Архів
Вівторок,
12 січня 2021 року

№ 2 (19850)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Слід перевіряти кожну дрібницю

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

Безробіття уже багато років тримає в полоні українське село. Особливо воно посилилося останнім часом. У пошуках роботи люди виїжджають у великі міста, шукають там житло й часто стають жертвами квартирних аферистів.

ІСНУЄ кілька популярних схем, якими користуються спритники для обдурювання недосвідчених орендарів. Нині дуже поширена афера з псевдовласниками. Фальшивий хазяїн помешкання просить здійснити передоплату на картку, пообіцявши у відповідь надіслати фото паспорта і копію права власності. Аванс зазвичай невеликий — кількасот гривень. Коли шахрай отримає своє, він зникає. Втім, якщо ви таки отримали копію права власності на квартиру, обов’язково перевірте справжність документа у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно.

Ще один перевірений часом спосіб — так звані інформаційні агентства. Працюють вони подібним чином: запрошують орендаря в офіс і наполягають на укладанні контракту на надання консультаційних послуг — звісно, не безкоштовно. Після виконання всіх формальностей надають список об’єктів нерухомості та контакти, аби людина сама підібрала собі житло. В підсумку найчастіше виявляється, що орендні пропозиції вже не актуальні або взагалі фальшиві. А з агентства як з гуски вода: законодавством така діяльність не заборонена і не вважається шахрайством, адже договір укладається лише на надання «інформаційних послуг» і ставите свій підпис ви добровільно.

Велику популярність мають онлайн-сервіси з пошуку житла, де орендодавці розміщують оголошення про здавання помешкань (сайти olx.ua, rieltor.ua тощо). Насамперед слід звертати увагу на час створення самого оголошення і дату реєстрації облікового запису його надавача. Шахраї постійно їх змінюють, додають нові номери телефонів, адже сервіси їх блокують і додають у чорний список (втім, свіже оголошення та новий обліковий запис самі по собі не є гарантією того, що ви натрапили на аферистів). Експерти також наполегливо радять не перераховувати кошти до зустрічі з власником житла. Та якщо вам треба забронювати квартиру на дуже короткий термін, часто доводиться домовлятися заочно. Щоб не втрапити у халепу, слід з’ясувати якнайбільше деталей. Усі наведені нижче зауваги корисні також і для довгострокової оренди.

Дізнайтеся точну адресу помешкання, поцікавтесь, які є поблизу магазини, кафе тощо (зазвичай шахраї вагаються з відповіддю на конкретні запитання). Цю інформацію слід звірити з картою, яка є в кожному смартфоні, оглянути місцевість на панорамі. Також варто попросити орендодавця надіслати свіжі додаткові фотографії житла і документів, що засвідчують особу власника: паспорта та водійських прав (аферисти, як правило, на цьому етапі нервуються). Попросіть також надіслати фото (чи показати оригінали, якщо домовляєтеся очно) документів на житло: свідоцтво про право власності (інший документ, що дозволяє здавати квартиру в оренду, — свідоцтво про право на спадщину тощо), технічний паспорт БТІ, свіжі квитанції про оплату комунальних послуг (для довгострокової оренди).

При перегляді оголошень в Інтернеті також варто звертати увагу на ціну оренди: якщо помешкання коштує занадто дешево порівняно з іншими схожими, ймовірно, це робота шахраїв, а не хазяїнів-альтруїстів. Також можуть ввести в оману занадто привабливі фото: свіжий ремонт, кімнати, як на виставку... Швидше за все, такі зображення взяті аферистами з Інтернету (що, до речі, теж можна перевірити через смартфон).

Окрім того, спритники часто виманюють гроші, говорячи, що дуже багато потенційних орендарів хочуть оглянути житло, тому його покажуть людині, котра перша надішле гроші, після отримання яких, звісно, на телефонні дзвінки вже ніхто не відповідає. Можуть також домовитися про зустріч, а потім сказати, що перебувають за містом, послатися на проблеми і попросити «завдаток» на квиток. Чи, наприклад, вигадати байку, що їхали до вас на авто і пробили колесо, і попросити кошти на терміновий ремонт. Тому в такі історії експерти вірити не радять: порядна людина, якщо в неї стався форс-мажор, просто перенесе зустріч або попросить почекати.

Як бачимо, можливостей пошитися в дурні, на жаль, багато. Врятують пильність, здоровий скептицизм та, хоч би як дивно це не звучало, підозрілість, котра допоможе вберегти свої гроші від ласих до наживи спритників.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер без пільг
Читати
Діряві шкарпетки? Нічого, потерпите
Читати
Вогненебезпечні свята
Читати
З худого кабана хоч вишкварки
Читати
Оце так «улов»
Читати
Розширюється газова співпраця
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове