Архів
Вівторок,
17 січня 2023 року

№ 3 (19995)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Мобілізація за законом

Ліна ПАСЬКО.

«Ми з дружиною маємо дитину з інвалідністю. Чи можуть мене мобілізувати?» — запитує Петро К. із Тернопільської області.

ПІД ЧАС дії воєнного стану всі чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути призвані через загальну мобілізацію. Про це йдеться у Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21 жовтня 1993-го.

У статті 23-й, до якої 2022 року були внесені зміни, міститься перелік підстав, за наявності яких військовозобов’язані не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Що стосується конкретного листа до редакції, то не підлягають мобілізації:

— жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

— жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.

Також у цьому переліку особи, які виховують дитину з певними хворобами. Зокрема, зазначається, що це: жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлена інвалідність.

У випадку автора листа на відстрочку від мобілізації не впливає наявність у дитини обох батьків, але потрібно мати підтверджуючі документи родинних зв’язків та інвалідності дитини.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нарешті запрацює
Читати
Найдорожчі — харчі
Читати
Торгівля розвивається
Читати
Агресор має заплатити
Читати
Отримання — за рецептом
Читати
Iмпортуємо електрику
Читати
Перший новорічний мільйон
Читати
Сотні мільярдів держборгів
Читати
Непрощенний злочин
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове