Архів
Вівторок,
17 січня 2023 року

№ 3 (19995)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Все для спільної справи

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

У СКЛАДІ потужного волонтерського загону Барської громади активно працюють гендиректор ТОВ «Краєвид Поділля» Григорій Пуга та його брат Дмитро. На їхньому рахунку багато добрих справ. Господарство передало на потреби ЗСУ п’ять одиниць автотехніки, чотири дрони, кілька тонн пального, борошна, крупів та іншого продовольства. Нещодавно брати Пуги побували на своїй батьківщині на Харківщині і подарували місцевим військовим, які тримають оборону під Бахмутом, іще один дрон.

«Мені здається, сьогодні жодна людина не може стояти осторонь, — вважає Григорій Михайлович. — Треба робити все для наближення перемоги над московитами. Ми з братом цілеспрямовано підтримуємо військових та намагаємось передати якомога більше харчів людям, які живуть на де-окупованих територіях».

Разом легше наближати Перемогу

ЖМЕРИНСЬКЕ вище профучилище від початку повномасштабної війни перетворилося на потужний волонтерський центр. Викладачки та учениці створили групу «Маскувальні Феї» і роблять різні потрібні для фронту речі: сплели понад 1572 кв. м маскувальних сіток, зв’язали 67 пар шкарпеток, 125 теплих килимків, 16 маруш («кікімор»), 140 бафів для захисту від холоду обличчя та голови, виготовили більш ніж 1500 окопних свічок, 4440 парафінових «троянд» для розпалювання вогнища, пошили 16 подушок.

За словами дівчат, найприємнішим є зворотний зв’язок, коли хлопці з передової дякують за підтримку, надсилають фото речей, які стали у пригоді. Майстрині розповідають, що люди приходять у групу за покликом душі і серця з єдиним бажанням: допомогти нашим захисникам якнайшвидше повернутися додому живими та неушкодженими. А ще вони запрошують поповнювати їхні ряди: «Ми будемо раді кожним працьовитим рукам. Разом легше наближати нашу Перемогу».

Попри вік готова взяти зброю

ВІННИЦЬКІ поліцейські привітали Ольгу Іванівну Твердохлібову із 99-річчям. Полковник у відставці та почесний ветеран України, вона в перші дні повномасштабної війни звернулася до військкомату і… попросилася до лав ЗСУ. Ця незламна жінка хотіла знову зі зброєю в руках захищати Батьківщину від загарбників, але цього разу від рашистських.

Після початку Другої світової війни, аби потрапити на фронт, Ольга Іванівна «додала» собі віку, виправивши дату народження в паспорті. Вона служила розвідницею, в тилу ворога виконувала важливі завдання на території окупованої Польщі. Жінка була однією з тих, хто перешкодив гітлерівцям підірвати частину Кракова.

«Весь народ піднявся, діти збирають кошти, щоб допомогти... Дівчинку бачила, яка в сніг і холод грає у шахи з охочими, аби зібрати гроші для захисників, — розповідає Ольга Іванівна. — І я не могла сидіти вдома спокійно та хотіла якось допомогти солдатам. Тому й телефонувала у військкомат».

Працювали на агресора

ШОКУЮЧУ інформацію оприлюднили в Офісі генпрокурора. Після повномасштабного вторгнення росії один із вінницьких машинобудівних заводів продовжив співпрацю з ворогом. За даними слідства, українське підприємство налагодило постачання в рф шестерень, секційних насосів, гідромоторів, гідравлічного обладнання, що використовується у військовій техніці. Продукцію в росію завозили через Румунію, Туреччину та Казахстан, для обходу фінансових обмежень та виведення безготівкових коштів із держави-агресора використовувалися банківські рахунки, відкриті в ЄС. Протягом минулого року підприємство експортувало в рф деталі на загальну суму понад 51 млн грн.

Правоохоронці провели обшуки на виробництві, в офісних приміщеннях групи компаній та за місцями фактичного проживання підозрюваних у скоєнні злочину. Вилучено документи, що підтверджують торгівлю з росією. Провадиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом пособництва державі-агресору.

Без імперії

У МІСТІ Тульчин демонтували пам’ятники полководцю Олександру Суворову і поету Олександру Пушкіну. Ці історичні особи — складова частина російського імперського культурно-політичного простору, тож рішення прибрати скульптури, встановлені на їхню честь, депутати міськради ухвалили більшістю голосів.

Суворов до того ж брав участь у придушенні національно-визвольного повстання під назвою Коліївщина. До речі, його пам’ятник у Тульчині є копією того, що стояв у місті Ізмаїл на Одещині, теж нещодавно демонтованого.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нарешті запрацює
Читати
Найдорожчі — харчі
Читати
Торгівля розвивається
Читати
Агресор має заплатити
Читати
Отримання — за рецептом
Читати
Iмпортуємо електрику
Читати
Перший новорічний мільйон
Читати
Сотні мільярдів держборгів
Читати
Непрощенний злочин
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове