Архів
Вівторок,
7 березня 2023 року

№ 10 (20002)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Україна своїх не залишає

Олена БЕГМА.

У ТИМЧАСОВІЙ окупації на території Запорізької, Донецької, Луганської та Херсонської областей нині працюють 73 медичні централізовані заклади, які уклали контракт із НСЗУ. Вони продовжують одержувати з держбюджету фінансування, а персонал — заробітну плату. «Наша позиція щодо медиків, які зараз працюють на територіях, що перебувають у тимчасовій окупації, незмінна. Це українські лікарі та медичні сестри. Вони рятують життя та лікують українських пацієнтів. Отже, вони мають отримувати українську заробітну плату. Україна своїх не залишає», — наголосили у МОЗ.

Ліки — тільки за рецептом

НИЗКУ лікарських препаратів тепер можна придбати в аптеці лише за електронним рецептом. Із серпня 2022-го рецептурними стали й антибіотики. А навесні цього року МОЗ розширить перелік медикаментів, які продаватимуть суто за приписом лікаря. У списку антибіотики, протисудомні засоби, гормональні ліки (зокрема протизаплідні), також препарати для нормалізації артеріального тиску, від серцевих хвороб… «Крім того, ряд деяких звичних для нас ліків від болю, кашлю чи заспокійливі також продаватимуться лише за наявності е-рецепта. Тож у разі потреби слід буде звернутися до лікаря», — попередили в МОЗ. Якщо ж пацієнт має хронічні захворювання і якийсь препарат приймає постійно, то отримати рецепт можна буде, звернувшись до сімейного лікаря дистанційно.

Новацію впроваджуватимуть, ураховуючи умови воєнного стану. Наприклад, за відсутності світла чи зв’язку в медустанові лікар, як і раніше, випише рецепт на паперовому бланку. Загалом виписувати е-рецепт можуть лікарі всіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або лікар-ФОП. І для цього не обов’язково мати підписану декларацію із сімейним лікарем. Аби лише пацієнт був зареєстрований в Електронній системі охорони здоров’я.

Поступ вітчизняної трансплантології

КІЛЬКІСТЬ операцій із пересадження органів в Україні 2022-го проти попереднього довоєнного року збільшилась на 20%. Так, лікарі в наших 32 регіональних медцентрах виконали 384 трансплантації органів, серед яких було 275 операцій із пересадки нирок, 74 — печінки, 35 — серця. Також торік було проведено 223 пересадки стовбурових клітин, із яких 31 — дітям.

Поступово в Україні збільшується відсоток органних трансплантацій від померлого донора. В 2021 році їх частка від загального числа трансплантацій становила 53,7%, а у 2022-му — 55%.

Нагадаємо, рік тому Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає оплату державою операцій із трансплантації органів, а також прижиттєву згоду чи незгоду на донорство з допомогою електронних ресурсів.

Кракен — новий вид коронавірусу

КОВІД в Україні циркулює досі. Щотижня з таким діагнозом госпіталізують приблизно 2500 пацієнтів. І хоч епідемічна ситуація стабільна, проте зараз зростає число заражень новим підвидом штаму коронавірусу Омікрон XBB.1.5, який ще називають Кракен. Він шириться у чотирьох областях — Сумській, Закарпатській, Тернопільській та Одеській. За словами інфекціоністів, особливість Кракену полягає в тому, що він дуже швидко розповсюджується, швидше за Омікрон звичайний. Утім, нема достеменних відомостей про те, що Кракен може бути більш небезпечний за решту відомих штамів коронавірусу.

Допомагають клініки Європи

ЧИМАЛО небайдужих людей у світі долучилися до організації лікування тяжкопоранених і хворих українців у європейських клініках. Так, і минулого тижня Міністерство охорони здоров’я спільно з Єврокомісією евакуаційними рейсами доправили до медзакладів Австрії, Данії, Німеччини, Норвегії та Іспанії 44 наших громадян, дорослих і дітей. Здебільшого це люди з мінно-вибуховими пораненнями зі Львівщини, Київщини, Дніпропетровщини, Вінниччини, Одещини та територій активних бойових дій. Крім того, евакуйовано й кількох онкопацієнтів, які потребують продовження спеціалізованого лікування. За потреби хворих супроводжують родичі або близькі, зважаючи на необхідність у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан, а також у подальшому післяопераційному догляді.

 Від початку війни вдалося відправити на лікування за кордон 2600 співвітчизників у тяжкому стані. МОЗ завважує, що якщо ви чи рідна вам людина потребуєте медичної евакуації, звертайтеся насамперед до сімейних лікарів: «Комунікація Міністерства охорони здоров’я із сімейними лікарями триває безперервно».

Можновладці без сорому й совісті

ЧЕРГОВИЙ корупційний скандал у владних ешелонах: тепер уже колишньому першому заступникові міністра охорони здоров’я Олександру Комаріді оголосили підозру. Його обвинувачують у незаконній реєстрації ліків. Встановлено, що він ухвалив неправомірне рішення щодо державної реєстрації за спрощеною прискореною процедурою зарубіжного препарату, який насправді є не лікарським засобом, а банальною біологічно активною добавкою. На жаль, СБУ не повідомляє, про які саме «ліки» йдеться. Можливо, хтось із читачів і приймав їх, купивши в аптеці.

Кабмін звільнив Олександра Комаріду з посади першого заступника міністра охорони здоров’я України. Він обіймав цю посаду з червня 2021 року, а до того був генеральним директором Директорату фармацевтичного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України.

Медико-соціальні комісії: є чимало нарікань

МСЕК (медико-соціальна експертна комісія) реформують. Уряд підтримав ініціативу МОЗ щодо її переформатування. І вже до 1 квітня Міністерство охорони здоров’я і Мінсоцполітики мають подати докладний план змін. Та вже зараз міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко просить озватися на гарячу лінію МОЗ тих, у кого під час проходження медико-соціальної експертної комісії вимагали гроші. На жаль, подібних випадків у регіонах чимало. «До роботи МСЕК є багато питань. І часто обґрунтовано. Поки наші воїни воюють із зовнішнім ворогом на лінії фронту, ми маємо перемогти внутрішнього ворога — корупцію. Тому закликаю всіх, хто наражається на вимагання грошей під час проходження медико-соціальної експертної комісії, допомогти нам зафіксувати такі факти, аби ми могли допомогти вам. Запевняю: реакція буде», — наголосив очільник відомства. Усіх, у кого вимагали гроші, він просить телефонувати до цілодобового контакт-центру за номером 0 800 60 20 19 або на гарячу лінію 0 800 505 201.

Якщо ваш сімейний лікар звільнився

КОЖНИЙ лікар сімейної медицини може укласти декларацію з 2000 пацієнтів. Однак він не зобов’язаний кожному з них особисто повідомляти про своє звільнення. А такі випадки в нинішній нелегкий час трапляються, й нерідко. Як діяти його тепер уже колишнім пацієнтам? Ось яке роз’яснення опублікувала Національна служба здоров’я України. Якщо сімейний лікар звільнився, всі укладені з ним декларації пацієнтів автоматично анулюються. При цьому медзаклад не має права продовжувати договір, пацієнтові необхідно самостійно обрати нового лікаря.

Iсторія про Дюймовочку

 У ЛЬВІВСЬКОМУ обласному клінічному перинатальному центрі лікарям вдалося виходити дитину, яка народилася на 27-му тижні вагітності з вагою 970 грамів. Лікарі розповіли, що стан новонародженої дівчинки-дюймовочки був украй важким. Її доглядали у відділенні медичної реабілітації передчасно народжених, буквально день і ніч борючись за її життя.

Маленьку Аню виписали додому на 55-ту добу життя з вагою 2310 грамів та зростом 47 см.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Згадали нарешті про найуразливіших
Читати
Частина прижилася, дехто повернувся
Читати
Хто на передньому краї, а хто подалі
Читати
Записи розшифровано
Читати
Пам’яті героя
Читати
Готуються до наступної зими
Читати
Професіоналізм найвищого ґатунку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове