушуються, що призводить до ламкості судин.

Крім цього, лимонна кислота бере участь у біохімічних реакціях клітинного дихання і підтримці кислотно-лужної рівноваги крові. Один лимон забезпечує приблизно добову потребу організму дорослої людини у вітаміні С. Цей вітамін не розкладається, тобто довго зберігається. Лимон завжди бажано мати на столі, а надто зараз — зимової пори та у розпал вірусних захворювань.

Алла БОРЩ,

знавець народної медицини.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове