Архів
П’ятниця,
5 березня 2021 року

№ 17 (19865)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Головне не перемога, а участь

Микола МОТОРНИЙ.

Олімпійська чемпіонка — англійська лучниця 53-річна Куїні Ньюолл. Лондон,1908.

За право провести Олімпіаду-1908 змагалися три міста: Берлін, Рим
і Мілан. Заявка Берліна програла, бо в місті був відсутній належний стадіон, а гарантій щодо його будівництва німецька сторона надати не могла. Риму з Міланом також не судилося прийняти Олімпіаду.
4 квітня 1906 року сталося потужнe виверження Везувію, яке призвело до тяжких руйнацій. Італійська влада змушена була відмовитися від олімпійського задуму…

Виручили британці

ПІД ЧАС VIII сесії МОК в Афінах було запропоновано провести Ігри в Лондоні. 19 листопада 1906 року британці підтвердили, що готові прийняти олімпійський турнір.

Протягом року в Лондоні побудували грандіозний стадіон «Уайт Сіті», трибуни якого вміщали 100 тисяч глядачів. На його території розмістилися плавальний басейн, а також арена для змагань із боротьби і трек для велосипедистів.

Лондонська Олімпіада тривала з 27 квітня по 31 жовтня і стала найтривалішою сучасною Олімпіадою. Було розіграно 110 комплектів нагород серед 2008 учасників із 22 країн світу. Суддівство на Іграх віддали британцям, хоча дозволялося залучати іноземних помічників. Участь у змаганнях була безкоштовна, але для кожної країни встановлювався ліміт учасників. Також домовилися, що на Олімпіаді використовуватимуть метричну систему.

Ці Олімпійські ігри, зважаючи на свою тривалість, були поділені на два періоди: літні та зимові. Було домовлено, що на них мають бути представлені тільки ті види спорту, які популярні хоча б у шести країнах-учасницях. Бокс був представлений уперше. Відбувалися дискусії щодо внесення до програми кінної їзди, автомобільних перегонів та змагань літальних апаратів. Як данина духу античності, були запропоновані змагання з літератури, скульптури, музики, архітектури і малювання. Але всі ці пропозиції відхилили.

Під час легкоатлетичних стартів кілька разів виникали сутички між американськими і британськими спортсменами. Незадоволені рішенням суддів про повторний забіг американці відмовились вийти на старт. Шотландець Уіндхем Холсуелл (на фото) пробіг дистанцію 400 метрів у гордій самотині і став чемпіоном. В історії Олімпійських ігор це був єдиний випадок, коли золота медаль була завойована без суперників.

Під час Олімпіади-1908 марафонець Дорандо Пієтро, що йшов першим, впав за кілька метрів до фінішу. Глядачі занесли його за фінішну стрічку, але чемпіонський титул він не отримав. 19 липня єпископ Пенсильванії Етельберт Талбот на службі в лондонському соборі Святого Павла першим вимовив відому фразу: «Головне не перемога, а участь», — прийняту згодом Кубертеном як девіз Олімпійського руху.

З усіх континентів

V ЛІТНЯ Олімпіада відбулася в Стокгольмі (Швеція) з 5 травня по 22 липня 1912 року. Стартували 2407 спортсменів (48 жінок та 2359 чоловіків) із 28 країн. Розіграно 102 медалі з 14 видів спорту. Уперше на Іграх змагалися спортсмени з усіх п’яти континентів.

В олімпійській програмі дебютували плавання на 100 м для жінок, естафета 4х100 м вільним стилем, стрибки з вишки для чоловіків, біг на 5 і 10 тисяч метрів, естафета 4х100 і 4х400 м, п’ятиборство і десятиборство в легкій атлетиці, сучасне п’ятиборство. За всю історію Олімпійських ігор тільки в Стокгольмі були змагання зі штовхання ядра, метання диска і списа правою і лівою рукою: зараховувалася сума двох результатів.

До Стокгольма вперше приїхала велика команда Російської імперії (178 спортсменів, 50 чиновників). Фінішувала вона 15-ю, завоювавши дві срібні та дві бронзові медалі. У складі збірної Російської імперії були й спортсмени українського походження. Зокрема, срібні призери Олімпійських ігор у складі команди зі стрільби з дуельного пістолета Микола Мельницький та Григорій Пантелеймонов. Три українці — один із Болехова та два зі Львова — виступали за команду Австрії.

Нагородження переможців проводилося на Королівському стадіоні. Спортсмени вишикувалися за трьома помостами трьома групами — відповідно до завойованих медалей: золоті, срібні, бронзові. Переможці підходили до певного помосту, де їм вручали медалі: шведський король Густав V — золоті, кронпринц — срібні, принц — бронзові. Після церемонії закриття Ігор відбувся банкет. На футбольному полі встановили величезний стіл, за яким на почесному місці сиділи чемпіони — олімпіоніки.

Через два роки після стокгольмської Олімпіади почалася Перша світова війна…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть пернаті
Читати
Рекордні запаси
Читати
Поняття про розкіш змінюється
Читати
Причина — спирт
Читати
Врятувати не вдалося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове