Архів
Вівторок,
18 липня 2023 року

№ 29 (20021)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Постаті

«Традиція в’яже сім’ю, державу...»

Підготувала Лариса ПИЛИПЕНКО.

Найвишуканішим подарунком жінці, сімейній господині у всі часи були і залишаються книжкові бестселери з кулінарії авторства Дарії Цвєк. Тисячі жінок, для яких вершиною кулінарного мистецтва був пісний борщ та вареники з картоплею, — важкі ж роки переживали, зачаровано видивлялися той прекрасний світ, що відкривався за дивовижними і водночас простими і зрозумілими рецептами. Так бесідує з дітьми мама, вчителька, зі старшими — мудра сестра, подруга.

ДАРІЯ Цвєк (так м’яко звучить її прізвище у тих краях, звідки родом) називала себе просто — Дарка. Третину життя вчителювала, любила свою родину, обожнювала створювати для неї затишок, частувати, опікати. Казала: «Пам’ятайте одно: що традиція в’яже сім’ю, державу… Бо є народи, що не мають традиції і позичають собі у других…».

У дівоцтві Дарія — Маркевич, донька галицьких інтелігентів. Вона народилася 10 жовтня 1909 року в містечку Гримайлів Королівства Галичини та Володимирії Австрійської імперії — нині це Чортківський район на Тернопіллі. Батько дівчинки, високий чиновник міністерства фінансів у Варшаві, відкривав для доні світ, беручи її з собою у відрядження, на великосвітські зустрічі, де траплялась нагода засвоювати правила етикету, гарні манери.

Саме тато був для дорослої Дарії прототипом чоловіка, з яким добре і надійно йти поруч життям. Таким став Лев Цвєк, учитель німецької мови гімназії «Рідної школи», з яким юнка познайомилася на балу у Львівській політехніці і закохалася. За кілька років Дарія і Лев влаштували весілля у Варшаві. Згодом народили двійко діточок — Зоряну та Христину. Подружжя знало кілька мов, але всі в родині спілкувались тільки українською.

Спочатку жили на Тернопіллі, потім оселилися у Станиславі (нині — Івано-Франківськ). За освітою Дарія була біологом, віддала 35 років педагогічній праці, багато дописувала в газети. А ще встигала грати в театрі, вміла музикувати на флейті, була членкинею Союзу українок, одне слово, завжди намагалася бути в центрі культурного життя свого краю.

Пані Дарка виростила біля дому красивий сад, у якому росла єдина у Франківську сакура. Подивитися на неї, а ще випити кави у гостинних Цвєків збиралося багато знайомих. У садибі влаштовували частування, до яких пані Дарія завжди подавала щось особливе, нове. А під час Другої світової війни вона працювала на кухні у шпиталі. Саме там зі звичайних дешевих продуктів почала вигадувати смачні та вишукані страви.

Радянська влада змінила життя містян, родину пані Дарії біда не оминула: якийсь партійний діяч вподобав житло Цвєків, за добу вони мали звільнити помешкання. Перебрались у маленьку квартирку, мали проблеми з роботою. Цвєки, які все життя добре заробляли своєю працею, опинилися на межі виживання. Виручив випадок — Дарію покликали допомогти на кухні — приготувати обід для місцевої партверхівки. Страви галичанки настільки сподобалися, що її покликали ще раз, іще. Тоді вона дістала свій порадник, де нотувала поради й рецепти «від мами, бабусі, тети», й із професійної учительки перетворилася на професійну кулінарку.

Пані Дарія напрацьовувала і щедро дарувала людям неоціненний інтелектуально-кулінарний досвід. У своїх програмах на франківському радіо вона вчила не тільки готувати, а й радила, як створювати затишок, доглядати за оселею, сервірувати стіл — такі собі уроки жіночності. При цьому завжди доповнювала свої ефіри галицькими традиціями, цікавинками про святкування Різдва й Великодня. Слід зазначити, що загальний наклад книг Дарії Цвєк у 2000 році становив близько п’яти мільйонів примірників.

Серед переписів пані Дарки кожен знайде щось для себе, є прості рецепти, є складні, а є й зовсім несподівані, як-от: яблучна зупа, пальчики з твердого сиру, желе чайне, яблука під піною, суп томатний з манними кубиками, відбивні з корейки, огірки тушковані, відбивні з чорносливом, варення з огірків. Із солодощів: сирники, медівники, пампушки, струделі, завиванці, бублики, пиріжки, тістечка, коржики, вафлі, рогалі, пальчики, пінники, горішки. Зібрано близько 30 видів солодких бабок з різними начинками… Кулінарний талант Дарії Цвєк нагадує повноводну ріку. В одній зі своїх книг вона подає аж 38 способів приготування яєць!

Цікаво, що збирати записи, формувати і видавати книжки Дарію налаштувала відома письменниця, авторка роману «Сестри Річинські» Ірина Вільде, яка товаришувала з Дарією з гімназії. Ірина захоплювалася кулінарним талантом подруги й одного разу привела до директора видавництва «Каменяр». Там вони переконали Дарію видати збірку рецептів.

У «Видавництві старого Лева» вийшла перша книга «Солодке печиво» в 1961 році й одразу розлетілася. Книгу доповнювали та перевидавали дев’ять разів! Авторка уклала збірки рецептів «До святкового столу», «У будні та свята», «Для гостей і сім’ї», «Нашим найменшим», «На добрий вечір» і «Дітям і батькам». Книги Дарії Цвєк перекладали та видавали в багатьох країнах. Найбільш повне видання побачило світ у 2013 році, його зібрало й опублікувало «Видавництво старого Лева» під назвою «Домашнє печиво». Загалом у Дарії Цвєк вийшло сім книг, кожна стала бестселером.

Пані Дарія прожила довге красиве життя, відійшла 95-річною у 2004 році, у колі родини, серед онуків, правнуків. До останнього дня вона працювала, дописувала «Енциклопедію галицької думки», однак, на жаль, не встигла її завершити.

Пані Дарка пишалася українською кухнею і казала, що родинні традиції потрібно берегти та передавати з покоління в покоління. А готуючи страву за рецептом своєї мами чи бабусі, потрібно із вдячністю згадати про це вголос: «Цей пиріг пекла моя бабуся чи мама». Порада, яку давала всім господиням Дарія Цвек: «Як вам часом щось підгорить, то не переживайте. Бо то значить, що то за вами хтось «горить».

Щирий добрий гумор, яскраві настанови, розмай смачних рецептів від пані Дарки — усе з нами. На добро.

На фото: Дарія Цвєк у 30-х роках минулого століття і на початку нового тисячоліття.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибиратимуть самі
Читати
Настрій так собі
Читати
Нині вельми потрібні
Читати
Прогалина на ринку праці
Читати
Прогнози щодо врожаю
Читати
Коштів не вистачає
Читати
Долі більшості відомі
Читати
Свята — за новим ладом
Читати
Державна власність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове