Архів
Вівторок,
6 липня 2021 року

№ 49 (19897)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Формуємо кущ томатів

ЦЕЙ ЗАХІД проводиться для того, щоб привести до оптимального обсягу зелену масу кущів. Після формування вегетативна маса буде поступово переведена в генеративну. Що це означає? Ми направляємо основні сили рослини не на приріст пагонів і листя, а на утворення плодів. Без формування високорослих томатів гарний урожай навряд чи можливо одержати.

Головний елемент формування — це видалення пасинків, тобто бічних відростків стебла. Прибирання відростків-пасинків і називається пасинкуванням. Їх зрізують ножицями, секатором або відламують вручну.

Здавалося б, навіщо витрачати дорогоцінний час на видалення відростків? Все одно кущ виросте і дасть плоди. Але у пасинкування кілька важливих переваг.

Скорочення термінів достигання помідорів. Якщо пасинки прибрані правильно, то плоди дозрівають на один-два тижні раніше.

Високоякісні помідори. Кущі з об’ємною зеленою масою не можуть забезпечити плоди всіма необхідними вітамінами і мікроелементами. В результаті деякі з них не встигають достигнути, решта зовсім опадає. Завдяки пасинкуванню помідори виростають великими, повністю дозрілими, високої якості.

Запобігання хворобам. Кущі, що занадто розрослися, втримують багато вологи, повітрообмін між ними утруднений. Це створює ідеальні умови для появи фітофторозу — ворога номер один для томатів.

Доступ до сонячних променів. Помідори люблять сонце. Але через густу зелень освітленість листя погіршиться. Це може позначитися на часі достигання і смакових якостях плодів.

Існує хибна думка, що при пасинкуванні потрібно залишати пеньок 2-3 см. За такої відстані пасинки в цьому місці, мовляв, більше не з’являться. Але вони все одно будуть утворюватися, щоправда, повільніше, ніж зазвичай.

Якщо лише частково видаляти пасинок, то відкритий зріз створить середовище для розвитку і розмноження мікроорганізмів, у тому числі хвороботворних. Тому залишати пеньки при пасинкуванні не потрібно.

Видаляючи відростки, можна регулювати кількість стебел куща. Зазвичай формування томатів проводиться трьома способами: в одне стебло; у два стебла; у три стебла.

Вибір залежить від вибраного сорту або гібрида, а також од особливостей розвитку куща. Якщо ви вирішили проводити пасинкування в два стебла, то під першою квітковою китицею пасинок не видаляється. Він виросте і стане другим відгалуженням куща, на якому будуть формуватися плоди. Але є один нюанс: на те, щоб з пасинка сформувалося повноцінне стебло з квітконосами, піде чимало часу.

Іноді стебло томата росте роздвоєним або з потрійним розгалуженням. Це вважається нормою. Адже такі «вилки» на стеблі — сортова особливість. Та навіть у цьому разі в городника є можливість сформувати кущ в одне або кілька стебел. Важливо при цьому залишити головний пагін. Знайти його неважко: на ньому утворюється перше суцвіття. До того ж візуально стебло більше і потужніше за решту.

Як пасинкувати низькорослі томати?

Ріст детермінантних, або низькорослих, томатів обмежений. Він завершується утворенням суцвіття на верхівці стебла. Після цього стовбур перестає рости і більше не випускає квітконосів. Продовжити плодоношення детермінантного куща можна, вибравши пасинок, який надалі замінить старе стебло. Решту пасинків можна видалити.

Формування томатів — це не тільки пасинкування. Процедура передбачає також видалення листя. Робиться це з кількох причин: поліпшується циркуляція повітря між кущами; листя не торкається землі, що унеможливлює розвиток хвороб; рослина витрачає менше сил, щоб «прогодувати» зелену масу, а спрямовує їх на зав’язування і достигання плодів.

Але видаляти все листя поспіль не можна, оскільки завдяки йому відбувається фотосинтез. Обривання листя слід проводити поступово, в міру росту кущів. Орієнтиром послужить перше суцвіття. Як тільки ви помітите його на томаті — це сигнал, що листя можна помалу видаляти.

Спочатку потрібно прибрати листки з самого низу куща. Їхня місія вже виконана. Вони передали пластичні речовини, відтак почнуть в’янути. Зрізують листя ножицями або вручну.

Вручну видалення робиться так: підніміть листок і притисніть до стебла, затим різко смикніть його догори.

В жодному разі не тягніть листок донизу, бо за ним потягнеться шкірка стебла. Відкрита ранка зумовлюватиме розвиток хвороботворних бактерій.

Ще один спосіб позбутися листка — поступове зрізання. Спершу ножицями видаляється 1/3 або 1/2 частина пластини. Під час другого підрізування листок видаляється повністю.

Пам’ятайте: за один раз із куща можна прибрати не більше одного-двох листків. Цей прийом потрібно застосовувати кожні 10-14 днів.

Після того, як почне з’являтися зав’язь, листя треба обрізати не все і не відразу. Завжди зважайте на стан плодового кетяга. Якщо в ньому зав’язалися не всі помідори, залишайте зверху над ним усе листя. Зрізати його час тоді, коли плоди наберуть характерного розміру. Видаливши листя, ви залишите помідори без живлення. Це негативно позначиться на їх якості.

Те саме стосується не тільки першого плодового кетяга, а й наступних. Якщо знехтувати цим правилом, то в подальшому помідори можуть потріскатися. Адже корінь «під тиском» подає по стеблу живильний сік. Він безпосередньо піде в плоди, оскільки листя нема. Шкірочка не витримає такого напору і лусне.

Важливо! Якщо для обрізання використовувалися ножиці, то їх слід дезінфікувати після кожного куща, аби випадково не перенести хворобу з однієї рослини на інші.

У день пасинкування поливати томати не можна, позаяк у місця зрізу пасинків і листя можуть потрапити бактерії. Це призведе до захворювань рослин.

Версія для друку          До списку статтей
Пригадується, в «глибоко радянські часи» повторні посіви, зокрема бульби, проводились переважно на Півдні України. Клімат змінився настільки, що тепер збирати другий урожай можна в усіх регіонах, були б сили. Це вельми доцільно не лише із суто економічної точки зору, додаткового прибутку, а й з інших причин, зокрема тієї, що картопля, посаджена влітку і зібрана восени, довго лежить і не проростає, це цінніший, ніж літній, посадковий матеріал. У відповідному матеріалі особливу увагу ми приділимо вибору сортів для повторного садіння, з ними важливо не помилитись. Трапляється, починають огірки свій «вихід» чудово, плоди наростають рясно, а потім — наче відрізало, хоча за строками мають ще родити і родити. Якщо причина не у хворобі, то — у браку живлення, а значить, їм треба допомогти. Наші поради щодо цього будуть призначені й тим, хто суворо дотримується правил органічного землеробства, і тим, хто віддає перевагу перевіреному співвідношенню мінеральних добрив і органіки. Словом, як вгодити огірку?
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове