Архів
П’ятниця,
8 жовтня 2021 року

№ 74 (19922)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Вимолена для служіння Господу

Антоніна КІЗЛОВА.

8 жовтня (25 вересня за ст. ст.) православні вшановують пам’ять святої преподобної Євфросинії Суздальської (1212 — імовірно, 1250 рр.).

Благовірні князь Чернігівський Михаїл Всеволодович та його дружина Феофанія (дочка Романа Мстиславича, князя Галицького) довго молилися, щоб нарешті стати батьками.

Якось після чергової прощі до Києво-Печерського монастиря вони побачили у видінні Пречисту, котра повідомила, що ця надія збудеться, і не раз. Незабаром народилася старша дочка — Феодулія. Змалку дівчинка зростала з любов’ю до Бога. Окрім благочестивого виховання, їй дали хорошу освіту.

Князівна мала стати дружиною суздальського князя Феодора, проте наречений помер у день весілля. Феодулія лишилась у його рідному місті й оселилась у монастирі Покладання ризи Богородиці. Там і прийняла постриг під ім’ям Євфросинія.

Молода насельниця напрочуд ревно і свідомо виконувала всі настанови чернечого життя про любов, послух та смирення. 1230 р. за молитвою Євфросинії в Суздалі припинився руйнівний землетрус. 1238 р. саме завдяки молитвам угодниці її обитель залишилася неушкодженою під час Батиєвої навали, коли місто було зруйновано і спалено. Коли Суздаль відбудовували, Євфросинія сприяла заснуванню там Троїцького жіночого монастиря, куди передусім приймали вдів.

1245 р., коли князя Михаїла взяли в полон і вивезли в землі Золотої Орди, угодниця Божим промислом дізналася, де перебуває її батько, а також про те, що він відмовляється звершувати жертвопринесення навіть під страхом смертної кари. Євфросинії вдалося підтримати це бажання листом.

Імовірно, 1250 р. (в житії, котре в XVI ст. уклав монах суздальського Спасо-Євфиміївського монастиря Григорій, рік не вказано) преподобна померла. За життя вона ніколи не відмовляла тим, хто її про щось просив, зокрема допомагала лікувати хворих під час епідемій. Так само й біля гробниці Євфросинії почали відбуватися чуда, найчастіше зцілення. Монах Григорій також написав службу на честь угодниці, коли її канонізували до місцевого шанування в Суздальській єпархії. 1698 р. було відкрито мощі Євфросинії, тоді ж і проголосили її загальне шанування. В XIX ст. святій присвятили акафіст.

У народі празник називають днем Євфросинії-Капусниці. Господині починають шаткувати капусту на зиму.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відчинили скриньку Пандори
Читати
Підвищення на 200 гривень
Читати
Борги катастрофічні
Читати
Начебто будемо з теплом
Читати
В Україні поліомієліт
Читати
Браконьєрам на замітку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове