Архів
Вівторок,
12 січня 2021 року

№ 2 (19850)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Хранителі неоціненної спадщини

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

При колгоспах на сакральні поховання, кургани, вік яких нараховував од двох до п’яти тисяч років, ніхто особливо не зважав. Земля, а точніше, збільшення земельного банку, — ось що насправді було цікаво. Більшість сучасних аграріїв сповідує аналогічні принципи. Втім, не всі.

Виділили і окультурили

СПІВВЛАСНИК ТОВ «Плиски Агро» із села Плиски Борзнянського району Валерій Новицький долучився до Всеукраїнського руху «Хранителі курганів». Підприємство відмежувало та охороняє 39 курганів різних епох на орендованих полях і давньоруське городище поблизу. «Ця тема давно нас зачіпала, — розповідає пан Валерій. — Адже кожний новий начальник міліції та прокурор щоразу натякали нам на кургани. Їх розглядали не з точки зору виділення чи окультурення, а як шантаж».

Оскільки більшість пам’яток археології розорали вщент іще за колгоспів, то дістати інформацію про них виявилося завданням непростим. Шукали по старих картах. «На тій карті, що ми бачили, кургани позначені кружальцями, однак деколи ми потрапляли на ями… — пояснює Валерій Новицький. — Місце розташування кожного визначали візуально. Навколо них зробили межі відступу та оборали борозною».

Навесні за прикладом засновника руху «Хранителі курганів» Олександра Кликавки працівники підприємства спробували висадити дерева довкола давніх могил. Саджали сосну, проте через посуху паростки не прижились. Наступної весни аграрії планують висадити дикі груші та дерен, які мають високу здатність приживлюватись.

Кургани як орієнтири для навігації

НА КОЖНОМУ давньому похованні власники «Плиски Агро» встановили щогли, на яких вивісили національний прапор. Така ініціатива має на меті не лише патріотичну функцію, а й практичну.

— Коли в тебе на п’яти і більше точках на полі є певні візуальні об’єкти, які можна ідентифікувати на фото з дрона (з висоти 300-500 метрів, скажімо), то легко на тому місці встановити точні координати, — пояснює відповідальний за інноваційні технології підприємства Костянтин Новицький. — Роблячи ортофотоплани поля, для дослідження використовуємо прив’язку до цих точок. Зазвичай такі вимірювання роблять з допомогою червоних дисків, розміщених на землі під час зйомки. Але, виявилось, можна зробити й так, як ми, — встановити один раз прапори на курганах. До того ж це орієнтир для механізатора на великому лану.

Прапори сподобались і… місцевим злодюжкам. Так, із кількох курганів невідомі поцупили їх. Валерій Новицький жартує: «Патріотичні злодії пішли», — і додає: «Якщо комусь потрібен національний прапор, то не обов’язково зривати його, звертайтеся до нас, ми допоможемо».

Наразі це справа ентузіастів

ВИПАДОК із давньоруським городищем поблизу Плисок заслуговує окремої уваги. Неймовірно, але його намагались розпаювати!

— Точних даних про городище ми не мали, відома була тільки площа — 37 га. Вийшло так, що, виокремлюючи городище, ми приорали його частину. Звісно, зроблено це було не навмисно, — розповідає Валерій Миколайович. — До нас навідалась земінспекція, оштрафувала, ми заплатили, але принаймні взнали, де контури історичного об’єкта.

У певний момент до підприємства звернувсь один із місцевих жителів. Він показав схему, на якій городище було «нарізане» по 2 га. Певна річ, у те, що хтось хоче розпаювати пам’ятку, ніхто не повірив. Але минуло небагато часу, і до підприємців звернувся вже інший селянин із пропозицією взяти в оренду його два гектари, що в межах городища… Добре, хоч у підсумку відділ захисту пам’яток не дозволив виділити землю.

Проблем у тому, щоб оминати кургани та городища, Валерій Новицький не бачить. Каже, це ніяк не позначається на рентабельності, оскільки ті 3-4 га із загальної площі 5 тис. га є краплею в морі. Зрозуміло, що власникам холдингів важко дізнатись, яка пам’ятка знаходиться на їхній території. Для цього є відповідні держслужби, які повинні захищати культурні цінності. На жаль, сьогодні цим займаються переважно окремі ентузіасти.

За словами Валерія Новицького, з юридичної точки зору орендарів не можна звинувачувати, бо їм ніхто не передавав на збереження пам’ятки. «Але ми виходимо з фактичної позиції і робимо так, як нам підказує обов’язок перед мертвими, живими і ненародженими», — резюмує відомий аграрій.

Сьогодні ТОВ «Плиски Агро» демонструє приклад усім сільгоспвиробникам, як треба ставитися до історії. Адже саме вона творить сьогодення і визначає майбутнє.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер без пільг
Читати
Діряві шкарпетки? Нічого, потерпите
Читати
Вогненебезпечні свята
Читати
З худого кабана хоч вишкварки
Читати
Оце так «улов»
Читати
Розширюється газова співпраця
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове