Архів
Вівторок,
22 лютого 2022 року

№ 14 (19958)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи зазначено в дипломах про вищу освіту, виданих, як у мене, 1985 року, що людина навчалася саме на денному відділенні? Нещодавно я оформляла пенсію, і в працівниці органу Пенсійного фонду виникло запитання: як довести, що я навчалася на стаціонарі, якщо в дипломі це не зазначено? Пропонує принести відповідну довідку, але річ у тому, що це був виш, розміщений у Донецьку... Невже можна вимагати довідку з печаткою так званої ДНР? Що мені робити в такому разі?»

Олена ШМАТКО.

 

вчальними закладами 1985 року, не встановлено обов’язкових вимог щодо наявності в них відомостей про форму навчання. Тому в таких дипломах не зазначено інформації щодо форми навчання особи в навчальному закладі.

Отже, для вирішення вашого питання необхідно з’ясувати місцезнаходження навчального закладу у разі переміщення його з тимчасово окупованої території на територію населеного пункту, де органи державної влади здійснюють свої повноваження. Тобто потрібно дізнатися, чи було здійснено перереєстрацію зазначеного навчального закладу на підконтрольну Україні територію.

Це необхідно для того, щоб у позасудовому порядку звернутися в навчальний заклад із письмовою заявою про видачу архівної довідки з відомості про навчання, зокрема про форму вашого навчання.

Якщо такий заклад не переміщено з тимчасово окупованої території України, то заяву подають безпосередньо до Міністерства освіти і науки України за адресою: 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10.

Також до заяви потрібно додати копію паспорта, копію диплома, копію свідоцтва про шлюб (у разі зміни прізвища), інші відомості, які вважаєте важливими.

Міністерство освіти і науки України як центральний орган виконавчої влади в межах своїх повноважень визначить заклад, який видасть архівну довідку про навчання або виписку із журналу видачі документів про вищу освіту.

У разі якщо такі архіви відомостей не доступні, вам необхідно звернутися в суд із заявою про встановлення факту навчання. Така заява подається в суд за місцем проживання заявника.

На сьогодні існує позитивна практика винесення рішень за такими заявами. Наприклад, аналогічну ситуацію про встановлення факту навчання розглядав Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області. За результатами звернення заяву про встановлення факту навчання було задоволено.

 

«Мій трудовий стаж становить майже 50 років. А пенсія 2200 гривень. Ну чому так?»

Оксана ЗИМА.

м. Гайворон Кіровоградської області.

 

РОЗМІР пенсії залежить від двох показників — заробітку і стажу, і якщо один із цих показників невисокий, то, відповідно, розмір пенсії також виходить невеликий. Хоч у вас стаж дуже солідний, та, ймовірно, зарплата була невисока, тому, судячи з усього, розмір пенсії, обчислений із ваших індивідуальних показників, не дотягує навіть до 2200 гривень, от вам і дають доплату до цієї суми. Для цього й запроваджено цю модель — доплата до 2200 гривень, щоб люди, які мають багато стажу, але в яких була мала зарплата, отримували хоч трохи більшу пенсійну виплату. Якби у вас не було стільки років стажу, пенсія взагалі була б 1934 грн, прожитковий мінімум, і все.

 

«Я ліквідатор на ЧАЕС, інвалідності не маю. У Чорнобилі працював із колегами, які вийшли на пенсію раніше і мають пенсійні виплати, в рази більші за мої. Я вийшов на пенсію 2008-го, на вісім років раніше за встановлений пенсійний вік, і розмір моєї пенсії лише 2880 гривень. Чи може якось змінитися ця ситуація в майбутньому?»

Микола НИЧИК.

с. Товста Білопільського району

Сумської області.

 

ТАК, справді, вашим старшим друзям пенсію призначали в інших законодавчих умовах: до 1 січня 2004 року для призначення пенсії можна було брати заробітну плату лише за місяць. А ви вийшли на пенсію 2008-го. Закон на той час змінився, і за місяць брати зарплату вже було недоцільно (за двоскладовою формулою). Тобто вашим колегам за роботу в зоні відчуження з місяця заробітку перерахували пенсію (за новою формулою), а вам уже застосували норми статті 40-ї Закону 1058-го, врахувавши заробіток за п’ять років до 1 липня 2000 року і за весь страховий стаж після 1 липня 2000 року до місяця звернення за призначенням пенсії 2008-го.

Щодо розміру пенсії, то, хоч ви й вийшли на пенсію раніше на вісім років, він рахувався вам так, ніби ви вийшли на пенсію в 60. Тут ви не втратили. Який іще варіант збільшити пенсію? Можна спробувати зробити вибірку зарплати за іншу п’ятирічку (звісно, якщо це буде підтверджено документально). Беріть довідки й звертайтесь до територіального відділення Пенсійного фонду, напишіть заяву, нехай подивляться і порахують.

Щодо перспектив... Із 1 березня 2022 року буде проведено індексацію пенсії, відповідно, розмір вашої виплати також має підвищитись.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Крадівництво» набирає обертів
Читати
Iнтернету — території
Читати
Iмпорт палива триває
Читати
Тим, хто потребує
Читати
Чехія приваблює
Читати
Як викликати «швидку»
Читати
Компенсують відтік капіталу
Читати
Теплиці під загрозою знищення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове