Архів
П’ятниця,
2 квітня 2021 року

№ 24 (19872)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Насамперед — очищення душі

Любов ПОПОВИЧ.

15 березня у православних християн розпочався Великий піст, який є одним із найсуворіших і найдовших у році. Триватиме він 48 днів — аж до Великодня, який цього року відзначатимуть 2 травня. Люди здебільшого сприймають піст як тимчасову відмову від їжі тваринного походження. Утім, це не так.

Не треба хизуватися

ВАЖЛИВО розуміти, що піст — це не дієта, яка допоможе людині схуднути чи поліпшити стан свого здоров’я. Цей релігійний канон має набагато глибший сенс, а обмеження, які встановлює церква, покликані виховувати силу волі, самовдосконалення і прагнення стати кращим.

— Церква пропонує обмежитися в їжі, щоб більше присвятити себе духовному життю, — наголошує єпископ Кропивницький і Голованівський Право-славної церкви України Марк. — Сорок вісім днів посту — це час, коли треба багато молитися, робити більше добрих справ. Це час оновитися, стати кращим, наповнити життя іншим змістом. Але дотриманням посту не треба хизуватися, не можна засуджувати когось, хто не поститься чи робить це в інший спосіб.

Разом із тим отець Марк застерігає: не всім людям під силу витримати суворі обмеження.

— Постування не має завдати шкоди здоров’ю. Якщо людина відчуває, що від змін у харчуванні її стан погіршився, вона може послабити піст. Обмеження, які встановлює церква, можна перенести на інше, наприклад кинути курити. Але важливо потім не повертатися до цієї шкідливої звички. У цьому полягає суть очищення.

У дні Великого посту зазвичай збільшується кількість прихожан у храмах, а служби ведуться про духовність, переосмислення життя, християнські чесноти. Утім, оскільки нині триває карантин, священно-служителі закликають зважати на загальну ситуацію, дотримуватися санітарних норм і не наражати ні себе, ні інших людей на небезпеку.

Радять медики

— З ТОЧКИ зору медицини піст — корисне явище, — переконана сімейний лікар Кропивницького центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Бойко.

— Сьогодні люди ведуть малорухомий спосіб життя, але споживають багато калорій, які не витрачаються, — каже вона. — Крім того, змінився склад їжі. Якщо раніше люди споживали більше білка, то сьогодні лідирують вуглеводи. Як наслідок — надлишок ваги, цукровий діабет, атеросклероз. Під час посту організм очищується. Тому, як медик, ставлюся до нього дуже позитивно.

Утім, наголошує Олена Бойко, варто звертати увагу на медичні застереження. Не впадати у крайнощі — входити в піст і виходити з нього треба поступово, не завдаючи стресу організму.

— Важливо пам’ятати, що десь до середини посту в організмі людини починається процес активного спалювання жирів, внаслідок чого відбувається інтоксикація, — попереджає лікарка. — Тому обов’язково треба пити багато води, щоб виводити токсини з організму. Як лікар, не раджу постувати дітям, вагітним, літнім людям і тим, хто має хронічні хвороби, особливо цукровий діабет. Для останніх їхній спосіб життя — і так суцільний піст і харчові обмеження. Загалом же всім здоровим раджу стежити за харчуванням не тільки в період посту, а постійно, не заїдати стреси, не споживати багато солодкого.

Що можна їсти і чого не слід робити

ВЕЛИКИЙ піст установлює особливі обмеження в їжі. Найсуворішим періодом посту є останній тиждень — Страсна седмиця.

Церква встановлює такі обмеження: у понеділок, середу і п’ятницю дотримуються сухоїдіння — можна споживати неварені продукти без масла (хліб, вода, сухофрукти, фрукти, горіхи, мед, сирі овочі); у вівторок і четвер — немащена гаряча їжа (каші, крупи, гриби, бобові, варені і тушковані овочі); в суботу і неділю дозволена гаряча їжа з рослинною олією, можна пити вино.

Двічі впродовж посту можна з’їсти рибу і морепродукти — на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) й у Вербну неділю (25 квітня). Утім, такі суворі правила харчування є обов’язковими тільки для ченців. Мирянам їх можна пом’якшувати.

Але найголовніше не відмова від їжі, а очищення душі. У Великий піст не можна гучно веселитися, влаштовувати гуляння і пишні застілля, лихословити, ображати інших, сваритися. І зі ще більшою суворістю потрібно утримуватися від будь-яких грішних вчинків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Викрутили руки
Читати
Пташиний Армагеддон
Читати
Доточили з поли рукави
Читати
Строковиків поменшає
Читати
Роздадуть по 8 тисяч
Читати
Смертельний антирекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове