Архів
Вівторок,
11 липня 2023 року

№ 28 (20020)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Рятівна крапля крові

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Рівненська область.

Більшість рівненських поліцейських також активні донори.

Любов Романюк уперше здала кров п’ять років тому, коли побувала в онкогематологічному відділенні обласної дитячої лікарні. Відтоді до центру переливання крові приходить що два місяці: частіше не дозволяють лікарі. У жінки рідкісна група крові, як кажуть медики, на вагу золота, — четверта, ще й мінусовий резус.

Шляхетна справа

СВОГО часу її спонукала до благородного діла названа бабуся Галина Сєркова, яка є почесним донором України. Торік у листопаді й син Любові Романюк у день, коли йому виповнилося 18, поділився кров’ю. Зупинятися не буде, каже, донорство у нього в генах.

«Мене донорство привчило до самоорганізації: це і повноцінне харчування за графіком, і фізична активність, контроль здоров’я шляхом регулярних медичних обстежень, — розповідає пані Люба. — Адже важливо здати доброякісну кров, повноцінно насичену киснем, з відповідним рівнем гемоглобіну та іншими необхідними параметрами. Кожна людина, яка не має хронічних захворювань та протипоказань, у цей буремний для України час повинна замислитись, як долучитися до числа донорів. Бо її кров урятує чиєсь життя — що може бути шляхетніше?»

Став донором? Відвідай театр

ЛЮБОВ Романюк повідала про ініціативу обласної держадміністрації, яка стартувала на Рівненщині у Все­світній день донора 14 червня. Активні донори отримують сертифікати на безкоштовне відвідування театрів, філармонії, музеїв, заповідників, визначних історичних місць (як-от Пересопниця чи Дубенський замок). І в зручний час можуть ними скористатися, відкривши для себе прекрасні «родзинки» рідного краю.

Оскільки 95 відсотків донацій крові на Рівненщині безкоштовні (грошова компенсація надається лише за концентрат тромбоцитів), це чудова мотиваційна ініціатива.

«Безоплатне донорство — світова практика: на здачу крові приходять здорові люди, які заздалегідь готуються до шляхетного вчинку. До цього їх спонукає бажання допомогти іншим. Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» передбачає, що з 25 жовтня 2023 року всі здачі крові та її компонентів будуть безоплатними. Однак він визначає і певні пільги. Так, у день здачі крові донор звільняється від роботи зі збереженням середнього заробітку. Також надається додатковий день оплачуваної відпустки за кожну донацію», — пояснює директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Олег Вівсянник.

Особи, які безоплатно поділилися 40 дозами крові або 60 — плазми, набувають статусу «Почесний донор України». Той, хто здав кров сто разів, може бути удостоєний державної нагороди.

Нині в Рівненській області 10 заслужених донорів України і 2672 — почесних. Вони мають право ще й на надбавку до пенсії — 10 відсотків місячного прожиткового мінімуму.

«Ділимося кров’ю, вірою і любов’ю»

ДОНОРИ з багаторічним стажем Катерина та Василь Чухраї з містечка Березне в один голос шкодують, що в 65 років лікарі вже не радили їм здавати кров. Бо пан Василь навіть і не пам’ятає, скільки життів урятував тут-таки, в рідному Березному, під час прямих переливань крові в місцевій лікарні. Нині заслужений донор на заслуженому відпочинку, а люди при зустрічах дякують йому за врятовані життя. Пані Катерина додає, що не розуміє тих, хто не здає кров, якщо може це робити. Каже, і в 67 радо поділиться нею — тільки б узяли! «Ми ж бо ділимося не лише кров’ю, а вірою і любов’ю до України й до життя», — вважає вона.

Основним і єдиним закладом здачі крові та її компонентів на Рівненщині є комунальне підприємство обласної ради «Рівненський обласний центр служби крові». Тут не тільки забезпечують компонентами крові заклади охорони здоров’я регіону та областей, де ведуться активні бойові дії, а й створюють запас: як із коротким, так і з довготривалим терміном зберігання.

За словами працівників центру, останнім часом сталися зміни у віковому зрізі донорів. Зростає їх кількість у категорії 50 плюс та зменшується — у категорії 18-49 років. Це пов’язано з війною та міграцією. Утім, препаратів крові вистачає для медичної допомоги пацієнтам у стаціонарах області, евакуйованим до місцевих медичних закладів, а також для потреб військових на перших лініях боротьби з агресором, адже від початку війни кількість донацій лише на Рівненщині зросла на 40 відсотків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Захисники вдома
Читати
Стрибка, запевняють, не буде
Читати
Епідемії вдалось уникнути
Читати
Агроекспорт тримається
Читати
Розпочали обговорення
Читати
Скалічене дитинство
Читати
Iсторія відваги, історія України
Читати
Задовольняються малим
Читати
Увага: нові правила
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове