Архів
Вівторок,
7 березня 2023 року

№ 10 (20002)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Московити, уральці та інші

Михайло ВЕДМІДЬ.

ПРОТЯГОМ минулого тижня на фронті тривали бойові дії. Найзапекліші, як і раніше, на п’яти напрямках — Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському, а також поблизу Мар’їнки і Вугледара, де ворог зосереджує основні зусилля та активно наступає. Та все ж епіцентром протистояння залишався Бахмут, який окупанти, не рахуючись зі своїми величезними втратами, вирішили таки добити. Втім, те ж саме вони хотіли і намагалися зробити й кількома тижнями раніше, й кілька місяців тому також. Створюється враження, що ситуація навколо цього багатостраждального міста стала принциповою не тільки для російських загарбників, а й для українських захисників. Утім, від нашого командування прозвучало запевнення, що в разі надмірних утрат серед українських оборонців за Бахмут суто з міркувань «престижу» чіплятися не будуть і за необхідності відійдуть на нові, вже підготовлені й облаштовані, позиції. Наприкінці минулого тижня жорстокі бої тривали як у передмістях, так і в самому Бахмуті.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) висловили припущення, що Сили оборони, ймовірно, готують контрольований відхід з частини цього міста. Американські дослідники нагадують — російські війська ведуть бої за захоплення Бахмута приблизно з травня 2022 року і зазнали при цьому величезних втрат.

Українська оборона Бахмута, відзначають у британській розвідці, перебуває під дедалі сильнішим тиском. «Регулярна російська армія та сили «групи вагнера» просунулися далі у північні передмістя міста, які зараз є утримуваним Україною рубежем, вразливим для російських атак з трьох боків», — ідеться у повідомленні відомства. Крім того, за останні дні було зруйновано два ключові мости в Бахмуті, зокрема і життєво важливий міст, що з’єднує місто з останнім основним маршрутом постачання з Часового Яру. «Підконтрольні українській владі шляхи постачання з міста стають все більш обмеженими», — мовиться у звіті.

Своєю чергою речник Східного угруповання військ Сергій Череватий у коментарі CNN запевнив: «Бої у Бахмуті ведуться більше на околицях, а саме місто контролюється українськими Силами оборони: Збройними силами України, Прикордонною службою та Національною гвардією… Масового відведення українських військ також не відбувається».

Стосовно інформації про виведення з міста деяких підрозділів, то С. Череватий зазначив, що українські війська проводять планову та контрольовану ротацію позицій. За його словами, станом на суботу, 4 березня, бойові дії велися навколо Бахмута, у селах Васюківка та Дубово-Василівка на північ від міста, а також у селах Іванівське і Богданівка на захід від нього.

До речі, колишній генпрокурор та ексглава МВС Юрій Луценко повідомив, що відтепер не воюватиме в Бахмуті, тому що його переводять у територіальну оборону: «Отримав персональний наказ вибути з підрозділу ЗСУ Бахмута і продовжити службу в ТРО. Підрозділ, де я 110 днів і ночей проходив службу на Бахмутському напрямку, теж перевели на інший напрямок. Виконання обох наказів постійно моніториться для доповіді в ОП... Дуже шкода, що сили оборони Бахмута в критичний період, крім проблем з БК (боєкомплект. — Ред.), матимуть ще й менше очей БПЛА». Луценко назвав це рішення «політичною помстою» і зауважив: «Давно пора б працювати на єдність, не ділячи хоча б бійців на своїх і чужих. Тим більше що місця в окопах не спішать зайняти друзі Президента. Але наказ є наказ. Вірю, що ЗСУ переможуть». Нагадаємо: 20 лютого головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний призначив капітана Юрія Луценка командиром взводу ударних безпілотних авіакомплексів.

За даними Генерального штабу ЗСУ, минулого тижня (на 2 березня) кількість втрат противника в особовому складі сягнула знакової величини: понад 150 тисяч. На той день українські оборонці також знищили 3397 ворожих танків, 6658 бойових броньованих машин, 2398 артилерійських систем, 480 РСЗВ, 247 засобів ППО, 300 літаків, 288 гелікоптерів, 2058 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 873 крилаті ракети, 18 кораблів/катерів, 5264 одиниці автомобільної техніки та автоцистерн тощо. Щодня показники втрат загарбників збільшуються. Проте в кремлі не надто звертають увагу на втрати. Хоча…

Якщо рф унаслідок розв’язаної нею проти України та колективного Заходу війни розвалиться, то росіяни «як народ» можуть не зберегтися. Таку думку публічно, в інтерв’ю телеканалу «росія-1», висловив… президент країни-агресорки володимир путін. Так і сказав: «російський народ, якщо Заходу вдасться розвалити російську федерацію і встановити контроль над її осколками, може не зберегтися — будуть московити, уральці та інші».

На тлі попередніх відповідних заяв та висловів ця сентенція кремлівського вожака дуже контрастує своїм песимізмом. Раніше його апокаліптичні заяви і погрози відзначалися певним «оптимізмом» щодо ідей «руского міра» і його носіїв, наприклад: «Ми потрапимо до раю, а вони просто повиздихають» тощо. А тут така приреченість… Сам факт того, що путін узагалі міг припустити можливість подібної долі росіян, вже багато про що говорить. Невже до нього таки дійшло? Або щось таке знає, що нам не відоме? Важко відповісти. Мабуть, тільки час покаже, чи залишиться російська нація як така надалі, чи лише у світовій історії...

Ще один пасаж із цього інтерв’ю викликає не менше запитань при відсутності якихось чітких і однозначних відповідей — про ядерну зброю та вірогідність її застосування. «Росія повинна враховувати ядерний потенціал не тільки США, а й усіх інших країн НАТО», — заявив путін, не уточнивши, що це означає. А означати може будь-що — від усвідомлення того, що в ядерному протиборстві з країнами Заходу росії нічого «не світить», до виправдання перед своїми «безстрашними» (і безголовими) ура-патріотами за відмову загинути в атомному апокаліпсисі «в борьбе за ето». Бо в такому разі не лише росіяни не збережуться як нація, а й московити з уральцями та іншими — також.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Згадали нарешті про найуразливіших
Читати
Частина прижилася, дехто повернувся
Читати
Хто на передньому краї, а хто подалі
Читати
Записи розшифровано
Читати
Пам’яті героя
Читати
Готуються до наступної зими
Читати
Професіоналізм найвищого ґатунку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове