Архів
Вівторок,
12 січня 2021 року

№ 2 (19850)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Ужинок 2020-го

Михайло ЛЕВЧУК.

АГРАРІЇ краю в цілому задоволені зібраним урожаєм. Найбільший клин — майже 40% — займали зернові та зернобобові культури. Намолотили близько 600 тисяч тонн, урожайність пересічно становила 50 ц/га. Проте загальне їх виробництво порівняно з 2019 роком знизилося на 6,5%. Пояснюють це, зокрема, тим, що посівні площі скоротили на 7,5% — там вирощували інші культури. А ранні зернові, на високу врожайність яких розраховували, сподівань не виправдали.

Так побажали люди

УПЕРШЕ відсвяткували Різдво Христове за григоріанським календарем (25 грудня) парафіяни церкви Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Антонія Чернівецької єпархії УГКЦ. На те була їхня власна воля, яку підтримав настоятель храму отець Василь (Гасинець).

За його словами, це й політичний крок: «Щоб святкувати Різдво з усім світом і відірватися від Росії». Різдвяна служба, додав священник, буде й 7 січня, бо «люди мають звикати поступово, але акцент робитимемо на 25 грудня».

Міст під ялинку

МІСТ через річку Прут у Маршинцях знову з’єднав два (за новим адміністративно-територіальним поділом уже колишні) райони — Герцаївський і Новоселицький. Як і обіцяла місцева влада, переправу відкрили «під ялинку».

Правда, поки що новозбудованим стратегічним мостом, який водна стихія 2008 року пошкодила, а повінь 2020-го знищила остаточно, можуть пересуватися лише легкові автомашини. Передбачені проєктом роботи продовжуються, хоча, відомо, зима не найкраща пора для якісного їх виконання. Але терміни підганяють — він значиться у програмі «Велике будівництво».

Поділилися, чим багаті

ГЕНЕРАЛЬНИЙ консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі передав працівникам управління ДСНС України у Чернівецькій області рятувальні жилети, човни, мотопомпи, дренажні насоси, освітлювальні прилади і рації. «Знаємо, наскільки потрібним є це обладнання, адже паводки — лихо, яке ми періодично переживаємо і в Польщі», — наголосив дипломат.

До речі, в Чернівцях, на будинку, де в довоєнний час розташовувалося польське консульство, заплановано відкрити пам’ятну дошку. Також передбачається спільно з делегацією із Польщі відзначити 400-ліття Хотинської битви (1621 р.), що завершилася перемогою об’єднаних сил Речі Посполитої та українського козацтва над військами Османської імперії.

Будьте уважні

ЗА ОСТАННІМ адміністративно-територіальним поділом на Буковині утворили три райони: Чернівецький, Дністровський і Вижницький. Отож додалося роботи шляховикам — заново розмістити інформаційно-вказівні знаки. Як повідомляє Служба автомобільних доріг в краї, їх уже встановлюють — сучасніші, які добре видно здалеку. Водіям тепер буде легше орієнтуватися, тож подорожі стануть безпечнішими і комфортнішими.

Меншає українських друкованих видань

ПРО ПРИПИНЕННЯ виходу з нового року заявила чернівецька газета «Версії». Звертаючись до читачів, шеф-редакторка Людмила Чередарик пояснила, як щораз важче стає долати дорогу до читачів: «Реалізація газет припинилася. У Чернівцях із 27 кіосків Укрпошти залишилися… 2 (!). Та й із доставлянням часописів передплатникам постійно виникають проблеми: поштові відділення скоротили, поштарів не вистачає. А з 2021 року і решти відділень не стане — їх перетворять на мобільні».

Олігарх має розкошелитись

БУКОВИНЦІ, яким упродовж 2018-2019 років природний газ постачало ТОВ «Чернівцігаз Збут», можуть вимагати у нього відшкодування у подвійному розмірі за додаткові нарахування у платіжках. Так ухвалив суд. Окрім того, згадана фірма Фірташа має ще й сплатити штраф.

Поки що студент, однак...

ПЕРЕМОГУ відразу у двох номінаціях VІІ Міжнародного молодіжного конкурсу архітектурних проєктів ARCHIVISION-2020 здобув Олег Кишлярук, студент Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Нагород талановитий юнак удостоївся за функціональне рішення щодо розташування житлових будинків, а також пропозицію, яка вносить свіжий струмінь у проєктування туристичних будівель (готель, мотель, ресторан).

Цікаво й корисно

РОЗПОЧАЛАСЯ робота над створенням презентаційного альманаху «Мистецтво Буковини». Видання має на меті не лише розповідати про нагромаджені скарби, а й стимулювати митців нарощувати їхній декоративно-прикладний та образотворчий потенціал.

«Потрібно, щоб відродження, збереження і розвиток народних художніх промислів стало обов’язком держави, а ми — майстри і носії культурних елементів народного мистецтва — долучимося до його популяризації», — підтримав ідею альманаху Володимир Запорожець, лауреат обласної премії імені Георгія Гараса. А директор Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка Роман Гаврилюк додав: «Народне мистецтво, як і національна мова, — одна із умов існування народу».

Лебеді знову у своїй стихії

ОЗЕРА на околиці села Чортория уже давненько облюбували для перезимівлі лебеді-шипуни. Однак літня повінь 2020-го порушила місцеву екосистему, водойми стали маловодними, що вкрай зле для птахів.

Зарадити біді взялися люди, які нині капітально ремонтують зруйновану неподалік дамбу на річці Черемош. Маючи відповідну техніку, підправили озерця — вони знову наповнилися водою.

Плюс — електрифікація, мінус — екологія

ПРАЦІВНИКИ Національного природного парку «Хотинський» оприлюднили світлини, на яких видно негативні наслідки роботи гідроелектростанції в Новодністровську. Зокрема, поблизу Хотинської фортеці Дністер дуже обмілів і замулився, береги вкрили суцільні зарості. «І з кожним роком ситуація лише погіршується», — б’ють на сполох екологи.

Гостинці для лісових мешканців

ДЛЯ ПІДГОДІВЛІ диких тварин у зимовий період у Сторожинецькому лісгоспі заготовили 5,5 тисячі так званих кормових віників із топінамбура, три тонни сіна. Крім того, 18 тонн сіна припасли для зубрів, які утримуються у вольєрах, а 10 тонн зерна кукурудзи і вівса збагатять раціон диких кабанів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер без пільг
Читати
Діряві шкарпетки? Нічого, потерпите
Читати
Вогненебезпечні свята
Читати
З худого кабана хоч вишкварки
Читати
Оце так «улов»
Читати
Розширюється газова співпраця
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове