Архів
Вівторок,
17 січня 2023 року

№ 3 (19995)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Лікарські рослини для домашніх тварин

Тварини, так само як і люди, не дуже добре переносять хімічні препарати. Які трави можна застосовувати для лікування наших підопічних і чому вони іноді самі намагаються знайти помічну зелень у садку?

Фенхель

Цю культуру часто плутають з кропом, але їхня подібність обмежується тільки зовнішнім виглядом: тонкі листки, жовті квіти і порожнисті стебла. Аромат фенхелю радше нагадує аніс або солодку, а не кріп. Фенхель містить вітаміни С і А, кальцій, залізо, калій і лінолеву кислоту. Він збільшує апетит і освіжає дихання, оскільки знищує бактерії в порожнині рота тварини.

Якщо у домашньої живності не знайшли причини хронічного розладу шлунка, спробуйте полікувати її фенхелем. Він має вітрогонні, спазмолітичні й антибактеріальні властивості. Тварини на вільному вигулі при кольках і метеоризмі вибирають саме фенхель, а не котячу м’яту.

Коріння, насіння, свіже та сушене листя фенхелю доцільно заварювати як чай, а також робити настої і настоянки. Тваринам вагою понад 6 кг дають 3-5 столових ложок охолодженого чаю з фенхелю або 10 крапель настоянки, розведеної у перевареній воді.

Чай із фенхелю використовують для ополіскування після купання, щоб відлякати бліх. Леткі речовини, що містяться у цій культурі, можуть викликати у деяких тварин світлобоязнь, але такі ситуації рідкісні. В цілому рослина безпечна.

Лопух

Корінь лопуха застосовується як сечогінний і жовчогінний засіб. Крім того, це чудове джерело мінералів і вітамінів. У 100 г свіжого кореня лопуха міститься 61 мг кальцію, 77 мг фосфору, 1,4 мг заліза, 0,03 мг тіаміну і 0,05 мг рибофлавіну.

Лопух очистить організм тварини від пестицидів та інших забруднювачів, оновить кров, виведе зайву жовч і допоможе у виробництві ферментів, необхідних для поглинання поживних речовин. Лопухом лікують артрит, сечокам’яну хворобу та інфекції сечового міхура. Це чудовий засіб для тварин, які постраждали від поганої годівлі.

Більшості домашньої живності не подобається лопух, тому напоїти її відваром дуже важко. Використовуйте тільки настоянку. Вона більш концентрована і має солодкуватий смак.

Коріння лопуха викопують восени після відмирання листя. На другий рік можна копати тільки ті корені, які зібрані рано навесні.

Для лікування шкірних захворювань лопух можна поєднувати із солодкою, червоною конюшиною і кульбабою, а для лікування печінки — змішувати з розторопшею. Аби зміцнити імунну систему, застосовуйте суміш лопуха з ехінацеєю або астрагалом.

Ромашка

Є ромашка аптечна (німецька) і ромашка римська. Вони різняться кількістю пелюсток і розмірами. Аптечна ромашка — однорічна рослина з кількома квітками і стеблами. Римська ромашка — повзучий багаторічник із більшою квіткою. У медицині використовується в основному ромашка аптечна, позаяк вважається, що вона справляє потужніший терапевтичний ефект.

Цілющі властивості ромашки добре відомі. Настоями і настоянками можна лікувати будь-які хронічні або гострі розлади системи травлення, алергію, укуси бліх, різні бактеріальні чи грибкові інфекції. Ромашку застосовують проти судом і як заспокійливий засіб. Вона менш токсична, ніж такі антигельмітики, як полин, чорний горіх і часник, хоча діє не так швидко. Перевага ромашки в тому, що ця рослина нейтралізує шкідливий вплив паразитів на слизову оболонку кишечнику.

Візьміть настоянку ромашки, змішану з гліцерином, із розрахунку 0,25-0,50 мл на 8 кг маси тіла тварини. Такі ліки найліпше закапувати в рот, оскільки вони допомагають проти гінгівіту. Можна додати чебрець, ехінацею і ватним тампоном наносити суміш на ясна тварини.

Охолоджений відвар ромашки розводять фізіологічним розчином і використовують для промивання очей у домашньої живності.

Для ополіскування і боротьби з кишковими паразитами краще брати свіжі квіти, але висушена ромашка має приємніші смак і запах. Щоб підсилити дію ромашки, змішуйте її із фенхелем, подорожником, білою корою дуба і полином (чотири частини ромашки і одна частина іншої трави).

Вагітним тваринам ромашку давати не можна, позаяк вона спричиняє викидень або уповільнює нормальний розвиток плода.

Версія для друку          До списку статтей

ВИРОЩУВАННЮ «другого хліба» український селянин завше приділяв надзвичайну увагу, а в нинішніх умовах це треба робити й поготів, адже якщо буде картопля — сім’я голодною не залишиться. Що ж головне при цьому? Звичайно, доброякісний насінний матеріал. Отже, в докладній статті ми розберемо етапи підготовки, аби засадити поле доброякісними бульбами.

Незабаром посівна, а отже, час визначатись, яку площу під ту чи іншу культуру відвести на своєму городі. Ми допоможемо вам виконати певні розрахунки, а також поговоримо про неодмінні умови одержання міцної розсади, підготовку родючих ґрунтосумішей та використання теплиць.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове