Архів
П’ятниця,
5 березня 2021 року

№ 17 (19865)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Руки повинні бути зайняті»

Марина ТІШКОВА.

Перший весняний тиждень депутати зустріли жваво та із запалом, особливо у висловах. Загалом розглянуто зо три десятки проєктів законів та постанов, ухвалено три закони.

ПЛЕНАРНОЇ середи у сесійній залі звітувало про свою роботу Держбюро розслідувань. В. о. голови бюро О. Сухачов розповів із трибуни про головні торішні досягнення. Оперативно розслідувано причини аварії літака Ан-26 на Харківщині, яка забрала життя 26 курсантів і офіцерів: трьом особам повідомлено про підозру, двоє з них утримуються під вартою. Також «зрушено з місця» справу, пов’язану з вибухами складів боєприпасів на Луганщині у жовтні 2015 року. Повідомлено про підозру двом військовим — за те, що залишили техніку в недозволеному місці, також збираються встановити та притягнути до відповідальності ще понад 20 осіб (але диверсантів, яких оголошено причиною трагедії, наскільки нам відомо, досі не знайшли). Завершено розслідування фактів катувань у Кагарлицькому та Павлоградському відділеннях поліції, знешкоджено 15 злочинних угруповань, що в кілька разів більше, ніж 2019-го.

Щоправда, депутатів цифри і результати не вразили. Одні цікавилися, коли ж посадять попередників, інші — коли почнуть допитувати депутатів-корупціонерів із правлячої партії, бо нині «кошмарять» переважно опозицію, а ще — коли буде вручена підозра за державну зраду А. Єрмаку через зрив спецоперації щодо вагнерівців. Нагадали О. Сухачову й долю його попередника Р. Труби, якого ЗМІ підозрюють у виконанні політично мотивованих справ на «замовлення» із Банкової. Його, нагадаємо, було відправлено у відставку, проти нього порушено кримінальні провадження через зловживання впливом. Словом, як не годи, все одно винен будеш.

Та не звітами єдиними переймалися депутати. «Розгул» телефонних мінерів, котрий спостерігається останніми роками, покликані припинити зміни до Кримінального кодексу, якими фальшиве повідомлення про загрозу безпеці громадян каратиметься позбавленням волі від 4 до 8 років (на сьогодні строк за такий злочин — від 2 до 6 років).

Часові «подорожі» у вигляді переведення стрілок годинників туди-сюди відповідно до сезону можуть канути в Лету. Про доцільність цього заходу вже багато років точаться дискусії, певна частина аргументів проти зводиться до того, що економія електроенергії несуттєва, натомість адаптація до нового часу може завдавати шкоди здоров’ю людей. У багатьох країнах скасована обов’язковість сезонного переведення годинника, зокрема в Євросоюзі вже цього року. Відповідно у першому читанні парламент ухвалив законопроєкт «Про обчислення часу». Якщо він набуде чинності, то з осені цього року країна житиме за постійним зимовим часом — UTC+2 згідно з міжнародною шкалою для Києва.

Найбільша парламентська сенсація — сенсорні кнопки для голосування. Нагадаємо, кнопкодавство має довгу історію. Проблему бралися вирішувати і законодавчо — посилюючи покарання для власників «довгих рук», і технологічні ідеї подавали. Вочевидь, цього разу прогрес таки досягнув мети. Встановлена на робочих місцях депутатів система працює так: треба активувати сенсор пальцем однієї руки, а голосувати пальцем другої, не прибираючи обох до завершення голосування. «Руки повинні бути зайняті», — дав настанову невправним колегам Голова ВР Д. Разумков. Що ж, сподіваємося, вони її дослухаються, а також займуть і свої голови державницькими думками, якщо досі цього не робили.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть пернаті
Читати
Рекордні запаси
Читати
Поняття про розкіш змінюється
Читати
Причина — спирт
Читати
Врятувати не вдалося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове