Архів
Вівторок,
7 березня 2023 року

№ 10 (20002)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

В п’ятірці лідерів

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

У РЕГІОНІ впорано близько 95 відсотків площ зернових культур. Валовий збір сягає 3,8 мільйона тонн із середньою урожайністю 62,3 центнера з гектара. За показником урожайності край входить до п’ятірки найкращих серед областей України. По країні він становить 47,6 центнера з гектара. У структурі посівних площ найбільший відсоток займають посіви пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої. Хлібороби планують зберегти цю тенденцію у поточному році. Також триває збір кукурудзи. Вже зібрано 2,5 мільйона тонн із середньою урожайністю 75 центнерів з гектара — це вищий результат, ніж в Україні загалом. Однак через несприятливі кліматичні умови на полях залишається близько дев’яти відсотків незібраних площ качанистої.

Місце зустрічі — бібліотека

В УМАНІ відкрили оновлену центральну книгозбірню. Заклад давно став улюбленим місцем дозвілля містян. Наразі фонд уманської бібліотеки налічує 93 тисячі примірників літератури історичної, наукової, краєзнавчої та художньої тематики. Капітальні та поточні ремонти приміщень та будівлі здійснено бюджетним коштом, придбано нові меблі, тож відвідувачі мають змогу не лише почитати цікаву книжку, а й поспілкуватись у комфортному просторі. Також тепер у бібліотеки є умови для організації різноманітних майстер-класів, тренінгів, літературних вечорів. Часом підтверджено, що книжка, як і бібліотека, залишається затребуваною суспільством.

Маленька свічка для великої справи

МОЛОДЬ Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя», що в обласному центрі, виготовляє для українських військових окопні свічки. Віск, бляшанки і картон просять приносити містян. Зараз чекає на відправку вже друга партія. «Спеціальний майстер-клас у центрі реабілітації провела черкаська волонтерка Наталя Танцюра, яка виготовила й передала для потреб ЗСУ близько трьох тисяч таких свічок, — розповідає директорка закладу Наталія Воронкіна. — Опанувавши технологію, наша молодь разом із працівниками виготовили вже сотню свічок і через волонтерів передали на передову.

Врятують тисячі хворих

УНІКАЛЬНЕ обладнання, яке придбали для обласного онкодиспансеру, допоможе врятувати тисячі життів і подасть надію хворим на важку хворобу. Завідувач відділення онкохірургії, хірург-онколог Костянтин Косьмина розповів, що йдеться про прилад американського виробництва, з допомогою якого проводять операції на печінці, не пошкоджуючи судин й елементів печінкових протоків. Таким чином досягається безкровний, мінімально травматичний результат у виконанні оперативних втручань.

Спалив останній зв’язок із агресором

ПОНАД 55 пар теплих шкарпеток від початку війни виготовив власноруч і через волонтерів передав бійцям на фронт 48-річний Андрій Мартюшев. Чоловік народився в удмуртії (російська федерація). Вісім років тому поїхав працювати до москви, де познайомився із канівчанкою Ольгою, яка теж була там на заробітках. Коли 2020 року Ольга вирішила повернутися до рідного Канева, Андрій поїхав із нею. Відтоді має посвідку на постійне проживання. Коли розпочалося повномасштабне вторгнення росіян в Україну, чоловік згадав своє давнє хобі — плетіння і почав плести шкарпетки українським солдатам. На початку війни Андрій Мартюшев на знак протесту проти дій агресора спалив свій російський паспорт. Наразі чоловік чекає на оформлення українського громадянства, вивчає мову країни, громадянином якої хоче стати.

Родина лікарів справила входини

У МОНАСТИРИЩІ місцева влада вручила ключі від чотирикімнатної квартири молодому подружжю лікарів. У міськраді вирішили, що у такий спосіб мотивують й інших спеціалістів працювати в місцевій лікарні. Ключі від оселі міський голова Олександр Тищенко передав лікарю-травматологу КНП «Монастирищенська багатопрофільна лікарня» Юрію Михальському. Чоловік — випускник Вінницького національного медичного університету — вже третій рік працює у Монастирищі. Його дружина Юлія, теж лікар-терапевт, нині проходить інтернатуру на базі цього лікувального закладу. Подружжя виховує доньку. Щаслива родина обживає нову оселю.

Наживалися на переселенцях

ЗА ПРОЦЕСУАЛЬНОГО керівництва окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно фізичної особи-підприємця, колишнього начальника відділу одного з комунальних підприємств Черкас, та коменданта гуртожитків за вчинення шахрайства стосовно переселенців та зловживання своїм службовим становищем. Користуючись гострою потребою переміщених осіб у житлі, фігуранти організовували їх поселення та проживання на території міста у гуртожитках, що належали до комунальної власності. При цьому не повідомляли біженцям про можливість безкоштовного проживання у разі укладення з міською радою договорів оренди. Підозрювані самостійно називали потерпілим суми до сплати і в такий спосіб безпосередньо отримували від них грошові кошти, які клали до власної кишені. За привласнені майже 86 тисяч гривень доведеться відповідати за законом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Згадали нарешті про найуразливіших
Читати
Частина прижилася, дехто повернувся
Читати
Хто на передньому краї, а хто подалі
Читати
Записи розшифровано
Читати
Пам’яті героя
Читати
Готуються до наступної зими
Читати
Професіоналізм найвищого ґатунку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове