|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував |
Версія для друку До списку статтей Читач — газета Чи шкідливий крохмаль? «Дочка відмовляється їсти картоплю, каже, що в ній багато крохмалю. А хіба він настільки шкідливий? Моя бабуся давала мені ложку крохмалю в разі діареї, і це допомагало». Марія К. Христинівський район Черкаської області.
ЧАСТО можна почути пораду: вилучіть зі свого раціону крохмалисті продукти, бо вони ведуть до ожиріння, діабету, засмічують судини. Але це узагальнення, яке потребує пояснення, бо крохмаль буває різний за молекулярною будовою. Він належить до вуглеводів — одного з невід’ємних макронутрієнтів у нашому харчуванні. Це джерело енергії для мозку, м’язів, еритроцитів тощо. Вуглеводи діляться на прості (цукри): глюкоза, фруктоза, лактоза, сахароза, мальтоза та складні (полісахариди): крохмаль, глікоген, клітковина. Крохмаль своєю чергою поділяється на нестійкий (легкозасвоюваний, якого багато в очищеному борошні та перероблених зернових) і стійкий (незасвоюваний). Саме стійкий, або резистентний, є дуже цінним для нашого здоров’я. Нестійкий (нерезистентний) крохмаль засвоюється в тонкому кишківнику й підвищує рівень цукру в крові приблизно так само, як і прості вуглеводи. А стійкий не перетравлюється ферментами травного тракту й тому досягає аж товстого кишківника, де стає цінною їжею анаеробної (безкисневої) мікрофлори та піддається бродінню. Внаслідок чого утворюються надзвичайно корисні речовини — КЛЖК (коротколанцюгові жирні кислоти), зокрема, оцтова, масляна та пропіонова. Масляна кислота є найважливішим джерелом енергії для клітин слизової оболонки товстого кишківника. Вона знижує рівень холестерину, тригліцеридів і сечовини в крові (профілактика атеросклерозу та подагри), запобігає запальним захворюванням і раку товстого кишківника. А також поліпшує роботу нейронів (пам’ять, увага, настрій), оскільки є складовою ланкою у невидимій осі: кишківник — мозок. Щоб отримати максимально резистентний крохмаль, сміливо їмо картоплю, але правильно: відварюємо, охолоджуємо, вживаємо разом із корисними доповненнями, наприклад, ложечка олії, овочі, зелень. Варену в лушпинні картоплю можна потім розігріти, злегка обсмажити з яйцями. Але пам’ятайте: тому, хто слідкує за вагою, на день достатньо буде двох картоплин. І це за умови, що попрацювали м’язами. Ложка негарячої каші — це також здорово, а якщо знайдете зелені банани — поєднайте їх і отримаєте багато резистентного крохмалю. При цьому не наберете зайвого! Ложка-дві бобів у салати — це також смачно й корисно. Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.
Зелень очищує та тонізує «Люблю страви з різною зеленню — кропом, петрушкою, фенхелем. А нещодавно почув, що часте її споживання затримує дію ліків». Валентин С. м. Літин Вінницької області.
ЗАПЕВНЯЮ, що чутки про шкідливість зелені для судин та для засвоєння ліків — повна нісенітниця. Зелень містить велику кількість різноманітних корисних речовин. Так, фенхель сприяє виведенню шкідливого холестерину. Вітамін С, низка корисних речовин, наявних у цій рослині, зміцнюють серцево-судинну систему й діють як антиоксиданти та імуностимулятори, покращують роботу кишківника, виводячи токсини й шлаки. Фенхель помічний при лікуванні анемії, респіраторних захворювань. А зелень селери допомагає позбутися зайвої рідини й токсинів. До її складу входять вітаміни А, В, С, Е, різні мікроелементи. Селера справляє загальнозміцнювальну, очисну та омолоджувальну дії, поліпшує метаболізм і травлення. Велику кількість вітамінів і корисних речовин містить рукола. Зокрема, залізо, мідь, марганець, селен, цинк; макроелементи: калій, магній, кальцій, фосфор, натрій; вітаміни: В1-В6, В9, А, С, Е, К. Завдяки чому вона швидко приводить у тонус організм, підвищує працездатність. Зелень петрушки та кропу містить активні антиоксиданти. Вони захищають імунну систему, клітини та тканини тіла, сприяють їх відновленню. Зокрема, фолієва кислота бере участь у кровотворенні, нормалізує роботу печінки. Петрушка славиться великим умістом вітаміну С. Олена СВІТКО, терапевт. Версія для друку До списку статтей |