Архів
Вівторок,
16 лютого 2021 року

№ 12 (19860)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Рівненщина

Зупинка чи фініш?

Тетяна МАРИНКО.

ТОРІК навесні через запровадження карантину припинився рух приміського потяга Антонівка — Зарічне, який пересувався найдовшою в Європі вузькоколійною залізницею. У жовтні облдержадміністрація зверталася до Укрзалізниці з проханням відновити рух «кукушки» (так місцеві називають цей потяг), але у відомстві повідомили, що це може статися тільки після повного скасування карантинних обмежень у державі.

Тим часом потягом користувалися мешканці віддалених поліських сіл, де відсутнє нормальне автомобільне сполучення. Також вузькоколійна залізниця є однією з головних туристичних родзинок краю: «кукушка» долає маршрут мальовничими селами Полісся, перетинає дерев’яний міст і місця видобування бурштину. У селі Антонівка відбувався фестиваль «Бурштиновий шлях», туристи відвідували музей вузькоколійки. Місцеві мешканці хвилюються, що Укрзалізниця під шумок карантину так і не поновить рух історичним і соціально важливим маршрутом.

Випробування стихією

ОБЛАСТЬ опинилася в епіцентрі снігової стихії. Негода знеструмила десятки населених пунктів: дроти обривалися від вітру та налиплого на них снігу. Чимало автомобілів опинилися у заметах, деякі з них витягували з допомогою БТР. Більшість маршрутних таксі припинили перевезення. Крім військових та працівників ДСНС, до боротьби зі стихією долучилися й поліцейські. Зокрема, дільничні роблять обхід у селах, з’ясовуючи, чи не потрібна допомога самотнім і стареньким краянам. У разі необхідності розчищають подвір’я, приносять дрова, продукти, ліки. Багато шкільних автобусів не змогли вийти в рейс. У 30 територіальних громадах учні переведені на дистанційне навчання. І хоч комунальні служби прочищають автошляхи і дороги, найвірогідніше, що до кінця тижня школярі залишатимуться вдома. Адже синоптики попереджають, що на регіон один за одним насуватимуться циклони, які принесуть нові снігопади та хуртовини. А до того ж і морози до 20 градусів. Тож не варто ризикувати та виводити на маршрути шкільні автобуси, які можуть загрузнути, заглухнути, потрапити через негоду у ДТП. Місцева влада закликає краян, фермерів не бути байдужими і допомагати протистояти стихії. Покращання погодних умов очікується лише наступного тижня.

Дбаймо про безпеку

В РЕГІОНІ триває акція «Будь видимим на дорозі». Її мета — убезпечити життя і здоров’я пішоходів темної пори доби. Днями до неї долучилися школярі та поліцейські Сарненського, Дубенського та Вараського районів. Підлітки разом із працівниками поліції робили із довгої світловідбивної стрічки невеликі стікери, які можна прикріпити поверх одягу, на сумку, рюкзак. Загалом було виготовлено майже півтори тисячі стрічок. Правоохоронці поспілкувалися із школярами на тему безпеки дорожнього руху, потім усі разом роздавали стікери перехожим на вулицях. Акція «Будь видимим на дорозі» триває.

Нагадаємо, що торік восени у ПДД були внесені зміни, одна з яких зобов’язує пішоходів використовувати світлоповертальні елементи темної пори доби та в умовах недостатньої видимості.

В очікуванні щеплення

ГОЛОВНИЙ санітарний лікар області Р. Сафонов повідомив, що перша партія вакцини від COVID-19 має надійти вже найближчим часом, і край інтенсивно готується до кампанії. Насамперед, як відомо, щеплюватимуть працівників лікарень, які приймають хворих на коронавірус, лабораторій, соціальних закладів і силовиків. Списки осіб уже складено. Крім того, вже створено п’ять фахових мобільних бригад у Дубенському, Рівненському, Сарненському та Вараському районах і в обласному центрі, які проводитимуть вакцинацію. Всі інші категорії населення щеплюватимуть у міру надходження вакцини. Аби отримати дозу препарату від COVID-19, слід звертатись до свого сімейного лікаря. Щодо чуток про примусову вакцинацію, то Р. Сафонов назвав це нісенітницею. «Охочих зробити щеплення більше, ніж очікуваної кількості вакцини, — пояснив чиновник. — Багато краян, котрі не потрапляють до категорії першочергового щеплення, готові власним коштом придбати вакцину. Але поки що її немає у вільному продажу».

Доступні для кожного

МУЗЕЇ краю стануть відкритішими для людей з інвалідністю. Кілька громадських організацій за підтримки Українського культурного фонду реалізують проєкт «Культурні продукти Рівненщини без обмежень», у рамках якого адаптують заклади. Зокрема, для людей із порушенням зору розроблять аудіогіди (спеціальні путівники), буклети шрифтом Брайля, означать сходові маршрути, встановлять мнемосхеми. Загалом туристи з інвалідністю зможуть побувати на п’яти екскурсіях у Рівненському обласному краєзнавчому музеї, Державних історико-культурних заповідниках Острога та Дубна, культурно-археологічному центрі «Пересопниця» у Рівненському районі. До того ж проводитимуть семінари, тренінги та наставницькі сесії для надавачів культурних послуг, відеоуроки з основ української жестової мови для екскурсоводів.

Підготовка за сучасними стандартами

ЧОМУ Україна досі не в НАТО? На це запитання нашого Президента та Головнокомандувача В. Зеленського, адресоване чомусь його американському колезі Д. Байдену, чітко відповів генеральний секретар альянсу Й. Столтенберг: коли проведете реформи і відповідатимете нашим стандартам, одразу вас приймемо. Втім, Збройні сили України працюють у цьому напрямі не покладаючи рук: на Рівненському військовому полігоні вперше провели навчання, які оцінювались за системою НАТО. Відпрацьовували наступ 10-ї гірсько-штурмової бригади, посиленої танковим взводом. Офіцерів, які перевіряли підготовку бійців, готували військові, котрі проходили службу у підрозділах армій альянсу. За словами командування, навчання мають глобальну мету: адаптувати наші Збройні сили до можливих спільних операцій з армією НАТО, позбутися застарілих правил ведення бойових дій. У підсумку встановили, що бригада успішно виконала поставлені перед нею завдання. Цей досвід використовуватиметься іншими військовими частинами.

Звикаймо до нової назви

РІВНЕНСЬКА АЕС має місто-супутник, побудоване в 1970-х роках на місці села Вараш із давньою історією. Назвали його свого часу Кузнецовськ — на честь співробітника НКВС, розвідника М. Кузнецова. 2016 року, згідно із законом про декомунізацію, місту дали назву зниклого села: була ухвалена відповідна постанова. Відтоді постійно точилися дискусії щодо перейменування. Тому на в’їзді в місто всі ці роки стояла стела з написом Кузнецовськ. Днями новообраний мер О. Мензул видав розпорядження щодо її демонтажу, що й було зроблено без будь-яких ексцесів. Невдовзі буде виготовлено іншу, тож за містом остаточно закріпилася нова назва. Візьміть на замітку: відтепер Вараш.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Збитків — на мільярди
Читати
Не лізьте поперед батька...
Читати
Диверсія і недбалість
Читати
Зима наостанок себе покаже
Читати
Підтвердили отруєння
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове