Архів
Вівторок,
22 лютого 2022 року

№ 14 (19958)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Таланти твої, Україно!

Знаменитий «Елізео» захоплено вибухав

Diaspora.ua

Анастасія Петришак — скрипалька, яка грає на скрипках Страдіварі та акомпанує Андреа Бочеллі.

АНАСТАСІЯ народилась в Івано-Франківську 12 квітня 1994 року. Із 5-річного віку навчалась грі на фортепіано, та одного дня вирішила, що мусить оволодіти грою на скрипці. Поштовхом до цього стала випадкова зустріч із вуличним скрипалем на одній із вулиць Франківська: дівчинку настільки заворожив цей інструмент, що вона весь вечір повторювала: «Скрипка-скрипка...» і зрештою переконала батьків, що має стати скрипалькою. У вісім років Анастасія почала навчатися грати на скрипці.

Через три роки вона переїхала до Італії, де працювали її батьки, і продовжила займатися грою на скрипці вже там. Наполегливість, сумлінність та любов до цього інструмента дозволили Насті вступити до найпрестижніших шкіл музики, до відомих у світі викладачів. Батьки в усьому її підтримували, важко працювали, щоб донька мала можливість навчатися. І результат плідного навчання та праці не забарився.

Анастасія Петришак закінчила з відзнаками два музичні вищі навчальні заклади — Міжнародну академію удосконалення скрипалів «Вальтера Штауфера» (Accademia Internazionale di alto perfezionamento per violino «Walter Stauffer») в Кремоні та Музичну академію Кіджі в Сієні. Здобула диплом вищої спеціалізації скрипалів у Міжнародній фортепіанній академії «Зустрічі з маестро» («Incontri coMaestro») в Імолі, закінчила Інститут Клаудіо Монтеверді Кремони з Лаурою Горна, завершивши максимально можливий в Італії рівень навчання для скрипаля. Виграла конкурс «Найкращий випускник консерваторі» в Італії 2011 року, а 2014-го була визнана однією з найкращих студенток вищих навчальних закладів музичних інструментів в Італії.

Із 15 років Анастасія співпрацює з відомим італійським тенором Андреа Бочеллі, який запрошує її на свої концерти і в тури як солістку оркестру. Зокрема, з ним вона виступила і в Україні 2017 року на його першому в нашій країні концерті.

Співпрацює також із такими музикантами зі світовим ім’ям, як Софія Губайдуліна, Джанлуїджі Джельметті, Рокко Філіппіні, Сальваторе Аккардо, Федеріко Лонго і з багатьма іншими.

У 17 років Анастасія вже виступала в знаменитому римському театрі «Елізео», 2012-го — на фінальному вечорі найвідомішого музичного фестивалю в Санремо. Учасниця багатьох благодійних концертів для потерпілих від землетрусів в Італії, цунамі в Америці, для побудови відділення інтенсивної терапії кардіохірургії дитячої лікарні Bambino Gesu, де оперують і діток з України.

Визнанням є й те, що молодій скрипальці з України довіряють найцінніші скрипки Страдіварі, Паганіні, Аматі та ін. Анастасія випробувала понад 60 інструментів, добре вивчивши акустичні характеристики, тональні відтінки кожної скрипки.

Хоча Анастасія здобула освіту й успіх в Італії, але добре пам’ятає і любить землю, де народилася і де вперше взяла у руки скрипку. А до своїх програм вносить твори Мирослава Скорика.

«Коли я повертаюсь до України, це для мене, як повернутися в дитинство. Перше, що я помітила, коли прилетіла, — це приємний зелений колір, який я тільки в Україні бачила, — дуже-дуже красиві кольори!»

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове