Версія для друку До списку статтей Смакота з яблук Мармелад
(приготування за старовинним рецептом). Стиглі, однак не зіпсовані солодкі
яблука миємо, ріжемо на шматочки і кидаємо в киплячу воду. Після того як яблука
добре розваряться, викладаємо їх у металеве (емальоване) сито і протираємо до
тих пір, поки не залишаться шкірка і насіння. Поміщаємо масу в широку миску для
варіння, ставимо на невеликий вогонь, доводимо до кипіння. Беремо невелику
каструлю, кидаємо в неї неповну пригорщу просіяного деревного попелу, обдаємо
його окропом і, як тільки попіл осяде, зливаємо прозору воду в яблука.
Безперервно розмішуємо мармелад дерев’яною лопаткою доти, доки маса не загусне
настільки, що після лопаточки лишається слід на дні миски. Викладаємо мармелад
ще теплим у стерилізовані сухі слоїки, закриваємо чистими сухими кришками. Желе.
Помиті нечищені яблука ріжемо на шматочки, залишаємо і насінні коробочки.
Заливаємо водою так, щоб вона покрила яблука. Накриваємо посуд і варимо плоди,
не доводячи до розварювання. Зварені яблука проціджуємо. Проціджений сік варимо
до того часу, поки не лишиться половина. Затим на 1 кг увареного соку додаємо
500 г цукру, 1 ч. ложечку лимонної кислоти і стільки ж ванільного цукру. Варимо
до густоти. Готовність перевіряємо за краплею желе, опущеною в холодну воду:
якщо крапля не розчиняється — продукт готовий. Тепле желе розливаємо по
стерилізованих сухих банках і, як тільки охолоне, накриваємо пергаментним
папером і зав’язуємо. Цукерки.
Миємо, витираємо яблука, не вичищаючи серединки. Так само робимо і з айвою,
якої беремо дві штуки на кожний кілограм яблук. Нарізаємо все на дрібні
шматочки, кладемо в каструлю для варіння і заливаємо водою з розрахунку 500 мл
на 1 кг яблук. Варимо до тих пір, поки плоди не стануть м’якими і майже весь
сік не википить. Одначе треба бути дуже уважним, щоб яблука не підгоріли.
Викладаємо їх на сито і протираємо. Зважуємо одержане пюре і на кожний кілограм
додаємо 800 г цукру. Добре розмішуємо і ставимо посуд знову на вогонь.
Безперервно помішуємо, щоб не пригоріло, протягом 20-30 хв., до утворення
досить густої маси. Викладаємо на деко, попередньо змастивши його олією. Ножем,
умоченим в олію, розрівнюємо суміш до 7-8 мм завтовшки і добре пригладжуємо
зверху ножем. Залишаємо на два дні просихати, потім чарочкою вичавлюємо
цукерки. Знову два-три дні їх сушимо, затим густо пересипаємо кружальця
цукровою пудрою і знову сушимо на білому папері. Гарненько затверділі висохлі
цукерки складаємо у бляшані банки, перекладаючи кожний шар пергаментним
папером. Версія для друку До списку статтей | У НАСТУПНОМУ куточку потішимо господиньок
матеріалом про те, як вибрати постільну білизну. Перелічимо її види та опишемо
переваги й недоліки кожного. Відома ж пристрасть української жінки до хатнього
декору — фіранок, тюлю, гардин, килимів, покривал і, звичайно, наволочок,
підковдр та простирадл. А комфортність речей для сну важко переоцінити, адже
вони мають сприяти повноцінному відпочинкові, не викликаючи неприємних
відчуттів. Хто ж із майстринь самостійно шиє постільну білизну, то візьме на
замітку властивості тієї чи іншої тканини. І — ще раз
наголосимо на важливості щеплення кролів. Чому так часто зупиняємося на цій
темі? Тому що чимало власників садиб, спокусившись легкістю догляду за вуханями
і кормовим різноманіттям із «нічого», яке вони споживають, заводить пухнастих
тварин, а потім настає гірке розчарування. Кролі мають слабкий імунітет і без
вакцинації гинуть. Отже, поговоримо про профілактику хвороб і всі необхідні
засоби. |