|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував |
Версія для друку До списку статтей Читач — газета Сольові компреси на шию «У мене задавнена гіпертонія та грижа в шийному відділі хребта. Невролог сказав, що це не лікується. А що думають із цього приводу фахівці нетрадиційної медицини?» Катерина Л. Хмельницька область.
КОЛИ є і гіпертонія, і грижі, то в більшості випадків це наслідок відкладення солей у шийно-грудному відділі хребта. Вони затискають проміжки між хребцями, стискають нерви, що викликає утворення гриж, які провокують стрибки артеріального тиску, запаморочення. Для поліпшення стану застосовують сольові компреси на шию. Вони допомагають розслабити «м’язові гулі», зняти запальні процеси, больовий синдром, поліпшити кровообіг. Для цієї процедури взяти столову ложку солі на склянку окропу, змочити у теплому водно-сольовому розчині бавовняну шматину та прикладати її до шиї на 10-15 хвилин. Так робити щодня протягом 2-3 тижнів. У разі потреби й доброї переносимості процедури можна робити довше. Окрім того, поліпшити рухливість цього відділу хребта та мозковий кровообіг допомагають вправи для шиї: повільні глибокі (наскільки можливо й комфортно) повороти голови ліворуч, праворуч, уперед, тягнучись підборіддям до грудей. Також потрібно приймати сечогінні засоби. Приміром, протягом двох тижнів щодня пити настій споришу: столову ложку залити склянкою окропу, настояти, випити протягом дня. Також корисні березовий сік, навар петрушки, селери. Чудову очисну, протисольову дію має такий засіб: 10-20 г коріння петрушки залити 200 мл молока, поварити 5-10 хвилин й таку суміш приймати зранку протягом 2-3 тижнів. Споживання органічних кислот (трішки лимонного соку, натурального яблучного оцту, розведеного у воді) також поліпшує стан, розчиняючи задавнені сольові відкладення. Протипоказання: індивідуальна непереносимість. Олена СВІТКО, лікар нетрадиційної медицини.
Продукти при діабеті «Чи можна за цукрового діабету їсти рибу мойву, а також моркву та столові буряки?» Олена П. м. Сміла Черкаської області.
МОЖНА, але в певній кількості. Мойва, багата на ненасичені жирні кислоти, є корисною для збереження судин, які стають ламкими за діабету. Але враховуючи її жирність, слід впевнитися, чи ваша підшлункова залоза її сприймає. Треба їсти потроху й контролювати стан: чи не з’явиться біль у лівому підребер’ї, чи нормальним буде травлення. Мойву можна трішки притушкувати під кришкою, без жорсткої термообробки й засмажки, по 5 хвилин із кожного боку. Такий спосіб приготування буде більш прийнятним для підшлункової залози. Із недорогих, але корисних риб, які можна споживати в невеликих кількостях, є оселедець і скумбрія. Вони містять дуже корисний вітамін D, омега-жири. Морква та буряки набагато корисніші за картоплю, а за кількістю крохмалю вони на одному рівні. За діабету споживання продуктів із високим рівнем крохмалю не рекомендовано. Тож, щоб зменшити його рівень, овочі слід помити, обчистити від шкірки, порізати соломкою й на ніч занурити у воду кімнатної температури. За цей час крохмаль, що міститься в моркві та буряках, перейде у воду. Вона буде корисна для приготування їжі для інших членів сім’ї, що не мають діабету. Їм цей крохмаль надасть енергії. А діабетикам вимочені, збіднені на крохмаль овочі можна використовувати для приготування вінегретів, супів, борщів, рагу: кількість вітамінів і мінералів у них не зменшилася. Якщо ж з’їсти, не вимочивши, приміром, моркву, то вже за 15 хвилин глюкоза з крохмалю потрапить у кров. Аби це суттєво не підвищило показники цукру, потрібно після їди зайнятися фізичною працею або пішими прогулянками. Тобто фізичними навантаженнями допомагати організмові спалювати глюкозу. Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем. Борис СКАЧКО, фітотерапевт. Версія для друку До списку статтей |