Архів
П’ятниця,
5 березня 2021 року

№ 17 (19865)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Вторгнення хижаків

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

Нещодавно мисливці Виноградівського району, полюючи на лиса, неочікувано підстрелили... шакала. Як виявилося, це не перший непроханий гість. Протягом мисливського сезону азійських хижаків уполювали біля Мукачева, Іршави, у Берегівському районі.

— ПОЯВА шакалів — не дуже приємна новина, — коментує ситуацію директор ДП «Виноградівське лісове господарство» Василь Агій. — Місцева фауна може значно потерпати від цих зайд. Окрім того, що шакал з’їдає більше, ніж, скажімо, лисиця, він ще й ловить максимальну кількість здобичі «про запас». Тому з ними не можна легковажити.

Загалом шакали уникають густонаселених територій, але підтоплення водойм привело їх до урочища Дубки поряд із райцентром. Ці всеїдні пристосуванці бояться тільки вовків і здатні тривалий час харчуватися травою. Ба більше, вони часто знаходять притулок поблизу житла, харчуються недоїдками, крадуть домашню птицю, виходять на поля.

В Україні тварини з’явилися впродовж останнього десятиліття. Першими їх запримітили, зокрема, в Одеській та інших південних областях. Поява цих хижаків криє небезпеку порушення балансу в дикій природі, а також високу ймовірність розповсюдження сказу.

Шакали вже масово розплодилися в Угорщині, чим спричинили неабияку проблему. Вони тут вільно жили ще 100 років тому, легко ловили здобич у прирічкових очеретах. Збереглася й тогочасна їхня назва — очеретяний вовк. Після осушення боліт шакали зникли, але нині повернулися й інтенсивно розмножуються. На жаль, угорці не відразу зреагували на їхнє вторгнення, тому мають дисбаланс у дикій природі.

Угорщина — не єдина європейська країна, яку освоїли ці хижаки. Водяться вони в Данії, Нідерландах, Німеччині. З’явились і в країнах Балтії, куди потрапили, втікаючи з приватних звіринців. Провідний науковий співробітник Латвійського державного інституту лісового господарства Яніс Озоліньш пояснив, що причина розповсюдження цих тварин — не зміни клімату, а людська діяльність: природний ландшафт став схожим на лісостеп із сільськогосподарськими вгіддями.

Клімат Закарпаття також сприяє швидкому повсюдному поширенню шакалів. Звісно, якщо своєчасно не врегулювати їхню популяцію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть пернаті
Читати
Рекордні запаси
Читати
Поняття про розкіш змінюється
Читати
Причина — спирт
Читати
Врятувати не вдалося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове