Архів
П’ятниця,
5 березня 2021 року

№ 17 (19865)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Хоч дата і не кругла

Микола ЯСЕНЬ.

ОСТАННЬОГО дня лютого 89 років тому в Українській РСР була створена Дніпропетровська область. Чергову дату відзначили досить гучно порівняно з минулими роками. Як пояснила обласна влада, святкові заходи були спрямовані на те, аби викликати у земляків почуття гордості та патріотизму за рідний край, а також заохотити і надихнути відроджувати недавню славу придніпровської перлини. Адже, нагадали, надра області неймовірно багаті і становлять половину запасів вітчизняних корисних копалин. Як приклад — 100% марганцевої руди і понад 80 — залізної, найбільші родовища урану, гранітів і каоліну, власний вугільний басейн Західний Донбас. Та й сьогодні тут виробляється майже 16% української промислової продукції та 20% тієї, яку Україна експортує. От тільки важко змиритися із розвалом протягом останніх десятиліть унікального за світовими мірками регіону. Особливо гірко, що свого часу тандем Конструкторського бюро «Південне» і Південного машзаводу був не одним із найбільших у світі виробників ракетно-космічної техніки, а насправді — єдиним найбільшим.

Свій до свого по своє

ДНЯМИ в регіоні став до ладу сучасний автоматизований завод із випуску газового обладнання. Його потужність — тисяча одиниць шаф газорозподільних пунктів на рік, а також стільки ж вузлів обліку блакитного палива в мережах. Збудувала завод у відповідь на нагальні потреби Регіональна газова компанія, яка обслуговує східні і південні області України. Зараз у мережах постачання природного палива Дніпропетровщини, Запоріжжя та Харківщини в експлуатації перебуває майже дві з половиною тисячі шаф газорозподілу, які давно відслужили свій вік. І кількість застарілих зростатиме. А ми, пояснює операційний директор компанії Олексій Тютюнник, спроможні самі випускати це обладнання за найсучаснішими стандартами, щоб заміняти старе і не закупляти значно дорожче імпортне.

Давайте звіримо цілі

БУРХЛИВІ збори скликав і провів трудовий колектив фабрики «Алан», яка спеціалізується на виробництві м’ясних продуктів. Особливий нюанс: фабрика свого часу була першим в краї приватним переробним підприємством, а виникла на місці цеху харчового забезпечення колишнього Дніпровського машинобудівного заводу, який давно наказав довго жити. Тепер на межі закриття й «Алан». Через те, не сумніваються його працівники, що у нашу торговельну мережу дедалі більше і більше завозиться імпортних продуктів, зокрема ковбасних та інших м’ясних виробів. Українська продукція явно свідомо, цілеспрямовано і навмисне — жодних інших слів робітники не підібрали — витісняється з вітчизняного ринку. Незважаючи на те, що вона значно вищої якості і поживніша. Збори зажадали як від регіональних органів влади, так і від київських центральних схаменутися і, поки ще не пізно, підтримати своїх виробників. І принагідно запитали державних керманичів: чи у них на меті зовсім інші цілі? То давайте звіримо ваші і наші!

«Iсторична» сесія

ТРЕТЯ позачергова сесія міської ради у Дніпрі відбулася наприкінці лютого, але вона й досі чи не у всіх на вустах. Дехто навіть називає її історичною, хоча тривала вона лише… 9 хвилин. О 10-й ранку депутати зареєструвалися і виконали Гімн України, а о 10.09, також із Гімном, закрили сесію. Між цими двома подіями встигли проголосувати за два рішення. Перше: внесення змін до раніше прийнятих фінансово-бюджетних документів, а друге: затвердження нової структури органів, підрозділів і служб міської влади. На ділі це означало, що штати міської ради та міськвиконкому, а також їх департаментів і адміністрацій районів у місті скорочуються на чверть. Таким чином у Дніпрі звільнено з роботи 655 чиновників. Як ідеться у рішенні сесії, це пов’язано з ліквідацією зайвого бюрократичного персоналу і дублюючих структур, заміною перекладання паперів цифровими методами та ущільненням окремих комунальних підприємств міської ради. Наприклад, в інспекції з питань праці та зайнятості населення звільнено 30 працівників, у департаменті економіки, фінансів і бюджету — 29, в департаменті із забезпечення діяльності виконавчих органів міської ради — 13. По 30-36 чиновників втратили роботу й у всіх восьми районних адміністраціях.

Стать прекрасна, але...

ЗА ОСТАННІМИ статистичними даними, рівень оплати праці жінок в регіоні становить лише 70% рівня зарплати чоловіків. За європейськими мірками це дискримінація. Та і в межах України один із найнижчих показників. Скажімо, у сусідів-харків’ян він сягає 80%, у Києві — майже 86, а в Чернівецькій області — і всі 90. Одна з причин та, що за роки радянської влади в гірничо-металургійній області існувала явна нестача робочих місць для жінок, тому тут, аби зайняти якомога більше осіб слабкої статі, набудували мало не три десятки підприємств легкої і переробної промисловості. А саме вони передовсім і припинили існування у незалежній Україні.

Голова-рекордсмен

НА НЕДАВНІЙ 3-й сесії Солонянської об’єднаної територіальної громади Національний реєстратор рекордів України вручив селищному голові Михайлові Копейку посвідчення про встановлений ним рекорд «Найтриваліший безперервний термін діяльності на одній посаді». У кріслі голови сільради Михайло Мусійович відпрацював найдовше в Україні: 35 років вірою і правдою служив селянському люду. Цікаво, що Михайло Копейко не місцевий, народився і виріс у Рівненській області. Але, закінчивши педагогічний інститут, за направленням потрапив у Писмечівську школу Солонянського району викладати математику і фізику. Та доля розпорядилася так, що весь свій вік віддав іншій важливій справі.

Віддалена медична допомога

ПАНДЕМІЯ коронавірусу багато чого змінила і підказала в практиці охорони здоров’я. У Дніпрі обласна клінічна лікарня ім. Мечникова щойно відкрила службу віддаленої медичної допомоги. Вона призначена як для пацієнтів, котрі забажають заочно отримати консультації та поради медиків вищої категорії, так і для колег із міських, районних та дільничних поліклінік і лікарень. На постійному чергуванні перебувають спеціалісти з великим досвідом у реанімації, інтенсивній терапії та кардіології, швидкій допомозі, а також ті фахівці, що наразі працюють у ковід-відділеннях і центрах. Усі медики можуть запрошувати до себе на термінові медогляди або й ушпиталювати хворих. «Ідемо усім на виручку і допомогу», — запевнила заступниця головного лікаря ОКЛ ім. Мечникова Ірина Китова.

Перепис живності лісів і степів

СИЛАМИ лісгоспів і мисливських товариств у краї здійснили таксацію основних видів тварин і птиці. Іншими словами, провели їхній перепис, який, на жаль, виявився не зовсім оптимістичним. Скажімо, лише 1100 диких кабанів і понад 83 тисячі сірих куріпок — значно нижче оптимальної кількості. Та майже 110 тисяч зайців, близько 45 тисяч фазанів і п’ять з половиною тисяч косуль у тутешніх 26 мисливських угіддях — цифри, які з великою натяжкою можна вважати задовільними.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть пернаті
Читати
Рекордні запаси
Читати
Поняття про розкіш змінюється
Читати
Причина — спирт
Читати
Врятувати не вдалося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове