Архів
Вівторок,
7 березня 2023 року

№ 10 (20002)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Думки вголос

Ані соцгарантій, ані профспілок

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ,
 фахівець із соціальної
політики.

ОСТАННІМИ днями в інформаційному полі багато повідомлень про плани і наміри влади «реформувати» сферу трудових відносин, соціального захисту, провести пенсійну реформу. Якщо не давати характеристик ініціаторам і виконавцям, то стисло суть реформ, запропонованих «слугами», можна описати в чотирьох пунктах.

1. Великий капітал замовив своїм «кишеньковим» лобістам у парламенті проєкти на «зниження ролі профспілок», встановлення диктатури роботодавця, що й хочуть максимально закріпити на законодавчому рівні.

2. На сто відсотків права вирішувати питання трудових взаємовідносин між роботодавцем і найманим працівником передати роботодавцю. Працівнику залишити обов’язки.

3. Форсувати процес упровадження загальнообов’язкової (примусової) накопичувальної пенсійної системи – передачу без жодних гарантій/індексацій/інфляцій грошей українських працівників «кишеньковим» приватним фондам.

4. Скоротити права працівників на отримання допомоги в разі нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Взагалі суттєво урізати права регресників.

До речі, ініціатива стосовно злиття Фонду соцстраху України з Пенсійним фондом є абсолютною копією, мавпуванням реформи російського, кремлівського, зразка.

Про поглиблення бідності населення, певна річ, не йдеться. Яким чином мотивувати до повернення в Україну трудових мігрантів і вимушених біженців (70% їх — із вищою освітою), теж залишається під великим знаком запитання.

Між іншим, зараз деякі гарячі депутатські голови пропонують скасувати День праці. Вони зовсім не знають чи забули історію. Перше травня стали відзначати у США з 1886 року, а в Україні День солідарності людей праці вперше відзначили у Львові 1890 року! Саме в місті Лева бере початок історія українських профспілок ще у ХІХ столітті. Адже 6 листопада 1817 року у львівській друкарні було засновано першу профспілкову організацію «Товариство взаємної допомоги членів друкарської справи». До речі, 1 травня 1919 року на території Української Народної Республіки було офіційно оголошено святковим днем.

Трудові та соціальні гарантії, незалежні профспілки – це норма цивілізованого світу. Те, що називається демократією. Якщо ми прагнемо стати частиною Євросоюзу, досягти його рівня життя, то мусимо дотримуватися європейських правил і традицій – посилювати, а не згортати соціальний діалог в Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Згадали нарешті про найуразливіших
Читати
Частина прижилася, дехто повернувся
Читати
Хто на передньому краї, а хто подалі
Читати
Записи розшифровано
Читати
Пам’яті героя
Читати
Готуються до наступної зими
Читати
Професіоналізм найвищого ґатунку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове