Архів
П’ятниця,
8 жовтня 2021 року

№ 74 (19922)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Проблема не лише України

Моніторив ЗМІ Василь ПІДДУБНЯК.

МІНІСТР закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що проблема окупованого Криму є глобальною, а не тільки українською. Про це він написав у блозі на сайті «Укрінформу».

«Окупація Криму — це глобальна, а не виключно українська проблема. Вона ставить під загрозу такі фундаментальні для ООН та світу принципи, як міжнародний мир і безпека, непорушність кордонів, свобода мореплавства, захист прав людини та прав корінних народів, екологічна безпека», — зазначив Кулеба, коментуючи нещодавній виступ Володимира Зеленського на сесії Генеральної асамблеї. «У Криму сьогодні, як сказав Президент України, «замість фауни та флори — флот і солдати», — додав Кулеба.

«Баби ще народять»

ВІЙСЬКОВЕ керівництво РФ кинуло власних льотчиків під ракети українських комплексів протиповітряної оборони. Інцидент відбувся під час підсумкових тактичних навчань підрозділів зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗС України на полігоні Ягорлик, поблизу тимчасово окупованого Криму, передає АрміяInform.

Російські військові літаки Су-24МР та Іл-20 кілька разів порушували заборонену зону над акваторією Чорного моря і заходили на курс повітряних мішеней ВР-3 «Рейс» саме тоді, коли їх мали збивати розрахунки С-300. Варто наголосити, що українські військові заздалегідь зарезервували повітряний простір над частиною акваторії Чорного моря та суходолу в Херсонській області на період проведення навчань. Про це своєчасно були поінформовані Украерорух, який контролює використання повітряного простору, та Російська Федерація. Однак російське військове керівництво свідомо направило своїх льотчиків у закриту для польотів зону, де літають і знищують повітряні цілі українські зенітні керовані ракети.

Iз міністерського крісла на нари

У КРИМУ — кадрові перестановки. Так званий глава уряду Сергій Аксьонов призначив нового «міністра будівництва і архітектури». Ним став Карлен Петросян, а попередній, звільнений днями Михайло Храмов, уже перебуває під слідством. Про це інформує ІА «Кримінформ».

Також відомо і те, що слідчі дії застосовуються щодо попереднього «віцепрем’єра» Євгена Кабанова, який був звільнений із посади 22 вересня поточного року. На цей момент Кабанов затриманий на 48 годин за звинуваченням у перевищенні службових повноважень.

Карають за небажання паспортизуватися

ОКУПАЦІЙНА влада РФ у Криму карає громадян України, які відмовляються від нав’язаних їм російських паспортів. Про це повідомили представники США під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає «Укрінформ».

«У Криму Росія продовжує карати громадян України, які вирішили не приймати російських паспортів. Лише минулого тижня окупаційна влада оштрафувала кількох кримськотатарських лідерів та інших демонстрантів, яких було затримано через протест проти затримання заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова, за те, що вони не мали російських паспортів», — ідеться у повідомленні. Згідно з інформацією, у США продовжують стежити за справою Джелялова й інших кримськотатарських активістів та закликали окупантів негайно їх звільнити. Також представники США в ОБСЄ наголосили, що офіційний Вашингтон ніколи не визнає спроби анексії Криму Росією. Крім того, будучи підписантом спільної декларації Кримської платформи, вони підтвердили, що Крим — це територія України.

Шумлять нові ліси. Паперові...

ОКУПАЦІЙНА «адміністрація» Криму стала «надавати великої уваги» питанням екології для створення «красивої картинки». Зокрема, 2019 року в рамках профільного «національного проєкту» в «республіці» оголосили про початок реалізації п’яти «регіональних проєктів», один з яких — «Збереження лісів». В рамках такого «проєктування» в регіоні планують висадити «цілих» 500 гектарів нових лісів.

«Високі чини» з числа колаборантів можуть скільки завгодно малювати у звітах позитивні відсотки «виконання планів та програм», однак мешканці Криму продовжують масово повідомляти про варварське вирубування дерев у містах, в заповідниках, заказниках, навіть тих, що перебувають під «особливим державним захистом».

I в Ялті ґвалтують медицину

«БРОДЯЧІ кибитки медиків — ганьба РФ! Я хочу лікуватися у лікаря, який бачить мене не один раз у житті», — сказала активістка з Ялти Наталія Гурковська. У місті не вистачає 50% лікарів — і це дані влади окупованого Криму, призначеної Кремлем, передає видання Крим.Реалії.

Ситуація критична ще й через пандемію коронавірусу, показники захворюваності в Ялті — одні з найвищих у Криму. До міста час від часу перекидають так звані медичні десанти — лікарів із Росії, які працюють вахтовим методом, а потім повертаються додому. Дійшло до того, що медициною в Ялті опікується не профільне міністерство, а так зване Федеральне медико-біологічне агентство Росії. Ялтинці проти такого експерименту і просять повернути медицину, яка була в місті до приєднання Криму до Росії. «Як нищать медицину в курортному місті? Як лікувати дітей, якщо немає дитячого стаціонару? І як у таких умовах виживають ялтинці?» — запитує активістка Наталія Гурковська.

Поки живий Путін, житиме окупація

ПОВЕРНЕННЯ Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) під контроль України не реальне, поки на чолі Росії Володимир Путін. Таку точку зору висловив колишній радник Путіна, старший науковий співробітник американського Центру політики безпеки Андрій Ілларіонов, зазначає Крим.Реалії.

«За живого Путіна, на мій погляд, це неможливо. Це стане можливим тоді, коли в Кремлі діятиме перший відповідальний російський уряд, тому що будь-який відповідальний російський уряд кровно зацікавлений у відновленні нормальних відносин між Росією і Україною, між російським і українським народами. І тому першими кроками будь-якого відповідального російського уряду будуть виведення окупаційних військ, виведення бойовиків, надання допомоги українській владі у розшуку злочинців, які перебувають на цій території, і в передачі їх українському суду», — сказав він.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відчинили скриньку Пандори
Читати
Підвищення на 200 гривень
Читати
Борги катастрофічні
Читати
Начебто будемо з теплом
Читати
В Україні поліомієліт
Читати
Браконьєрам на замітку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове