Архів
П’ятниця,
2 квітня 2021 року

№ 24 (19872)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Рівненщина

Урожайні перспективи

Тетяна ПАНАСЮК.

АГРАРІЇ області побоюються, що деякі посіви запріли під злежаним снігом і можуть не продовжити вегетації. «Однак це явище не масове, тож страху через можливий неврожай поки що нема. Озимі культури накопичили достатньо цукрів. І хоча цьогорічна весна пізня, але достатня кількість вологи і те, що практично вся вона пішла в ґрунт, адже земля глибоко не промерзла, дає надію на хороші врожаї зернових нинішнього року», — каже голова обласної асоціації фермерів Андрій Кузьмич.

Минулими роками в цю пору аграрії вже проводили сівбу овочевих культур у теплиці, але нині зволікають — ще холодно. Прогноз збору овочів на цей рік наразі обережний — усе залежатиме від погоди, а вона мінлива, пояснює А. Кузьмич.

Тим часом уже розпочалася посівна ярини — сої та соняшнику. За сівбу кукурудзи візьмуться, коли температура встановиться на рівні 12-16°С.

Щепитися можна буде в селах

ВАКЦИНУВАТИСЯ від коронавірусу можна буде не лише у пунктах щеплень, розташованих у містах області, — функціонуватимуть такі, запевняє обласна влада, й у глибинці.

Наразі мобільні бригади проходять навчання та отримують сертифікати, аби розпочати вакцинацію. Мапу з місцезнаходженням пунктів, номери телефонів та посилання, за якими можна буде зареєструватись, обіцяють оприлюднити на обласних та загальнодержавних медіаресурсах.

Ситуація з розповсюдженням коронавірусу в регіоні сьогодні складна і може стати катастрофічною, попереджає мер Рівного Олександр Третяк. Заповненість ліжок у медзакладах — понад 80 відсотків.

Коноплі замість дерев

У СЕЛІ Хотин Рівненського району вирубали 800 гектарів лісу. Виявилося, що землю в оренду у власників земельних паїв взяла київська фірма «Generous land», яка має намір вирощувати там коноплі. Цю версію підтвердив голова Городоцької сільської ради, на території якої відбуваються роботи. За його словами, орендар із пайовиками разом вирішуватимуть, куди дівати деревину. А поки не надумали, що робити з колодами, вони лежать просто неба на землі.

У департаменті агропромислового розвитку своєю чергою наголошують, що нічого незаконного не відбувається і земля використовуватиметься за призначенням.

Високе марнотратство чи символ патріотизму?

У РІВНОМУ з нагоди 30-річчя Незалежності України на майдані Просвіти перед облдержадміністрацією планують встановити флагшток заввишки 50 метрів і вартістю три мільйони гривень. Така ініціатива надійшла начебто від голови ОДА Віталія Коваля. Наразі точно не відомо, коли розпочнуться роботи і якою буде ця споруда, але кошти в обласному бюджеті вже передбачили.

Думки містян розділилися — хтось вважає, що флагшток символізуватиме свободу і єдність українців, інші воліли б витратити ці гроші на актуальніші потреби.

Зважили на думку громадськості

НА СЕСІЯХ Дубенської міської та Рівненської обласної рад раніше порушувалося питання передислокації військової частини А-2755 з міста Дубно у Тернопільську область. Місцеві жителі відповіли на таку перспективу спротивом, наголошуючи, що військовослужбовці теж проти такого рішення, але вони, як відомо, перечити права не мають.

Тож на адресу Президента, відповідного парламентського комітету, Міністерства оборони України були направлені звернення від міської та обласної громад із проханням не передислоковувати військових.

Днями надійшли відповіді з Офісу Президента та Міноборони. Високопосадовці запевнили, що питання переведення військової частини з міста Дубно не розглядається.

Екостежка

ПРИРОДООХОРОНЦІ розробили концепцію екологічної стежки «Долиною малої річки Устя», що проходитиме за 10 кілометрів од Рівного. А ідея створення прогулянково-пізнавального маршруту належить екологічному центру міського Палацу дітей та молоді.

Маршрут розпочинатиметься на східній околиці села Городок, а закінчуватиметься на північно-західній околиці села Шпанів Рівненського району. Стежка проходитиме через ботанічний заказник загальнодержавного значення «Вишнева гора» та заповідне лісове урочище місцевого значення «Урочище Павлівщина».

По всьому маршруту розташуються інформаційні стенди, що знайомитимуть мандрівників зі схемою стежки, її протяжністю, геологічними пам’ятками, флорою та фауною краю. Під час чотиригодинної прогулянки шестикілометровою стежкою туристи зможуть побачити рідкісних червонокнижних тварин та рослини.

Сила в руках

ЗБІРНА області з армреслінгу взяла участь у чемпіонаті України, який відбувся на Тернопільщині. В особистій першості рівненські рукоборці здобули шість медалей.

Заслужений майстер спорту України Олег Жох виборов золоту медаль у ваговій категорії 80 кг у змаганнях на ліву руку. Олексій Микитюк удостоївся золота у ваговій категорії 60 кг у змаганнях на праву руку та срібла у змаганнях на ліву руку. Адам Кузло привіз дві срібні медалі у ваговій категорії 70 кг у змаганнях на праву та на ліву руку. А Сергій Стасюк виборов бронзу у ваговій категорії понад 110 кг у змаганнях на праву руку.

Iсторія на світлинах

ТАКА назва фотовиставки, що проходить в обласному краєзнавчому музеї. На ній представлено понад 50 світлин видатних українських фотомайстрів минулого століття Юліана Дороша та Ярослава Коваля, оцифрованих Романом Метельським зі скляних та плівкових негативів, частина яких належить до колекції Львівського фотомузею. Родзинкою виставки стало представлення меморіальних речей світлярів.

В експозиції можна побачити фотографії митрополита Андрея Шептицького, його брата Блаженного священномученика Климентія Шептицького, генерала Тарнавського та його доньки, а також Кедрової Палати у Підлютому — літньої резиденції митрополита роботи Ярослава Коваля. З творчої спадщини Юліана Дороша на виставці представлені світлини різноманітних куточків Львова та етнографічні фотографії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Викрутили руки
Читати
Пташиний Армагеддон
Читати
Доточили з поли рукави
Читати
Строковиків поменшає
Читати
Роздадуть по 8 тисяч
Читати
Смертельний антирекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове