Архів
Вівторок,
17 січня 2023 року

№ 3 (19995)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Життя в умовах повітряного терору

Олена КОЩЕНКО.

Колаж Анатолія Кізлова.

Починаючи з 24 лютого 2022 року сигнал сирени «Повітряна тривога» став невіддільною частиною буденного життя українців, адже щодня він сповіщає про загрозу ворожих атак, передовсім націлених на стратегічні об’єкти нашої інфраструктури. Метою москви є терор мирного населення, щоб залишити нас без світла, тепла і води та створити ситуацію внутрішньої суспільної напруженості задля тиску на військово-політичне керівництво країни.

Ракети, системи залпового вогню, «шахеди»...

УПРОДОВЖ одинадцяти місяців повномасштабного вторгнення росія вчинила майже 18 тисяч атак на українські міста, селища і села, застосовуючи крилаті та керовані авіаційні ракети, реактивні системи залпового вогню і дрони-камікадзе. І стільки ж разів у регіонах потенційної небезпеки пролунав сигнал повітряної тривоги. Були дні, коли на добу оголошували чотири тривоги, а були й такі, коли 189, як от торік 24 серпня, у День Незалежності. Пересічно ж припадає приблизно 47 тривог на кожну воєнну добу.

За даними Державної прикордонної служби, найчастіше сигнал про небезпеку з повітря лунав на Харківщині — майже 1600 разів, тривоги за сумарною тривалістю сягнули 60 діб, або 1440 годин. Також рф нещадно піддає обстрілам із повітря мешканців Донеччини, Запоріжжя, Миколаївщини, Дніпропетровщини, Херсонщини. Кількість повітряних атак у кожній із цих областей також уже ген-ген перевищила тисячу, а їхня сукупна тривалість у регіонах перетнула позначку 50 діб. Це — не враховуючи Луганщини, яка від 4 квітня минулого року постійно «червона». В той же час у Києві пролунало 660 тривог сумарною тривалістю 31 добу… Найменш «тривожними» поки що є західні області, а найкоротша загальна тривалість тривог — на Закарпатті: 10,5 доби.

Статистика останніх місяців війни свідчить про те, що атакувати українські мирні населені пункти ракетами росіяни найчастіше намагаються світлої пори доби. А от дрони-камікадзе запускають переважно вночі, причому вздовж русла Дніпра на дуже низькій висоті. На запитання, чому ж тоді дрони не збивають під час їхнього руху над річкою, речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат відповів: «...радіолокаційно вони стають менш видимими, що ближче притискаються до землі. Радіолокаційна антена, що виявляє ціль, не буде її бачити, якщо ціль летить нижче рівня антени».

За інформацією з різних джерел, рф та Іран домовилися про виробництво «шахедів» на території рф. Ще вдосталь у ворога і запасів крилатих ракет та реактивних систем залпового вогню, а також іншого наступального озброєння. Так що обстріли наших населених пунктів, на жаль, триватимуть.

У зв’язку з чим секретар РНБО Олексій Данілов закликав українців не жити у постійному очікуванні повітряних атак з боку рф, що може підірвати ментальне здоров’я. «Очевидно, що звук сирен в усіх нас вселяє тривожність. Але не треба постійно жити в очікуванні якихось неприємностей. Намагайтеся зосередитися на щоденних справах та навчитись прилаштовувати своє життя в умовах постійних сирен».

«Увага всім!»

ВІДТАК хотілося б сказати ще кілька слів про власне сирени — прилади, які транслюють загрозу під кодовою назвою «Увага всім!». Вони існують уже два століття, впродовж яких їхні модифікації та випадки застосування змінювалися. Так, під час «холодної війни» системи повітряної тривоги мали сповіщати не лише про авіанальоти, а й про небезпеку удару ракетами з ядерними боєголовками. З цією метою в 1950-х роках у США навіть розробили найпотужнішу у світі сирену — Chrysler Air-Raid Siren, звук якої добре чутно на відстані 40 км. Можна тільки уявити, як гучно і страхітливо вона реве!

У нашій державі сирен не оновлювали вже багато десятиліть — звук у них створює обертання маховиків гучномовця, які запускає електродвигун. За виявлення потенційної повітряної загрози в Україні відповідають Повітряні сили ЗСУ, чиї радіолокаційні системи фіксують переміщення в бік нашої території ворожих літальних об’єктів.

Між моментом фіксації загрози в небі та ввімкненням сирени може минути від кількох секунд до трьох хвилин. За інформацією з радарів визначаються області, по яких, імовірно, буде завданий удар. Попередження передається спецзв’язком, і в цих регіонах місцева влада вмикає сирену. Як пояснюють експерти, якщо з території росії чи білорусі злітають літаки Ту-22, що мають на озброєнні крилаті ракети Х-22 із дальністю польоту 600 км, то відразу оголошується тривога в усіх областях на такій відстані. А коли рф запускає «калібри» з Чорного моря, то вираховується їхній приблизний маршрут і вмикаються сирени на цьому шляху. Якщо ж ідеться про пуск із Каспійського моря ракет Х-101 із дальністю аж близько 5,5 тис. км, то тривога оголошується по всій країні.

Щоправда, сирени не завжди і не скрізь чутно. Наприклад, сьогодні в Києві їх приблизно 150, майже всі змонтовані більш ніж пів віку тому. За цей час у місті значно побільшало висотної забудови, яка заважає поширенню сигналу тривоги. Втім, нині кожен може мати і персональну систему оповіщення — для цього достатньо встановити відповідний застосунок на своєму мобільному телефоні. Також у Мережі існує чимало онлайн-карт повітряної тривоги.

Звикаємо до війни?

ВОДНОЧАС спостерігається явище, що люди починають ігнорувати сигнал повітряної тривоги. Зокрема, не бажають полишати магазину, базару, закладу громадського харчування, перукарні, майстерні, автозаправної станції тощо. Справді, чимало таких закладів за виття сирени й опісля працюють, наче нічого й не сталося. Зрозуміло, українці звикають до війни, відтак у них притупляється почутття обережності та страху перед нею.

Щоправда, більшість громадських закладів усе ж дотримується воєнних правил безпеки. Варто зауважити: практика закриття магазинів тощо набула поширення не з першого дня війни, а лише після трагедії, що сталась у Кременчуці в ТЦ «Амстор», зруйнованому ракетним ударом російської армії торік 27 червня. Тоді загинуло 22 людей. Це страшне лихо в місті на Полтавщині змусило державу та бізнес переглянути ставлення до безпеки під час повітряних тривог. Відтоді після сирени, принаймні у великих торгових центрах та супермаркетах, як персонал, так і відвідувачів просять негайно залишити приміщення і пройти до найближчого укриття. Дещо гірша ситуація із закладами громадського харчування, театрами, кіно тощо, де часто відповідний сигнал ігнорується.

А що стосовно цього каже закон? За словами юристів, на запитання, чи потрібно зачиняти магазин під час повітряної тривоги, однозначної відповіді у нормативно-правовій базі нема. На превеликий подив, із 24 лютого 2022 року ніяких загальнообов’язкових для виконання правил поведінки у громадських закладах за таких обставин так і не прийняли. Тому алгоритм дій працівників і відвідувачів магазинів, кафе, театрів зазвичай регулюють такі документи, як рекомендації регіонального управління Державної служби з надзвичайних ситуацій та органів місцевого самоврядування. Ну і хіба ще корпоративна політика самих громадських закладів. А з огляду на те, що до адміністративної відповідальності за ігнорування сигналу «Повітряна тривога» фактично ніде нікого не притягують, то заклади, як і їхні відвідувачі, можуть діяти на свій розсуд.

Однак не пам’ятати трагедій у ТЦ «Амстор», на площі в центрі Вінниці та в багатьох інших місцях — легковажне рішення, яке колись може коштувати людині життя. Адже ніхто наперед достеменно не знає, чи спрацює ППО, чи зіб’ють цю ракету. До того ж в останньому випадку катма гарантії, що уламки не впадуть на ваш будинок чи магазин або кафе, в якому ви перебуваєте. «Спитайте себе, чи варте горнятко кави у кав’ярні вашої безпеки, коли ви чуєте пронизливий звук сирени. Чи знаєте ви, де знаходиться найближче укриття, коли чуєте її виття під час прогулянки у парку? Чи готові ви втрачати рідних після сигналу «Увага всім!»? Правильні відповіді на ці запитання — це і є наш внесок у спільну Перемогу, коли ворожі атаки націлені не на військові об’єкти, а на наше існування як нації загалом», — сказано у зверненні ДСНС до населення.

Як свідчить ця служба, за період повномасштабного вторгнення росії на території, підконтрольній Україні, внаслідок ворожих повітряних атак на мирні міста, селища і села було зруйновано десятки тисяч житлових будинків та різних громадських закладів включно з магазинами і вокзалами, більш ніж пів тисячі об’єктів критичної інфраструктури. Через терористичні атаки рф уже загинуло 9,5 тисячі співвітчизників, із яких 465 — діти. Ще близько 7,5 тисячі зазнали поранень.

Проте ворогові цього мало — він продовжує повітряний терор цивільного населення. Втім, атаки з неба не похитнули незламності українців у боротьбі зі страшною навалою. Наші люди мужньо проти­стоять ворожій країні, площа якої у 28 разів більша за нашу, населення чисельніше у чотири рази, а військовий потенціал значно перевищує можливості України. У хвилини небезпеки кожному необхідно мобілізувати себе, бути зосередженим і уважним та діяти максимально швидко.

Бережіть себе! Разом переможемо!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нарешті запрацює
Читати
Найдорожчі — харчі
Читати
Торгівля розвивається
Читати
Агресор має заплатити
Читати
Отримання — за рецептом
Читати
Iмпортуємо електрику
Читати
Перший новорічний мільйон
Читати
Сотні мільярдів держборгів
Читати
Непрощенний злочин
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове