Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Сильна розсада огірків у домашніх умовах

ПРАВИЛЬНО вирощена і підготовлена до висадження розсада огірків повинна мати принаймні пару справжніх листків, міцне коротке стебло, насичене соковите забарвлення, добре розвинену кореневу систему (якщо ємність для сіянців прозора, то буде видно, що вся грудка землі обплетена корінням).

Для вирощування культури огірків у теплиці необхідно підбирати партенокарпічні, або самозапильні, сорти, що не потребують допомоги бджіл та інших комах. Якщо ж розсада призначена для відкритого ґрунту, підійдуть і бджолозапильні сорти.

Пропоноване у продажу насіння буває звичайне, оброблене та гранульоване.

Звичайне насіння перед висіванням треба калібрувати і перебирати, вибраковуючи пошкоджене, деформоване та дрібне. Решту занурюють у міцний розчин кухонної солі: те, що спливло, — негодяще, а повноцінне осяде на дно. Його вибирають, ретельно промивають прісною водою (без хлорки, ліпше сніговою) і просушують. Досвід городників підказує, що, бува, осідає зовсім мало насінин, більшість плаває на поверхні. Й такі, трапляється, сходять і дають міцні рослини.

Оброблене насіння підготовлене до сівби. Його сіють прямо у відкритий ґрунт, позаяк воно в оболонці з протигрибкових та антимікробних препаратів.

Гранульоване насіння, крім захисного, покрите ще й шаром поживних речовин, що зумовлюють сильний старт молодих тендітних сходів.

 Вельми важливі строки сівби огірків на розсаду.

Якщо це зробити дуже рано, то розсада переросте, витягнеться, буде блідою і тендітною. З такої рослини навряд чи виросте міцний і здоровий родючий кущ.

А якщо з висіванням огірків на розсаду затриматися, то рослини виростуть занадто маленькими і слабкими, адаптація до довкілля займе чимало часу, відтак плодоношення затримається.

Оптимальний термін висівання насіння огірків на розсаду — за 20-25 днів до запланованої дати перенесення в теплицю або на грядку.

Для активного росту і рясного плодоношення бажано огірки сіяти в землю, що за хімічним і механічним складом подібна до тієї, в якій рослина буде рости далі: в цьому разі корінню молодого огірка простіше прорости в новому середовищі й закріпитись у ньому.

Як тільки з’являться перші сім’ядольні листочки, розсаду огірків слід помістити у прохолодніше, ніж вона була до цього, але світле місце. Це потрібно для того, аби стебло не витягувалося, формуючи слабку і зніжену розсаду. Світла необхідно багато, але прямі сонячні промені можуть обпалити ніжні та м’які молоді листочки. Поливають розсаду теплою водою, обприскують тільки у першій половині дня в сонячну погоду.

Огірки люблять вологе повітря, однак не терплять вологості в нічну пору — за таких умов рослини швидко уражують грибкові захворювання.

Надмірне тепло і тривале переохолодження сіянців, особливо у поєднанні з підвищеною вологістю повітря та ґрунту, призводять до захворювання на «чорну ніжку». Врятувати хвору рослину не вдасться, її слід терміново видалити разом із землею, позаяк у ній міститься джерело захворювання. Решту розсади треба обробити фунгіцидами.

Оптимальний ґрунт для огіркової розсади складається з дернової землі або перегною. Доцільно також додати торф і пісок або перліт.

Дренаж обов’язковий. Це може бути керамзит, вермикуліт, лушпиння соняшнику та інші адсорбуючі матеріали.

Підготовлене набубнявіле або оброблене насіння слід висівати в індивідуальні ємності, оскільки огірок не переносить пошкодження коренів при пересадці.

В одну ємність варто сіяти по дві насінини, щоб гарантувати потрібну кількість рослин. Після прокльовування насіння і розгортання сім’ядольних листків слабкішу рослину видаляють, інакше обидва сіянці вийдуть ослабленими через конкуренцію за воду, світло і поживні речовини. Виривати або висмикувати рослинку не можна, бо вона може потягнути за собою слабенькі корінці сусіднього сіянця і пошкодити їх. Найпростіше акуратно відщипнути або зрізати сіянець на рівні землі, рештки поступово розкладуться без шкоди для другої рослини.

Найчастіше розсада витягується. Аби такого не трапилось, потрібно змінити два режими вирощування огірків — температурний і світловий.

Температуру повітря слід знизити приблизно до 15 градусів, розсаду додатково досвічувати; в разі, якщо світла дуже мало, це доведеться робити цілодобово.

На світлих вікнах буває достатньо встановити бічні та верхнє дзеркала, які відбиватимуть сонячне світло на розсаду. Іноді вистачає розставити стаканчики з огірками подалі один від одного, надто якщо в них уже досить великі листки, які кидають тінь на сусідів.

Продовження теми — як виконувати пересадку у ґрунт — буде в одному з наступних випусків, ближче до тепла.

Версія для друку          До списку статтей

КЛІМАТ настільки змінився у бік потепління, що тепер чимало господарів навіть у центральних, ба й західних регіонах країни намагаються плекати баштан. Однак! Хоч літо зазвичай спекотне, приморозок може побити ці теплолюбні культури рано восени, тож за досить короткий період кавуни і дині просто не встигають набрати повної ваги і стиглості. Тому наша порада — вирощувати баштанні розсадним способом. А як при цьому не наробити помилок, розповімо в наступному випуску.

У ще одному матеріалі опишемо ваші дії у перший тиждень життя інкубаторних курчат. Зрозуміло, що ви маєте стати «квочкою» для маленьких пухнастих створінь, аби вони не замерзли і не похворіли.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове