Архів
П’ятниця,
5 березня 2021 року

№ 17 (19865)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Потрібні час і терпіння

Марія КРАМАР.

БАГАТО людей, які перехворіли на СОVID-19, ще тривалий час почуваються не повністю здоровими. Навіть невелике навантаження валить із ніг. Значних зусиль потрібно, аби виконати мінімальну хатню роботу, яка раніше потребувала 15 хвилин. А тут ще й надвечір температура знову піднялась. Людина хвилюється, що із нею не так.

Не треба панікувати. Ці неприємні симптоми пояснюються ослабленням організму після тривалої боротьби за здоров’я.

Дуже часто після перенесеного коронавірусу впродовж кількох наступних тижнів, а іноді й до місяця тримається невелика так звана субфебрильна температура (підвищення в межах 37,2-37,7°C). Лікарі радять таку температуру контролювати, але не збивати. Якщо ж цей стан триватиме понад місяць, варто проконсультуватися із сімейним лікарем.

Людям, які мали ураження легенів, а особливо тим, хто перебував на лікуванні у стаціонарі, слід вдатися до дихальної гімнастики. Вона не вимагає надмірної фізичної активності і може бути помічна навіть для найстарших і найбільш ослаблених пацієнтів.

Після коронавірусу до легких фізичних навантажень треба братись поступово, приміром, починати з 30-хвилинної прогулянки. Менше лежіть, бо відсутність руху підвищує ризик різних ускладнень. Тому намагайтеся якнайбільше ходити: по квартирі, дому чи подвір’ї. Спершу буде тяжко, але ви звикнете і відчуєте ефект.

Виснаженому недугою організму необхідна збалансована, легка, багата на білки, їжа: сезонні овочі та фрукти, зелень, чечевиця, квасоля, горіхи, крупи, достатня кількість чистої питної води — науково доведено, що це розумна альтернатива купі таблеток. Вітаміни «про всяк випадок» пити не треба! Додатково їх призначає тільки лікар.

Якщо ви перехворіли на коронавірус і одужали — ви вже герой! Але треба ще трішечки старань із вашого боку, аби відновитися і повернутися до повноцінного якісного життя. Це можливо, але потребує часу і терпіння. Все буде гаразд!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть пернаті
Читати
Рекордні запаси
Читати
Поняття про розкіш змінюється
Читати
Причина — спирт
Читати
Врятувати не вдалося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове