Архів
Вівторок,
23 травня 2023 року

№ 21 (20013)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • З літопису воєнних днів

Гуртом розорили аграрія

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Ще в грудні 2019-го Марк Лепеха з Межівської громади, що на Дніпропетровщині, уклав із селищною радою угоду оренди 65 га урочища Широка Балка для сінокосіння та випасу худоби. Але через рік, зрозумівши, що доходи від цього замалі, попросив дозволу розорювати вгіддя, аби їх засівати. Саме 23 лютого минулого року сесія Межівської ОТГ погодила зміну цільового призначення ділянки. Та наступний ранок приніс звістку про повномасштабне російське вторгнення.

МИНУЛО небагато часу, і Марк намірився викорчувати чагарники, бо попри всі обставини земля вимагає турботи. Проте його трактор на ділянку не пустили озброєні люди у військовій формі. Вони повідомили, що Широка Балка обрана місцем розташування тероборони.

Молодий аграрій звернувся до селищної ради. Пояснив, що через надзвичайні обставини не може господарювати на своїй землі, а отже, і виконувати податкові та інші зобов’язання, та послався на законодавство, відповідно до якого в період дії воєнного стану має право на відшкодування збитків, а також звільнення від орендної плати. Однак відповіді не було. Відтак Марк звернувся до селищного голови Володимира Зражевського. Відгукнувшись аж через місяць, той у листі звинуватив хлопця у порушенні договору, мовляв, орендар зобов’язаний своєчасно платити за землю, і вторгнення рашистів цьому не завада, бо не є форс-мажорними обставинами. Звільненим від податків фермер буде в тому разі, коли доведе наявність непереборної сили, яка позбавила його можливості обробляти власну ділянку. А стосовно розташування в Широкій Балці військових, то Марку потрібно звернутися… до виконкому селищної ради.

ЯК БАЧИМО, керівництво громади, замість того аби виручати з біди свого аграрія, затіяло з ним неправедну гру. Голова місцевого осередку Асоціації фермерів Петро Ляхович убачає в цьому намагання відібрати в Марка Лепехи землю. На таку думку наводить наполеглива порада, висловлена у письмових відповідях фермеру: розірвати договір оренди через фінансову неспроможність.

Згодом у нашій розмові Володимир Зражевський зізнався, що в Широкій Балці не був, тож сном-духом не відає, чия територіальна оборона розташувалася в межах його громади. Він порадив Маркові не набридати своїми скаргами, а бульдозером розрівняти укриття та окопи на ділянці.

Оскільки хлопець не розумів, як йому бути далі, то й оббивав пороги кабінетів селищної ради. Начальник одного з відділів Анатолій Довженко надіслав аграрієві листа, суть якого зводилася до того, що фіксація факту розміщення на його землі оборонних споруд — це справа обласної військової адміністрації (ОВА). Разом із тим наголошувалося: Марк зобов’язаний оплатити оренду. На той час податкова служба області нарахувала йому за минулий, згаяний, рік 220 тисяч гривень боргу. Для сільського дрібного підприємця така сума — глухий кут.

— За пораду звернутися до обласної адміністрації, — розповів молодий чоловік, — я схопивсь як за гарантію домогтися справедливості. Навіть тішив себе думкою, що, належно оцінивши моє бажання трудитися на рідній землі, мені навзамін запропонують іншу ділянку...

Та Марк помилявся. На його запит відреагувала не обласна адміністрація, а районна Синельниківська. Там підтвердили, що за земельні ділянки на територіях, де ведуться бойові або оборонні дії, орендна плата не нараховується. Проте зарадити аграрію район не може, оскільки… «належність будівництва військових споруд визначається начальником обласної військової адміністрації». Тож мусив Марк повторно апелювати до ОВА. Проте і за другим разом відповідь надійшла із Синельниківської РДА, яка тепер переадресувала відповідальність на виконком селищної ради. Як кажуть, їхали-їхали і назад приїхали...

ЧОМУ повноважна обласна адміністрація не виправила неправомірних дій керівництва Межівської громади? У пошуках відповіді на це запитання активісти місцевого осередку Асоціації фермерів звернулися до ОВА. Проте ніхто на їхній запит не відповів. Тоді за справу взявся очільник Асоціації фермерів Дніпропетровщини Анатолій Гайворонський. Про понад рік поневірянь молодого землероба він поінформував новообраного керівника військової адміністрації області Сергія Лисака. В належний термін Марк Лепеха отримав відповідь: створення споруд захисту територіальних громад належить до відання виконавчих органів сільських і селищних рад, водночас інформація щодо їх наявності на території Межівської ОТГ не надходила.

Втративши будь-яку довіру до місцевої самоврядної влади та обласної державної, Марк Лепеха звернувся до судової. З позовом визнати протиправними і скасувати повідомлення податкової про заборговану ним орендну плату за землю, користуватися якою він не мав змоги. Окружний адмінсуд першої інстанції чомусь не знайшов підстав піти фермеру назустріч, зате апеляційний задовольнив прохання позивача у повному обсязі.

Однак поки що не схоже, що Марк Лепеха хоча б у цій частині домігся свого. Третій апеляційний суд рішення на його користь виніс 6 квітня цього року, а вже за чотири дні податкова навперейми ухвалила своє — про опис майна «боржника».

...Ускочив аграрій у широку халепу, хоча своїм селянським розумом усвідомлює, що не тільки війна в цьому винна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори поки що неможливі
Читати
Ненадовго продовжили
Читати
Корупція — внутрішній ворог №1
Читати
Попри збитки тримаються
Читати
Сільське господарство найстійкіше
Читати
На лікування раку
Читати
Героїв треба визволити
Читати
Повернули кровинок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове