Архів
Вівторок,
22 лютого 2022 року

№ 14 (19958)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Забуттю не підлягає

Вшанували пам’ять новомучеників

Олег ГРИГОРЕНКО.

У ХРАМІ на столичному Лук’янівському кладовищі вшанували пам’ять співвітчизників — жертв сталінських репресій. Ініціатором заходу виступила Українська православна церква. Місцем проведення заходів це кладовище обрано невипадково. Адже у 1920-1930 роки саме тут неподалік розташовувалась Лук’янівська в’язниця ОГПУ-НКВС, в якій під час сталінських репресій щоночі «конвеєром» розстрілювали як «ворогів народу» сотні співгромадян за штучними обвинуваченнями в «антирадянській діяльності».

За словами історика Сергія Шумила, лише протягом 1937-1939 років тут було розстріляно понад 60 тисяч осіб. «Серед розстріляних були сотні православних священнослужителів, монахів та мирян, більшість з яких були мешканцями Києва та Київської області, — розповів науковець. — До середини 1937-го тіла розстріляних у Лук’янівській в’язниці уночі таємно закопували у наспіх викопаних «братських могильниках». А із середини 1937 року, коли від масових щодобових захоронень на Лук’янівському кладовищі вже не лишилося вільних місць, тіла розстріляних стали щоночі вивозити до Биківнянського лісу, де для цих цілей було обладнано нову «спецділянку НКВС». Хоча навіть після цього на цвинтарі поблизу в’язниці ще тривалий час продовжували закопувати тіла закатованих в’язнів. Ці таємні спецпоховання не реєструвались адміністрацією кладовища, тож достеменну кількість загиблих від кремлівських катів встановити неможливо. На жаль, комплексних і систематичних досліджень та розкопок із перепохованнями на Лук’янівському кладовищі так і не було проведено».

Цей столичний цвинтар є одним із найбільших місць масових захоронень жертв сталінських репресій в Україні. Для вірян це місце не тільки трагедії і пам’яті, а й святе, оскільки тут поховані тисячі мучеників за віру. Від 1993 року на Лук’янівському кладовищі діє храм на честь святих Новомучеників та Сповідників ХХ століття, а з 2013-го — ще й храм на честь святої великомучениці Катерини. Усі вони сьогодні належать Українській православній церкві.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Крадівництво» набирає обертів
Читати
Iнтернету — території
Читати
Iмпорт палива триває
Читати
Тим, хто потребує
Читати
Чехія приваблює
Читати
Як викликати «швидку»
Читати
Компенсують відтік капіталу
Читати
Теплиці під загрозою знищення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове