Архів
П’ятниця,
8 жовтня 2021 року

№ 74 (19922)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Аграрний досвід

Iнвестиції в майбутнє

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

У фермерському господарстві «Напорівське» Григорія Ткаченка на Чернігівщині — велике технологічне та технічне оновлення. Розбудовуватись і розширюватись, окрім власної наполегливої праці, допомагає участь в урядових програмах підтримки агробізнесу.

Григорій Михайлович охоче ділиться досвідом. За його словами, він узяв 6,5 мільйона гривень кредиту під нуль відсотків річних на обігові кошти. До цього придбав на 12,5 мільйона гривень техніки за інвестиційним кредитом із базовою ставкою 7% та можливістю за рахунок додатково створених робочих місць зменшити її до 5%. «Ми також отримуємо відшкодування на придбання спермопродукції і 25% — на купівлю вітчизняної техніки», — додає власник господарства.

За останні рік-півтора у «Напорівському» звели новенькі кошари для худоби, овочесховища та приміщення для зберігання добрив, суттєво оновили технопарк. Григорій Ткаченко показує «міць» його господарства — 340-сильний трактор «Нью Холанд». Техніку придбали навесні під 7% річних терміном на 5 років. Також купили три 110-сильні «Джон Діри», два китайці «Юто», вітчизняні дискові борони, культиватор та два обприскувачі… Наявність сучасної техніки додає швидкості технологічним процесам.

Кукурудзу та соняшник будуть сушити на новому італійському комплексі. Працює він на паливних пелетах, бо використовувати газ, висловлює Григорій Михайлович думку багатьох, у наш час ризиковано. До того ж собівартість продукції, висушеної на твердому паливі, є нижчою. Пропускна спроможність такого комплексу — близько 150 тонн на добу.

«Напорівське» можна назвати господарством із напівзакритим циклом. Власної сировини тут іще не переробляють, хоч і планують, але багато неліквіду йде на корм худобі. Нині у фермера понад 300 голів ВРХ, із яких більша частина — це дійне стадо. «Не можу стверджувати, що тваринництво неприбуткове, — каже фермер. — Сьогодні молокозавод платить нам 11 гривень за літр».

Чи не найвисокорентабельнішою культурою фермерського господарства є картопля. Цього року «Напорівське» розширило площу під нею до 100 гектарів. Утім, урожай не порадував. «Із картоплею в нас нині погано. За літо був усього один дощ — третього липня. Наше село опади обминали», — бідкається фермер. Він прогнозує, що недобере 40% торішнього врожаю. Втім, у збитку все одно не залишиться, адже ціни на «другий хліб» пішли вгору. До того ж через неврожай чи не вперше за 30 років Білорусь закуповує нашу бульбу.

Разом із тим Григорій Ткаченко переконаний, що картоплю треба вирощувати на поливі. Щоправда, через бюрократичну тяганину втілити це в життя не так просто. «Саудівська Аравія дістає воду з глибини 700 метрів і одержує такі врожаї на піску, про які ми можемо тільки мріяти, — розмірковує фермер. — На мою думку, якщо прибрати всі бюрократичні перепони, запровадити програми для малого і середнього бізнесу, підтримати кооперацію, то наше сільське господарство здатне «закидати» продукцією увесь Європейський континент. І не треба буде стояти на колінах, випрошуючи подачки у «європейських партнерів». Ми найбагатша в ресурсному плані європейська країна і не можемо так себе принижувати».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відчинили скриньку Пандори
Читати
Підвищення на 200 гривень
Читати
Борги катастрофічні
Читати
Начебто будемо з теплом
Читати
В Україні поліомієліт
Читати
Браконьєрам на замітку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове