|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував |
Версія для друку До списку статтей Антистрес, антистаріння, антихвороби Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог. Все геніальне — просте, стверджували ще стародавні мудреці. Так кажуть і про ключі до довголіття. Вони навколо нас, адже взаємозв’язок людини та всього, що її оточує, величезний. Рецепти використання мудрих порад є в тисячолітній історії, їх тільки треба «приправити» сучасною наукою. Еліксир здоров’я — томатний суп-пюре Цей суп варто вживати двічі на тиждень, він містить безліч корисних для організму речовин. Завдяки їм судини поступово позбуватимуться запалень, розривів, на них менше налипатимуть холестеринові бляшки, що комплексно уповільнить старіння. Крім того, поліпшиться стан шкіри: суміш каротиноїдів, які є в помідорах, залікує всі мікроскопічні запалення, ерозії, сухість, вирівняє тон. У них багато пектинів, які сприятимуть очищенню кишківника від шкідливих бактерій. Цей суп корисний і для профілактики онкозахворювань, адже помідори та багато інших складників є натуральними внутрішньоклітинними та позаклітинними антимутагенами. Низькокалорійний томатний суп-пюре готується дуже швидко. Інгредієнти: помідори; буряки (невелика кількість сирих); часник; чорний мелений перець; куркума або трохи імбиру (вони дуже схожі за складом); оливкова олія; свіжий базилік; петрушка; сіль; бальзамічний або яблучний оцет; можна додати трохи моркви або болгарського перцю. Приготування. Усі овочі вимити, почистити, довільно нарізати і добре збити в блендері до однорідної консистенції. Якщо немає блендера, можна змолоти овочі на м’ясорубці чи натерти на найдрібнішій тертці. Варити їх не потрібно, адже максимальна кількість корисних речовин збережеться тільки у сирому вигляді. Напій щасливого довгожителя — буряково-ягідний квас Цим корисним квасом — напоєм якщо не небожителів, то довгожителів — можна оздоровити свій кишківник. Ось рецепт украй цінного напою, який надає велику енергію, швидко відновлюючи організм. Ідеться про ферментований буряково-ягідно-фруктово-імбирний квас, котрий має багато особливих властивостей. Насамперед важливо те, що він наповнений пробіотиками (корисними бактеріями), які нормалізують баланс і сприяють різноманітності бактерій у кишківнику. Адже відомо: що різноманітніші мікроорганізми живуть у нашому кишківнику, то молодшими ми є: здоровіші фізично, психічно та емоційно. Квас має вищу засвоюваність для цінних фітонутрієнтів, зокрема бетаїну. Молочнокислі бактерії посилюють кишковий бар’єр (є своєрідним шлагбаумом) і не допускають проникнення в кров токсинів, канцерогенів, вірусів, хвороботворних мікроорганізмів. Фітонутрієнт бетаїн, якого багато саме в буряках, допомагає зменшити запалення в організмі, володіє потужними протираковими властивостями (особливо це стосується підшлункової та молочної залоз, а також простати). А ще цей квас нормалізує кров’яний тиск завдяки природним нітратам, що перетворюються в організмі на оксид азоту. Цей мікроелемент розслабляє та розширює судини, поліпшуючи кровообіг (природний аналог нітрогліцерину), на 16 відсотків підвищує стійкість організму і на 13 — поліпшує м’язову силу в людей із серцевою недостатністю. Це важливо, оскільки охороняє організм від виснаження. Напій також посилює детоксикаційну функцію печінки, що відбувається завдяки, без перебільшення, унікальному поєднанню вітаміну С, клітковини, пектину, калію, марганцю, бетаїну та сірки. Традиційно буряки цінували за їхню здатність очищувати кров і печінку. Завдяки фолієвій кислоті квас може знизити ризик інсульту та є вкрай потрібним у раціоні вагітних, тому що знижує ризик уроджених дефектів. Інгредієнти: 3 літри чистої теплої води (нефільтрована може містити хлор, що зводить нанівець усю користь продукту); 4 буряки (помити, почистити і нарізати пластинками); жменя ягід (полуниці, малина та будь-які інші, які маєте й любите, їх можна трішки почавити для виділення соку); шматочок імбиру; 1 груша (дає аромат і поліпшує молочнокисле бродіння); 100 г цукру та дрібка солі (розчинити у воді й залити нарізані буряки, ягоди й фрукти). Витримати за кімнатної температури (приблизно 20ОС), регулярно струшуючи чи помішуючи, знімаючи пінку. Вживати на сьомий день. Зберігати в холодильнику. Буряки з квасу можна потушкувати з помідорами, перцем і часником, приготувати окрему овочеву закуску. Цей квас корисний усім: дітям, дорослим, здоровим і хворим — усе залежить від дози. Для діток вона менша, для тих, хто має хронічні запальні захворювання органів травлення, — також, усім іншим — однієї склянки на день або на ніч буде достатньо. Можна починати з меншої кількості, аби переконатися, що ваш організм сприймає його добре.1777 Напій особливо помічний людям із хронічними хворобами, запаленнями, ослабленим і втомленим. Необхідний він і тим, хто проходить курс хіміотерапії та променевої терапії (починати з 1 столової ложки та доводити до склянки). Квас також допоможе під час та після курсу антибіотикотерапії, у разі алергічних захворювань, за шкірних проблем, для профілактики передчасного старіння. До перемоги веде квашена капуста Ми звикли, що квашену капусту корисно їсти взимку, бо там є вітамін С. Але якщо ви протягом року щодня з’їдатимете її хоча б 50, а краще 100 г, то значно підвищите рівень свого здоров’я. І ось чому. Квашена капуста лише на перший погляд звична простенька страва. Насправді ж це їжа для суперсильних тілом та розумом людей. Насолоджуючись порцією соковитої капусти, ми одержуємо приблизно 1 мільярд КТО (колонієтворних одиниць) молочнокислих бактерій (лактобактерій), причому до 26 різних штамів. Звідки ж беруться ці бактерії? Зазвичай вони живуть на листочках капусти. Працюють надзвичайно злагоджено: одні запускають процес бродіння (ферментацію), інші — її продовжують. Лактобактерії захищають квашену капусту від грибків і плісняви. В цьому їм допомагає сіль. Вона завжди була і є «ліками» під час війни. Війна — це тривалий стрес, який не минає безслідно для організму, важкі наслідки даються взнаки довго. Побороти їх допоможе квашена капуста. По-перше, це засіб від депресії та стимулятор розумової діяльності. Передусім тому, що в процесі квашення виробляється нейромедіатор ацетилхолін, який справляє заспокійливу дію. Крім того, вітамін С потрібен для синтезу серотоніну із триптофану (а це активність удень і міцний сон уночі). По-друге, це ліки для кишківника. Живі лактобактерії захищають від різних інфекцій. Також капуста є оздоровчим засобом для судин, профілактикою атеросклерозу. Вона знижує рівень сечової кислоти в крові, захищає від подагри та каменів у нирках. Пробіотики розщеплюють пурини (інозин та гуанозин). Ще одна особливість — квашена капуста уповільнює старіння. Окрім згаданої користі, вона містить легкозасвоювану L-форму вітаміну С. Він потрібний для синтезу колагену — основного білка сполучної тканини (за його дефіциту зуби слабо тримаються в яснах, погіршується робота суглобів). До того ж вітамін С уповільнює процеси окислення, які руйнують організм, гальмуючи надмірну активність вільних радикалів. Як найліпше вживати квашену капусту? Так, як ми звикли, — з невеличкою кількістю нерафінованої олії, наприклад соняшникової. Вона багата на вітамін Е, який захищає вітамін С від руйнування (окислення). Версія для друку До списку статтей |