Архів
Вівторок,
7 березня 2023 року

№ 10 (20002)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень

Березень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Тепло, дощ та мокрий сніг

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агро­метеорології Українського

гідрометцентру.

 Малюнок Валентини Протопоп.

МИНУЛА зима в Україні виявилася дуже теплою, без тріскучих морозів, із середніми температурами, значно вищими за норму. Снігу у більшості областей було обмаль. Лютий, останній місяць зими, підтвердив свою кліматичну характеристику як надзвичайно мінливий, пересічно температура повітря була на 1-2 градуси вищою за норму, вдень часто спостерігалися відлиги із температурами плюс 7-12, на крайньому півдні — до 15-16 градусів тепла. Найнижчі температури лютого — мінус 10-16 градусів, на північному сході — мінус 19-20 градусів.

За багаторічними спостереженнями, після відносно теплої зими з невеликим промерзанням ґрунту, як нинішнього року, зазвичай бувають ранні весни. Однак березень серед усіх місяців року найпримхливіший. Для його погоди характерні як повернення холодів, так і раптове тепло. У березні ще трапляються й морози, хуртовини, хоча у більшості випадків до його середини зима вже поступається позиціями остаточно.

У березні 2023 року, за довгостроковим прогнозом погоди, середня місячна температура очікується 2-7 градусів тепла, що на 2 градуси вище за норму. Відновлення суцільного снігового покриву за очікуваного температурного режиму малоймовірне.

Місячна кількість опадів прогнозується 27-44 мм, на Закарпатті, в Карпатах та горах Криму — 49-98 мм, що в межах (80-100%) норми, лише у східних областях менше (75-79%) за норму.

Почнеться перший весняний місяць із невеликого поступового потепління, декілька циклонів та атмосферних фронтів, які переміщуватимуться територією України у другій половині першої декади, принесуть вологі відносно теплі повітряні маси, часом дощі та мокрий сніг.

Починаючи з того дня, коли середня добова температура повітря стане вища за 0 градусів, розпочинається період, який у метеорології називають «передвесіння». Він триватиме до переходу середньої добової температури повітря через плюс 5 градусів. Саме тоді й розпочинається справжня метеорологічна весна. За середніми багаторічними даними, це відбувається у третій декаді березні у південних областях, на решті території — на початку квітня. Перший прихід передвесіння нинішнього року вже відзначався на початку січня, проте був перебитий наступним похолоданням.

Характерна риса березня — чергування відлиг і морозів на тлі загального зростання температури. В окремі роки він може бути холодніший, ніж лютий. Так було 2013-го, коли після дуже теплого лютого березень виявився дуже холодним та сніжним.

Найнижчі температури, які відзначались у березні у Вінницькій, Київській, Луганській і Львівській областях, досягали мінус 33-35, у Сумській, Чернігівській — мінус 37 градусів (1964 р.). У найтепліші роки максимальна температура повітря цього місяця підвищувалася до 22-26 градусів, в Одеській області — до 29, у Криму — до 30 градусів тепла.

Для весни притаманне стрімке збільшення сонячного сяйва, яке надходить до поверхні Землі, у березні його тривалість збільшується до 110-150 годин. За середніми багаторічними даними, буває лише 11 похмурих днів. У кінці місяця вже інтенсивно нагрівається поверхня ґрунту, цьому сприяє збільшення висоти Сонця над обрієм та тривалості дня і зменшення хмарності.

Незважаючи на всі можливі примхи погоди, березень — це вже весна, і Сонце, піднімаючись дедалі вище і вище над обрієм, з кожним днем буде краще прогрівати повітря. А починаючи з 21-го числа день вже буде довший за ніч.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

 7, вівторок,                7-9 год.

 9, четвер,                   13-14 год.

10, п’ятниця,             3-4 год.

13, понеділок,            10-12 год.

15, середа,                  14-16 год.

18, субота,                   6-9 год.

24, п’ятниця,             11-13 год.

26, неділя,                  12-14 год.

28, вівторок,              18-20 год.

31, п’ятниця,             19-21 год.


 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове