Архів
Вівторок,
23 травня 2023 року

№ 21 (20013)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Лісові університети Рибаків

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

Фото автора.

Брати Володимир і Василь Рибаки.

ІЗ 34-го чемпіонату світу серед звалювальників лісу «World Logging Championships 2023» в Естонії майстер лісу Козівського лісництва 24-річний Василь Рибак повертався не переможцем і навіть не призером. Прикро, звісно.

Але й четверте місце в особистому заліку — подія: вперше за всю історію світових змагань саме представник України набрав найбільшу кількість балів. І до «бронзи» Василеві не вистачило лише одного-однісінького бала!

Розчарування? Було, аякже. Проте не зневіра: не той характер!

Попри молодий вік завдяки «дорослій» майстерності і наполегливості Василь Рибак іще п’ять років тому виборов два перші місця на Всеукраїнському турнірі звалювальників лісу у Тетерівському лісгоспі на Київщині. Перемагав у категорії юніорів, посідав друге місце після славнозвісного лісоруба із Радехівщини Володимира Кухти, а торік молодий професіонал злетів на вершину слави, набравши 1543 бали, майже на 100 випередивши лісоруба Нивицького лісництва ДП «Радехівське ЛМГ» Миколу Зеліска.

У Тарту «проколовся» Василь Рибак на звалюванні дерева на кілок. Упав стовбур всього за 13, 5 сантиметра від мітки. Досвідчений лісоруб із Австрії лишень на пів сантиметра (!) був точнішим, завоювавши «бронзу».

…Додому Василь повертався з молодшим братом Володимиром — запасним у збірній України. Брат утішав: «Наступного разу пощастить більше…».

Брати наполегливо тренувалися, відпрацьовували кожну операцію — звалювання дерева, заміна ланцюга бензопили, комбінований і точний зрізи… Василь «перелопатив» за цей час (уявіть!) зо 30 кубометрів деревини...

Згадували зауваження директора Сколівського лісгоспу Івана Бойка: «Одна справа — робоча обстановка, інша — змагання під прицілом суддів і вигуки численної публіки...». Дослухалися до настанов лісничого Козівського лісництва Івана Ільницького.

Досвідчений лісівник, Ільницький сам 14 років поспіль брав участь у змаганнях, здобував перше місце в області. Аби ж не прикра травма…

Ставши тренером, причетний до успіхів сина Андрія, котрий у 17 літ завоював перемогу в області серед юніорів. Тренував Ігоря Дзьобу з Бродів. Тепер от передає досвід братам Рибакам.

Напередодні чемпіонату світу саме на базі Козівського лісництва Іван Ільницький тренував звалювальників — учасників збірної України.

— Вдосконаленню майстерності звалювальників лісу сприяють передовсім обласні змагання, — наголошує заступник начальника Західного міжрегіонального управління лісового і мисливського господарства Юрій Гром’як.

Здобутки братів Рибаків тому підтвердження. Для хлопців із села Труханів, що у Стрийському районі, проблеми вибору — ким бути — не було. Змалечку мріяли бути схожими передовсім на близьких людей.

Лісівником у Зелемнянському лісництві працює батько Рибаків, майстром лісу у Гребенівському — рідний брат мами Дмитро Попович.

Василь каже, що саме дядько Дмитро, спортивної статури, кремезний, завжди підтягнутий, є для нього прикладом.

Крім того, будучи школярами, брати відвідували Труханівське шкільне лісництво, одне з найкращих в краї. Все це у підсумку й виявилося вирішальним у їхньому профорієнтаційному виборі.

Після школи Василь, закінчивши Березнівський лісотехнічний коледж, пішов працювати у лісгосп. Згодом вступив на заочну форму навчання до Національного лісотехнічного університету у Львові. Там же на першому курсі заочно вчиться й молодший брат Володя...

Словом, молоді земляки примножують династію лісівників Прикарпаття. Вже у другому поколінні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори поки що неможливі
Читати
Ненадовго продовжили
Читати
Корупція — внутрішній ворог №1
Читати
Попри збитки тримаються
Читати
Сільське господарство найстійкіше
Читати
На лікування раку
Читати
Героїв треба визволити
Читати
Повернули кровинок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове