Архів
П’ятниця,
2 квітня 2021 року

№ 24 (19872)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • І таке буває

Ну що б, здавалося, апостроф

Галина ВЕРНИГОРА.

СЕРЕД громадян України набереться чимало таких, у документах яких написання прізвищ закріпилося зі зробленою свого часу через неуважність помилкою якимсь держслужбовцем. Так, іще 13 років тому бабуся нині 47-річної жительки Бердичівського району склала заповіт, за яким після своєї смерті передала певне майно онуці. Тоді у сільській раді під час засвідчення заповіту прізвище спадкодавиці вказали правильно — «Лук’яненко», а от її рідної онуки, якій заповідано майно, неправильно — «Лукяненко». Здавалось би, ну помилився працівник сільради, який виписував документ. Усього на якийсь там малесенький апостроф. Тоді на такий «дріб’язок» ніхто навіть і не звернув уваги…

Та от бабусі не стало. Щоби прийняти спадщину, уже маючи на руках завірений печаткою органу самоврядування заповіт, онука звернулася до нотаріуса. Яким же ударом для неї стала його відмова, причому на цілком законних підставах. Виявляється, для правочинства «Лук’яненко» і «Лукяненко» — два абсолютно різні прізвища!

Отак відсутність апострофа у прізвищі ледь не позбавила жінку спадщини. Своє право на неї довелося обстоювати у суді, витрачаючи чималі гроші. Юридичною мовою суть цієї цивільної справи звучить як «встановлення факту належності правовстановлюючого документа». А простішими словами — це коли суд з’ясовує, чи справді певний документ належить певній особі. Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області задовольнив цю позивну заяву. Сподіваємось, що ухвала Феміди дозволить заявниці нарешті владнати питання зі спадком. А всім громадянам хочеться побажати бути завжди уважними до дрібниць, бо, як бачимо, іноді й маленький апостроф має велике значення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Викрутили руки
Читати
Пташиний Армагеддон
Читати
Доточили з поли рукави
Читати
Строковиків поменшає
Читати
Роздадуть по 8 тисяч
Читати
Смертельний антирекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове