Архів
П’ятниця,
5 березня 2021 року

№ 17 (19865)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У березні 2014-го уряд ухвалив Постанову №76 «Про соціальний захист членів сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013-го по 21 лютого 2014 року, а також осіб, яким посмертно присвоєно звання Героя України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції гідності». Відповідно до цього документа, членам сімей, котрі перебували на утриманні осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, а також працівників правоохоронних органів і військовослужбовців, смерть яких пов’язана з участю в зазначених акціях, установлено доплату до пенсії у зв’язку із втратою годувальника. Яка вона, ця доплата?»

Соломія ЛОМАКА.

м. Ходорів

Жидачівського району

Львівської області.

 

ЧЛЕНАМ сімей Героїв Небесної сотні до пенсій у зв’язку із втратою годувальника встановлено доплату в таких розмірах:

— на одного непрацездатного члена сім’ї — 5000 гривень;

— на двох непрацездатних членів сім’ї — 6500 гривень;

— на трьох та більше непрацездатних членів сім’ї — 8000 гривень.

Із 1 січня 2021 року, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №460 від 10.06.2020 «Про внесення зміни до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2014 р. №76», доплату виплачують, якщо розмір пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що призначені замість пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсій за особливі заслуги перед Україною, сум індексації та інших доплат, установлених законодавством), менший за максимальний розмір пенсії, визначений у частині третій статті 27-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», — 10 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність (на 1 січня 2021 року — 17 690 грн).

У законодавстві передбачено також право на достроковий вихід на пенсію за віком для членів сімей Героїв Небесної сотні.

Дружинам (чоловікам), якщо вони не взяли повторний шлюб, дітям, які стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття, і батькам осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі в Революції гідності, а також яким посмертно присвоєно звання Героя України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції гідності, пенсію за віком призначають після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 та за наявності страхового стажу не менш як 25 років у чоловіків і не менш як 20 — у жінок.

 

«Мій трудовий шлях розпочався у вересні 1976 року, коли я прийшла ученицею на місцеву швейну фабрику. Працювала і навчалася у вечірній школі, потім був технікум. Набула досвіду, стала майстром. На початку 2003-го на фабриці почалися скорочення, і в жовтні я мусила піти з роботи. Якось відразу знайти іншу не змогла. Тож так час і минав, про майбутнє не задумувалася. Щоправда, 2016-го пів року працювала в магазині, але не сподобалося, тож пішла. Відтоді вдома. На початку 2018 року мені встановили інвалідність. Звісно ж, звернулася у Пенсійний фонд, де мені порахували стаж — 29 років 10 місяців 4 дні та призначили пенсію по інвалідності ІІІ групи. От її я й отримую, а вона не така вже й велика, на рівні мінімальної. У вересні 2020-го я досягла пенсійного віку. Добрі люди підказали мені оформити договір добровільного страхування і докупити два місяці, яких не вистачає. При цьому заплатила 4400 гривень. Зраділа: тепер я отримуватиму 2100 гривень. Але в Пенсійному фонді мені сказали, що я не маю права на таку пенсію, бо не вистачає стажу. «Як так? А два місяці, що я докупила, вони що, не зараховуються?» — питаю. «Так, ці місяці зараховано, проте стажу все одно не вистачає». І почали мені щось пояснювати про страховий стаж, якісь 2 роки 6 місяців 19 днів додаткового стажу. Однак я їх уже не чула. Я тільки думала про викинуті на вітер 4400 гривень. Як мені бути далі?»

Катерина КОБИЛКІНА.

м. Вінниця.

 

ЗГІДНО зі статтею 26-ю Закону 1058, права на призначення пенсії за віком громадяни України набувають після досягнення пенсійного віку та за наявності необхідного страхового стажу. Тим особам, які досягли такого віку 2020-го, для отримання пенсії за віком потрібно було мати не менш як 27 років страхового стажу. З кожним наступним роком страховий стаж, який дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростає і 2028-го становитиме 35 років.

Оскільки ви досягли пенсійного віку у вересні 2020 року і ваш страховий стаж більший за 27 років, ви маєте право на пенсію за віком. Для переходу на пенсію за віком вам потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду з відповідною заявою.

Розмір пенсії за віком визначається за формулою, наведеною в статті 27-й, тобто залежить від тривалості страхового стажу і величини заробітку особи.

Звісно, при обчисленні розміру пенсії за віком коефіцієнт стажу зменшиться, але два куплені вами місяці страхового стажу буде зараховано при його визначенні. Можливо, розмір пенсії за віком виявиться більшим за розмір пенсії по інвалідності, який за III групою інвалідності визначався як 50 відсотків пенсії за віком, або ж збільшиться в майбутньому при проведенні чергових перерахунків.

У будь-якому разі громадяни, яким призначено пенсію, забезпечуються мінімальним розміром пенсії (на рівні прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, що втратили працездатність). А за наявності права одночасно на кілька видів пенсії (наприклад, по інвалідності та за віком) призначається одна пенсія за вибором особи.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть пернаті
Читати
Рекордні запаси
Читати
Поняття про розкіш змінюється
Читати
Причина — спирт
Читати
Врятувати не вдалося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове