Архів
П’ятниця,
2 квітня 2021 року

№ 24 (19872)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

«Хочемо, щоб діти навчались у своїй школі!»

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Почапинецька громада налаштована відстоювати свій навчальний заклад.

За аналогією теперішнього підходу до будівництва та реконструкції об’єктів соціальної інфраструктури на рівні держави у Жмеринській міській раді замислили провести велике переселення учнівсько-педагогічних колективів з одного села в інше, і навпаки. Мова про Почапинці, Кармалюкове та Курилівці. Офіційно це називається «реорганізація навчальних закладів у рамках децентралізації освіти». А по-народному — «не мала баба клопоту…».

ЛЮДИ сприйняли цю ідею в штики. 17 березня у Почапинцях відбувся велелюдний схід громади, на якому батьки чітко визначилися з колективною позицією: «У нас є хороша, добротна школа, педагогічний колектив повністю укомплектований. Тому наші діти мають навчатися тільки в Почапинцях. І ми не підемо на жодну поступку владі…».

На цьому зібранні заступник міського голови Ольга Боровська та начальник управління освіти міськради Аліна Твердохліб оприлюднили проєкт реорганізації Почапинецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст., відповідно до якого місцева школа, в якій навчається 126 учнів та працює 18 педпрацівників, має змінити свою адресу. Учні 5-11 класів змушені будуть переїхати в Куриловецьку початкову школу, де зараз навчається 14 учнів (1-3 класи)…

— Репрезентуючи свої грандіозні задуми, ніхто в міській раді не бере до уваги величезних матеріальних затрат та морально-психологічного боку такого «великого переселення», — переконаний староста Почапинецького старостинського округу Анатолій Поліщук. — Я навчавсь у цій школі, і мені навіть від думки страшно робиться, що вона може перестати існувати. Тоді селу не минути загибелі… Це вже третя колотнеча через сучасні реформи. За першою — канув у Лету колись економічно потужний колгосп, в якому трудилося 315 чоловік, за другою — сильно «пошарпали» сільський ФАП, скоротивши до мінімуму його працівників, а теперішня вже остаточно «покладе на лопатки» наші Почапинці… Хтось навмисно в соцмережах розпустив брехливу інформацію, що місцевій школі 130 років, і вона не придатна для навчання дітей. Насправді вона значно молодша і перебуває у хорошому стані. Не кожне село може похвалитися таким навчальним закладом! Є ще одна дуже серйозна перешкода на шляху «шкільного переселення», про яку офіційно ніхто теж не говорить. Річ у тому, що, аби доїхати з Почапинців у Курилівці, треба здолати чотири затяжних високих горби розбитої дороги. За сухої погоди ще сяк-так, а що буде у сніговії?

На сьогодні, розповіли мені, Почапинецький ЗЗСО І-ІІІ ст. є «опорним», до нього поспішають по науку діти із семи сіл. Підвезення до школи 65 учнів здійснюється двома шкільними автобусами. Тут створено належне освітнє середовище, про що свідчать грамоти і дипломи, якими неодноразово нагороджувався шкільний колектив.

Двадцять два роки директором школи працює Валерій Шовкалюк, який надзвичайно багато зробив для зміцнення і поліпшення матеріально-навчальної бази освітнього закладу. За цей період тут виконано чимало робіт силами батьків, працівників школи за підтримки спонсорів та відділу освіти райдержадміністрації.

Зокрема, повністю відремонтовано всі класні кімнати та кабінети, функціонують внутрішні вбиральні. Школа має найбільший(!) спортзал у районі, обладнаний усім необхідним спортивним інвентарем. Тут є комп’ютерний кабінет з під’єднанням до Інтернету та чи не найкраща в районі майстерня трудового виховання. Власними силами облаштовано гараж для шкільних автобусів. 2018 року за сприяння місцевої сільської ради замінено всі вікна, вісім років тому побудовано котельну та встановлено два потужних твердопаливних котли. Проведено централізований водогін, зроблено каналізаційну систему та інше…

— У нашій школі безоплатно харчуються 33 учні 1-4 класів та 32 школярі 5-11 — з багатодітних сімей, діти батьків — учасників АТО, — розповідає Валерій Григорович. — Решта учнів харчується за помірну батьківську плату — 10 гривень за сніданок. Батьки задоволені організацією та якістю харчування дітей у шкільній їдальні.

Валерій Шовкалюк «розклав по поличках» пропонований владою план реорганізації їхнього ЗЗСО. Так ось, у Почапинцях має залишитися початкова школа (33 учні 1-4 класів), а 76 учнів 5-11 класів разом із 14 учителями планується возити шкільними автобусами до Курилівців, відстань до яких становить 12 кілометрів, а від решти сіл — більше. Для перевезення такої кількості людей потрібно щонайменше чотири автобуси, які щодня будуть намотувати на колеса десятки кілометрів розбитими дорогами.

Щодо Куриловецької школи, то вона потребує величезних коштів на модернізацію навчальної бази. Виникає питання: задля чого затівати таку масштабну пертурбацію, коли в Почапинецькій школі створено всі умови для освітнього процесу?

До того ж у Куриловецьку школу наміряються «перекинути» і учнів з Кармалюківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів з усіма педпрацівниками, а це понад 60 чоловік. Для їх підвезення потрібно ще три автобуси, які мають товктися таким же бездоріжжям. Це буде не навчальний процес, а катання туди-сюди… І де ж набрати водіїв з відповідною категорією?

Крім того, приміщення Куриловецької школи розраховане на 160 місць, а вже «назбирується» до 200 учнів. Про перспективу наповненості класів нічого не кажуть.

На сходці ніхто з батьків не підтримав запропонованого проєкту реорганізації. Люди хочуть, щоб їхні діти навчалися в рідній школі до тих пір, поки буде кого навчати і кому навчати. Громади навколишніх сіл готові до рішучих дій, якщо їхню позицію проігнорує влада.

P.S. Коли цей матеріал був підготовлений до друку, стало відомо, що в епіцентрі подій, пов’язаних із «великим переселенням», побувала народна депутатка України Ірина Борзова, до виборчого округу якої належать і території вищезгаданих сільських громад. На зустрічах із жителями сіл Почапинці, Кармалюкове та Курилівці вона заявила, що «не можна закривати сільських шкіл. Децентралізація — це не ліквідація і не проти людей, а особливо дітей», — і пообіцяла свою підтримку селянам.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Викрутили руки
Читати
Пташиний Армагеддон
Читати
Доточили з поли рукави
Читати
Строковиків поменшає
Читати
Роздадуть по 8 тисяч
Читати
Смертельний антирекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове