Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Складові щедрого врожаю

ПРИ сівбі слід враховувати, що насіння городніх культур зберігає чудову схожість і дає максимальний урожай, якщо його вік не більше: кріп, селера, петрушка, цибуля чорнушка — один рік; морква, щавель, кукурудза, шпинат — два роки; перець, горох, редька, редиска, буряки, салат, квасоля — два-три роки; кавуни, дині, кабачки, огірки — чотири-шість років.

Садячи картоплю, покладіть у кожну ямку по жмені цибулиння або ж киньте кілька горошин, і дротяник не пошкодить бульби.

Огірки будуть смачними, хрумкими, якщо навесні перед сівбою внести на грядку деревний попіл у кількості дві склянки на погонний метр.

Аби зібрати два-три врожаї зеленних (кріп, петрушка, кінза, селера тощо), рослини зрізують, коли вони досягнуть висоти 15-20 см. При цьому стежать, щоб не пошкодити точки росту, затим рясно поливають і підживлюють.

Молодою кукурудзою будете смакувати до приморозків, якщо її сіяти у кілька строків — початок, середина і кінець травня.

Для підвищення врожайності та стійкості проти хвороб варто проводити позакореневе підживлення городніх культур марганцем і бором (5 г марганцівки, 10 г борної кислоти на 10 л води). Обприскування виконують у такі строки: помідори — перша квіткова брость, масове цвітіння, плодоношення; капуста — при п’яти-шести листках, під час формування головки; огірки — при чотирьох-п’яти листках, масовому цвітінні, на початку плодоношення; буряки, морква, цибуля, редиска, редька — у період наростання зеленої маси, під час утворення коренеплодів і цибулин; картопля ранніх сортів — до початку цвітіння; картопля пізніх сортів — під час цвітіння.

Аби прискорити ріст коренеплодів моркви, буряків, на початку їхнього формування внесіть на грядку деревний попіл (одна склянка на погонний метр ряду).

Щоб кущі баклажанів родили довго, не допускайте достигання (побіління) навіть одного плода — порушується продуктивність куща. А ось на насіння треба залишати на дозрівання найперший плід, бо саме він дає високоякісний насінний матеріал.

Бобові й усе крупне насіння не треба замочувати перед висіванням — знижується схожість. Краще пролийте борозенки, потім покладіть у них насіння, присипте вологою землею, злегка ущільніть і замульчуйте, відтак сходи гарантовані.

Хочете ущільнити посіви? Тож сміливо можете висаджувати зеленні, квасолю, помідори, часник поміж баклажанами. Цибуля дружить з морквою, буряками, помідорами, салатом; часник — із помідорами, буряками; помідори — з цибулею, редискою, квасолею, морквою, капустою; огірки — з буряками, горохом, редькою, часником, капустою, салатом; капуста — з цибулею, кропом, помідорами, квасолею; буряки — з огірками, цибулею, квасолею, капустою, морквою, часником, салатом; морква — з цибулею, буряками, горохом, петрушкою, помідорами; картопля — з кукурудзою, морквою, кропом, квасолею, капустою, цибулею, салатом; кабачки, гарбузи, баштанні — з кукурудзою, помідорами; кукурудза — з огірками, помідорами, ранньою картоплею, бобами, салатом.

Полив ґрунту перед висіванням насіння крутим окропом (10 л на метр квадратний) або розчином марганцівки (5 г на 10 л води на таку ж площу) сприятиме знищенню шкідливих бактерій.

Органіку можна замінити дріжджами (100 г на 10 л теплої води), а мінеральні добрива — деревним попелом (одна склянка попелу рівноцінна одній столовій ложці нітроамофоски). Підживлюють раз на 10-12 днів по 0,5-1 л на рослину.

Версія для друку          До списку статтей

КЛІМАТ настільки змінився у бік потепління, що тепер чимало господарів навіть у центральних, ба й західних регіонах країни намагаються плекати баштан. Однак! Хоч літо зазвичай спекотне, приморозок може побити ці теплолюбні культури рано восени, тож за досить короткий період кавуни і дині просто не встигають набрати повної ваги і стиглості. Тому наша порада — вирощувати баштанні розсадним способом. А як при цьому не наробити помилок, розповімо в наступному випуску.

У ще одному матеріалі опишемо ваші дії у перший тиждень життя інкубаторних курчат. Зрозуміло, що ви маєте стати «квочкою» для маленьких пухнастих створінь, аби вони не замерзли і не похворіли.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове