Архів
Вівторок,
11 липня 2023 року

№ 28 (20020)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • З інших видань

Ворог сильний, та небо за нами

Софія СЕРЕДА.

www.pravda.com.ua.

Понад рік росія тероризує Україну ракетними обстрілами. Хоча всі пам’ятають початок повномасштабної війни, коли лунали заяви і від нашої влади, військових та розвідки, і від західних партнерів, що смертоносна зброя «ось-ось закінчиться». У зв’язку з цим у суспільстві висловлюється здивування і обурення, виникає чимало запитань. На частину з них кореспонденту інтернет-видання «Українська правда» дав відповідь речник командування Повітряних сил Юрій ІГНАТ.

— Як бачимо, росії вдається тримати темп обстрілів. Тобто ракет у неї вистачає. Чому так відбувається?

— Через недієві санкції. На жаль, росія продовжує виробництво. Ракет високоточних, далекобійних — Х-101, «Іскандер-М», «Іскандер-К», «Калібр», «Кинджал», які можуть діставати далеко всередину країни і бити точно, противник достатньо не мав. Коли він атакував нашу критичну інфраструктуру, то використав фактично весь свій потенціал цього стратегічного озброєння.

Але навесні була невелика пауза, і росіяни наростили виробництво. І вже, згідно з новими даними Головного управління розвідки, мають більше і «Кинджалів», і «Калібрів». Вочевидь, росія знайшла можливість обходити санкції завдяки окремим країнам, які співпрацюють із нею, та отримує технологічні речі, які сама виготовляти не може: плати, чіпи, напівпровідники — те, без чого ракета не полетить.

— Якщо порівнювати російські обстріли, які були відразу після 24 лютого, і ті, які відбуваються сьогодні, в чому основна відмінність між ними з технічної і стратегічної точок зору?

— На початку повномасштабної війни росіяни били саме по Повітряних силах. Це була ціль номер один: аеродроми, авіація, зенітно-ракетні та радіотехнічні війська. Рашисти хотіли нас засліпити, позбавити засобів для відбиття повітряних нападів. Якби їм це вдалося, то, мабуть, ми уже не мали б держави. Тому що небо — це ключ до успіху в наземних операціях. Якби ми його втратили, то Маріуполь чи Бахмут був би по всій країні… Повітряним силам удалося зберегти свій потенціал і вже за місяць-півтора повністю вигнати російську авіацію з підконтрольної території. А вже активно московити почали застосовувати ракети саме з осені, хоча били ними, у принципі, від початку повномасштабної війни.

— Багато українських міст, особливо на сході та на півдні, постійно потерпають від обстрілів. У Києві ж було певне затишшя, проте у травні ракетні атаки на столицю значно посилилися. Чому?

— Обстріли Києва загалом ніколи не припинялися. Це — серце України. Тут чимало стратегічних об’єктів, які цікавлять ворога: і органи влади, і різні держінституції, і банківська система, і гідротехнічні споруди. Час від часу збільшення інтенсивності пояснюється насамперед пропагандистською метою, яка надзвичайно важлива. Московити не досягли бажаного ефекту на фронті. Вони зазнали фактично нищівних втрат техніки й живої сили. Наступальні дії стишилися, і противник перейшов до активної оборони. Таким чином, рашистам треба продемонструвати «перемоги» власному населенню. Їм потрібно, щоб у Києві щось горіло, вибухало.

— Чи можуть інтенсивні ворожі атаки призвести до вичерпання запасу ракет до систем Patriot?

— Нас підтримують у проєкті «Рамштайн» 50 країн світу. Вони заявили, що будуть з Україною стільки, скільки потрібно. Я вам більше скажу: у нас і ракети до С-300 та «Буків» теж уже давно закінчилися б, якби не допомагали західні партнери. Тому що в багатьох країнах є старі радянські комплекси. В Україні основа протиповітряної оборони (ППО) ще вся «союзна». Не треба думати, що оскільки певна номенклатура озброєння прийшла із Заходу, то у нас уже все є. Аби повністю замінити радянську систему, треба ще дуже довго чекати.

— Наскільки активно росія намагається обійти українську систему ППО, створюючи, наприклад, якісь фальшиві повітряні загрози?

— Ми теж хочемо їх обігравати, і нам це вдається. Противник, звичайно, намагається створювати різні речі. Він бере ракети Х-101, Х-555 і Х-55. Остання призначена для того, щоб нести тактичний ядерний заряд і влучати по цілі з високою точністю. Ось із Х-55 росіяни роблять так звані імітатори. Ця ракета летить фактично як «пустушка». Але ж ми не можемо знати, чи це Х-55, Х-555 або Х-101. Отож усі вони — мітки на радарі, які треба неодмінно збити.

— Коли Україна може одержати F-16?

— Хочеться сказати — найближчим часом. Але, мабуть, не вийде. Ми проговорювали, що українським пілотам потрібен час, аби опанувати цей винищувач.

— Торік у жовтні ви розповідали, що на збиття іранських дронів українські військові витрачають дуже багато сил і засобів. Чи змінилася ситуація сьогодні, чи стало легше їх знешкоджувати?

— Іранські дрони — це головний біль. Їх усе одно важко збивати. Коли «шахедів» летить багато, вони використовують різні маршрути, притискаються низько до землі, до них важко дістати літаком. Бо швидкість дрона — 150 кілометрів за годину, а винищувача — щонайменше 400 кілометрів.

— Виходить, що безпілотники важче збивати, ніж ракети?

— Звичайно, ні. Ракету ви не зіб’єте стрілецькою зброєю: з кулемета це зробити практично неможливо. Але «шахед» — така річ, яку важко, по-перше, виявляти, і, по-друге, застосовувати проти нього різні доречні методи. Не можемо ми цей дрон дістати в нічний час засобами ППО сухопутних військ чи мобільними вогневими групами, які б там не були прожектори... Тому вони вночі їх і запускають — аби виснажити систему оборони, щоб ми витратили на них зенітні ракети. Відтак вони можуть побачити, де стоять наші комплекси, зробити корегування при ракетному ударі вже з кораблів чи літаків.

— У сил протиповітряної оборони є ще одна проблема — люди, які знімають її роботу…

— Чи потрібно фіксувати роботу ППО для історії? Так. Але публікувати це, особливо в режимі реального часу, небезпечно. Простий приклад: Київ, працює ППО, з трьох напрямків люди зняли і викладають відео, чи камери спостереження транслюють події у режимі реального часу. Ворог, як у кіно, дивиться результат своєї роботи і визначає з високою точністю, де може знаходитися комплекс ППО.

Інший момент — знімати збиті ракети, а падають уламки і наших, і їхніх. Ми показуємо в телемарафоні чи ще десь: ось — рештки російської зброї. А це лежить шматок ракети від Patriot. І, відповідно, противник що робить? «Подивіться, чим укронацисти обстрілюють своїх громадян», — використовується ворогом для пропаганди. Тому не потрібно надавати рашистам додаткову інформацію. Зробивши висновки про точне місце розташування комплексів ППО, ворог може завдати повторного удару.

— Продовжуючи тему соцмереж. Є купа анонімних каналів, які повідомляють, що «в небо піднялися шість бортів таких-то російських літаків» тощо. Звідки вони беруть цю інформацію і чи можна їм довіряти?

— Важко відповісти. Звідки вони беруть? Очевидно, хтось їм надає... Повітряну обстановку відстежують у всіх силах оборони, інформація оперативно надходить від наших систем до різних пунктів, зокрема до бригад, рот. До того ж є дані в очільників військових адміністрацій. Отож хто веде ті канали і як вони отримують інформацію, ми не знаємо. Втім, іноді виходить конструктивна співпраця. Наприклад, ми комунікували з Віталієм Кімом із Миколаївщини: він хоче, як очільник регіону, попередити жителів, щоб вони береглися. Чому ні?

— А коли, скажімо, інформацію оприлюднюють політики, які мають свої медіаресурси?

— Це хай буде на їхній совісті. Хто хоче на цьому заробити якісь політичні речі — це одне, хто хоче принести користь — це зовсім інше. Чи довіряти людям (таким каналам. — Ред.)? Ну, якщо вони бачать, що цей канал достовірний, інформація справджується, кожен робить для себе висновки.

— Давайте ще про російську систему ППО поговоримо, наскільки вона ефективна, ешелонована?

— Ворожа ППО завше «вдосконалюється» в московитських повідомленнях. Ви ж бачите, якою ефективною вона є, коли дрони долітають до рубльовки чи кремля? Тому ешелонована система ППО стовідсотково є навколо бункера путіна. Чи десь там, можливо, захищає москву і лінію бойового зіткнення. Однак покрити всю росію ППО неможливо.

— Україна має «ракетний спис»?

— Шкода, що його не створили раніше... Ми возили по парадах «Грім-2» («Сапсан») — це і є той спис, яким можна «вколоти». Якби в України була достатня кількість зазначених оперативно-тактичних комплексів, то хтозна, чи наважилася б росія окупувати Крим та інші території. Тому що «Грім-2» («Сапсан»), який здатний бити на 300 і 500 кілометрів, міг би просто рознести їхні аеродроми і вдарити по військах, завдати нищівних втрат ще на підступі до наших кордонів. Те, що Україні, на жаль, не вдалося створити такий комплекс за часів незалежності, — дуже великий мінус.

— Чи достатньо в нас засобів протиповітряної оборони, аби утворити «ракетний щит»?

— Якщо маються на увазі ракети, які атакують наземні цілі, то недостатньо і ще довго бракуватиме. Тому що в нас основа ППО, як уже зазначалося, — старі радянські системи. Комплексів, які нам дали парт­нери, на жаль, украй недостатньо на сьогодні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Захисники вдома
Читати
Стрибка, запевняють, не буде
Читати
Епідемії вдалось уникнути
Читати
Агроекспорт тримається
Читати
Розпочали обговорення
Читати
Скалічене дитинство
Читати
Iсторія відваги, історія України
Читати
Задовольняються малим
Читати
Увага: нові правила
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове