Архів
Вівторок,
23 травня 2023 року

№ 21 (20013)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Без мене мене заблокували

Олег ГРИГОРЕНКО.

Від 10 травня неприємною несподіванкою для декого зі співвітчизників стало блокування банками їхньої банківської картки. Що стоїть за такими діями фінустанов і яким є оптимальний алгоритм виходу із ситуації?

БАГАТО хто дізнався про це безпосередньо під час невдалої спроби розрахуватися за товари або послуги. Зазвичай люди обурюються, бо певні, що це якісь «витребеньки» банку. Вони телефонують на «гарячу лінію», де їм відповідають: «У вас є борг за послуги ЖКГ…» І нерідко називають, здавалось би, ну геть «смішну» суму — якихось кількасот гривень.

Але стає аж ніяк не смішно, коли люди дізнаються, що 9 травня набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану». Цей документ скасував попередню урядову постанову «Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану» від 2 березня 2022 року, якою у період повномасштабної війни громадянам дозволялося користуватися коштами на арештованих рахунках. Мало того, якщо раніше тільки ті боржники, які не сплатили щонайменше 100 тис. грн, могли лишитися без доступу до своїх грошей, то тепер це зачепило навіть тих, хто заборгував хоч сотню гривень. Стосується це і тих, хто прострочив кредитний платіж, вчасно не сплатив якийсь податок, штраф, аліменти…

Звичайно, банки арештовують рахунки на підставі судового рішення за позовом комунальників чи кредиторів і безпосереднього припису виконавчої служби. Нагадаємо, нині такі суди відбуваються за спрощеною і прискореною процедурою. Жодна фінансова установа не має права відмовитись виконувати законні вимоги виконавця та не блокувати рахунків. Однак проблема в тому, що банки роблять це, порушуючи закон. Бо вони блокують відразу всю суму, яка є на рахунку клієнта. Тим часом юристи завважують важливе нововведення у воєнний час: за новими правилами, фінустанова все ж має залишити на рахунку боржника 13,4 тис. грн на місяць «на поточні витрати». Тоді як раніше блокували всю суму на рахунку, а якщо це єдиний рахунок боржника, на який він отримує свою зарплату, то його фактично залишали без усіх коштів. І виходить так, що тепер, аби розблокувати навіть оті гарантовані 13,4 тис. грн, доведеться поморочитись. Адже треба звернутись із відповідною заявою до виконавчої служби.

Боржники обурюються. У соцмережах вони апелюють до важкої економічної ситуації через війну та несправедливі рішення виконавчої служби. А що вже дістається банкам, програмне забезпечення яких поки що не дозволяє заблокувати лише обумовлену новим законом суму, а оті гроші «на поточні витрати» не чіпати!

До речі, сьогодні борг населення тільки за комунальні послуги перевищив 85 мільярдів гривень. Чимало сімей і справді не мають змоги платити. Але ніде правди діти — вистачає й таких, хто свідомо користується можливістю не оплачувати комуналку, залишаючись безкарним. Мовляв, від’єднувати комунальні послуги під час воєнного стану заборонено, а потім війна все спише. Крім того, донедавна також практично не блокувались і банківські рахунки…

У сучасному світі, коли карткові й онлайн-платежі стали невід’ємною частиною життя, блокування рахунка є доволі болісним заходом впливу. Вочевидь, влада заповзялась ось таким радикальним способом — гривневим — розв’язати кризу неплатежів населення в країні.

Перевірити, чи не відкрили виконавчого провадження щодо вашої заборгованості, можна в спеціальному реєстрі. Найкращий варіант — не допустити судового рішення. Якщо у вас є борг, то зверніться до комунального підприємства, підпишіть договір про реструктуризацію. Він дозволяє сплачувати заборгованість частинами впродовж тривалого періоду. Коли ж ситуація із нарахуванням боргу спірна, саме час рішуче взятися за її розв’язання. Якщо ж дійсно його маєте, і ваш рахунок уже арештовано, то єдиний спосіб повернути доступ до своїх коштів — повністю сплатити заборгованість. Тоді провадження буде закрито, а доступ до рахунка поновлено.

За інформацією Нацбанку, станом на 1 січня 2023 року послугами 67 українських банків користувалося 76,3 млн клієнтів — фізосіб, які мають 154,2 млн рахунків. За оцінками експертів, у цілому по системі частка клієнтів, що заборгували різним службам і чиї рахунки підлягають арешту, нині становить близько 6%. Тобто на блокування коштів може наразитися близько 4,5 млн клієнтів банків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори поки що неможливі
Читати
Ненадовго продовжили
Читати
Корупція — внутрішній ворог №1
Читати
Попри збитки тримаються
Читати
Сільське господарство найстійкіше
Читати
На лікування раку
Читати
Героїв треба визволити
Читати
Повернули кровинок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове