Архів
Вівторок,
16 лютого 2021 року

№ 12 (19860)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • За листом читача

«Можна сказати, викинули...»

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

У селі Бортники Тульчинської ОТГ виник конфлікт на рівному місці. Замість того, щоб по-людськи провести на заслужений відпочинок завідувачку сільської бібліотеки Клавдію Миколаївну Балинську, місцеві чиновники вдалися до погроз: «Віддайте ключі від бібліотеки, бо викличемо поліцію…». Обурена жінка написала про всі перипетії кадрового протистояння у корпункт «Сільських вістей».

«ЗА СВОЄ довге життя я ніколи ні з ким не судилася, але на старості літ таки доведеться, — пише Клавдія Миколаївна. — 8 січня 2021 року мене викликали телефоном до районної Центральної бібліотечної системи у Тульчин. Оскільки з вересня 2019 року в нас нема автобусного сполучення, то довелося наймати машину, щоб добратися.

Директор районної ЦБС Вігуржинська повідомила, що мене запросили на розмову з приводу звільнення. При цьому Віра Степанівна показала наказ, згідно з яким підлягають звільненню Патрін Г. М. — директор Бортницького СБК, його художній керівник Довгань С. М. та бібліотекар Балинська К. М. Цей документ був підписаний завідуючою сектором культури, молоді та спорту Тульчинської РДА Наталією Справник.

А в наказі по ЦБС записано: «Звільнити з посади завідуючої Бортницької бібліотеки-філії за згодою сторін з 31.12.2020 року». Люди добрі, яке ж могло бути звільнення за згодою сторін, якщо я ніякої заяви не подавала своєму районному начальству? Тому у графі «з наказом ознайомлена» я поставила підпис і написала, що «не згодна» і вказала число — 11.01.2021 р. Ще й приписала, що дітям війни надається переважне право залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників…».

— Забрала я свою трудову книжку і пішла прояснювати ситуацію до в. о. директора новоствореної публічної бібліотеки К. В. Третьякової. Але на той момент її не було в робочому кабінеті. Інша працівниця, Щербань, сказала, що 6 січня на моє місце прийнято Світлану Бабінець, дружину недавно затвердженого сільського старости, яка працює вчителькою першого класу та займається підприємницькою діяльністю.

Вирішила з’ясувати ситуацію у міського голови Тульчина Валерія Весняного. Добре, що того дня він проводив прийом громадян. Після моєї розповіді Валерій Михайлович сказав: «Йдіть і подавайте заяву Третьяковій, бо вона приймає на роботу, а не я…».

Не добившись справедливості, наступного дня Клавдія Миколаївна почала збирати документи до суду. Душу і серце краяла образа. З 20 квітня 1962 року вона працювала бібліотекарем у Бортниках. А тепер, каже, її просто викинули, як непотрібну річ… Ніхто навіть не заїкнувся, щоб теплим словом подякувати за багаторічну роботу, квіточку вручити, грамоту дати… «Я, звичайно, розумію, що рано чи пізно все одно треба було поступатися комусь місцем, але ж не таким нахрапистим методом виганяти…».

За сумлінну працю Клавдія Балинська нагороджена грамотами, шість скликань була депутатом сільської ради, як голова постійної комісії з упровадження нових обрядів благословила на спільне подружнє життя більше півсотні молодих пар земляків, для яких випекла гору обрядових короваїв, двічі її портрет заносили на районну Дошку пошани.

— 15 січня я подала заяву до суду, а з 20-го по 22 січня мені кілька разів телефонувала пані Справник і попереджала, щоб я добровільно віддала ключі від бібліотеки і не загострювала обстановки… А я й у гадці такого не мала. Від цього пресування у мене розболілося серце, 26 січня я поїхала в Тульчин до сімейного лікаря. Повернулася додому знесилена. Не встигла переступити порога хати, як приїхала К. В. Третьякова і сказала йти до будинку культури на передачу бібліотеки: «…ні, то викличемо дільничного інспектора і зірвемо замок…».

Відповідно до акта прийому-передачі матеріальних цінностей Клавдія Балинська передала своїй наступниці «півтора метра килимової доріжки, совок для сміття, граблі без держака та список літератури, який знаходиться в районній ЦБС на 89 листках, — 10 006 примірників книг».

— Коли ми завізували цей акт своїми підписами, пані Третьякова віддала ключі старості села Б. В. Бабінцю. Отаке ставлення у нас до людини місцевих чиновників, — із сумом констатує Клавдія Миколаївна.

P.S. Коли цей матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що Клавдія Балинська написала листа до начальника управління культури і мистецтв облдержадміністрації Ольги Дернової і чекає суду, засідання якого призначено на 31 березня 2021 року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Збитків — на мільярди
Читати
Не лізьте поперед батька...
Читати
Диверсія і недбалість
Читати
Зима наостанок себе покаже
Читати
Підтвердили отруєння
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове