Архів
Вівторок,
12 січня 2021 року

№ 2 (19850)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Рядовий танкіст Зеленський

Олена БЕГМА.

Днями на території штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ, що на вулиці Дегтярівській у Києві, відбулось урочисте відкриття меморіалу на знак пошани військових, які служать у зоні Операції об’єднаних сил на Донбасі, а також щоб увічнити тих, хто «віддав своє життя захисту Незалежності України». Саме такі слова викарбувані на чорній гранітній стелі, біля підніжжя якої у гільзі від розірваного снаряда запалили Вічний вогонь. Композицію доповнює тризуб та знак Збройних сил із девізом «За Україну! За її волю!».

ЗДАВАЛОСЬ БИ, зроблено хорошу, благородну справу. Проте громадськість цей меморіальний знак обурив. Соціальні мережі досі сповнені гнівних коментарів, суть яких зводиться до того, що це знущання над пам’яттю полеглих українських воїнів...

Йдеться про шокуючу обставину. На пам’ятнику зображено трьох воїнів, в одному з яких упізнаються риси обличчя командувача Об’єднаних сил Сергія Наєва, в другому — чинного командувача Сухопутних військ (хіба що трохи молодшого, ніж він є зараз) генерал-полковника Олександра Сирського, а в третьому... Верховного головнокомандувача ЗСУ Володимира Зеленського у формі й шоломі танкіста.

Якщо пам’ятник встановлено на честь загиблих українських військових, біля нього запалили Вічний вогонь, то навіщо в граніті увічнювати живих воєначальників, а не взяти за основу образи тих, хто справді віддав своє життя за нашу незалежність? Більше того, як пише очевидець події Роман Ковальов, на відкритті пам’ятника «самому собі» мав бути присутнім навіть сам Зеленський. Його чекали, готувалися. Але Верховному головнокомандувачу щось завадило прибути.

Тож і не дивно, що найбільший шквал критики обрушився на найупізнаванішого захисника Вітчизни — «рядового танкіста» Зеленського. Особливо з огляду на те, що він узагалі ніколи не служив в армії. Більше того, під час проведення АТО, згідно з офіційною інформацією од військових, тоді ще просто громадянин Володимир Зеленський чотири рази ігнорував повістки до військкомату, а також якийсь час перебував у Москві (на території противника) в розпал воєнних дій.

Чинний Президент в образі танкіста: чи справді такий пам’ятник замовили генерали? Чи навмисно воїнам на пам’ятнику зробили впізнавані обличчя? Чиєю ідеєю це могло бути — замовників або виконавців? Зрештою, чи могли генерали просто не помітити, на кого схожі зображені на пам’ятнику воїни? Офіційних коментарів од Міністерства оборони та Офісу президента з цього приводу поки що не надходило.

Проте не мовчить обурений народ. Коментарі, дуже різкі, одностайні в одному: таке увічнення пам’яті загиблих захисників Вітчизни є образливим для військових загалом і учасників бойових дій зокрема. Приміром, ось як висловився про цю ситуацію в інтерв’ю «Радіо Свобода» учасник оборони Донбасу від російського агресора Микола Тихонов: «Важко повірити, що схожості рис просто не помітили. Це зовсім не смішно. Це дивно. Це свідчить тільки про те, що люди, дотичні до встановлення цього пам’ятника, нікого не втрачали, ніколи не бачили, як гинуть їхні товариші. Тому краще б вони нічого не робили. Бо це за межами здорового сприйняття, здорового глузду».

Не можна із цим не погодитись!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер без пільг
Читати
Діряві шкарпетки? Нічого, потерпите
Читати
Вогненебезпечні свята
Читати
З худого кабана хоч вишкварки
Читати
Оце так «улов»
Читати
Розширюється газова співпраця
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове