Архів
Вівторок,
25 липня 2023 року

№ 30 (20022)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Жук-довгоносик

ІНОДІ замість солодких плодів на фруктових деревах чи ягідних кущах ми знаходимо давно зів’ялі пуп’янки, в яких зачаїлися маленькі комахи з довгими хоботками. Це найнебезпечніший шкідник городніх і садових культур. Жуків цих існує близько 5 тисяч видів, безліч із яких має за поживу культурні рослини.

Довгоносики, або слоники, — комахи завдовжки від 3 до 10 мм. Їхньою характерною рисою, що дала назву всій родині, є витягнута голова. Її передня частина схожа на хоботок або довгий ніс.

Тіло комахи часто має яскраве строкате забарвлення, що робить її добре помітною на рослинах. У довгоносиків добре розвинені крила, у пошуках корму вони здатні перелітати на великі відстані.

Дорослі жуки легко переносять зиму, сховавшись у ґрунті та в опалому листі.

Личинки довгоносиків живуть і харчуються у плодах рослини. Коли інфікований плід загниває і опадає, личинка потрапляє на ґрунт і закуклюється. До кінця літа з лялечок виходять молоді жуки, які починають ласувати рослинами і готуватися до зимівлі.

Довгоносики можуть жити практично скрізь, пристосовуючись до будь-яких екосистем. До того ж вони нерозбірливі в їжі: їм смакують і молоді бруньки, і квітки, і листя, а також плоди, стебла і навіть кора та деревина. Пошкоджене жуками листя дуже дрібне і неправильної форми, а плоди передчасно загнивають і обпадають.

Найефективнішим методом боротьби з цим шкідником є обробка городу і саду інсектицидами. До перевірених і дієвих препаратів належать інта-вир, метафос, карбофос, фітоверм, ателлік.

Головне правило — дотримуватися режиму і термінів застосування препаратів. Першу обробку проводять за тиждень до розкриття квіткових бутонів на плодових культурах, а другу — в середині літа. Це допоможе позбутися молодих особин до того, як вони зберуться на зимівлю.

Чимало садівників побоюються хімічних засобів, які можуть бути токсичними не тільки для комах, а й для людини. Вихід — вдатися до народних методів боротьби.

Жуки-слоники ведуть денний спосіб життя, над ранок вони не дуже активні, чим і можна скористатися. Ввечері треба розстелити шматки клейонки або щільної тканини під кожним кущем, а вранці струсити рослини, несильно б’ючи по них віником. Сонні жуки падають на підстилку, яку разом із ними слід спалити. Також потрібно регулярно збирати і знищувати опалі гнилі плоди.

Обприскування розчином гірчиці

Розчиніть 100 грамів гірчичного порошку в 3 літрах води. Крім гірчиці, можна використовувати настоянку полину і пижма.

Застосування попелу

Рослини обробляють розчином попелу з господарським милом.

Ефект від народних засобів короткочасний, тому обробку варто проводити регулярно, особливо після дощу.

Завжди легше запобігти проблемі, ніж боротися з нею. Тому, щоб уберегти врожай, дотримуйтеся таких заходів профілактики:

— збирайте і спалюйте опале листя, в якому можуть зимувати жуки:

— постійно перевіряйте кущі на наявність шкідників;

— робіть ловчі пояси на плодових деревах.

Біля ягідних кущів висаджуйте рослини, які відлякують довгоносиків, і не тільки їх, своїм запахом, — цибулю, часник (як відомо, перейшовши у дикий стан, ця рослина роками може рости на одному місці), полин.

Версія для друку          До списку статтей

ОСТАННІМИ роками городники застосовують дріжджі як підживлення для культурних рослин. Але і тваринники вже завважили, що кормові дріжджі — важлива добавка у раціоні свиней. Приготувати такий корм можна самому дріжджуванням зернових — кукурудзи, вівса, ячменю і висівок. А як саме зробити це опарним і безопарним способами, докладно розповімо у наступному випуску.

Чи треба поливати помідори у період достигання плодів? Один каже, що це їм на шкоду, інший — що сорти «п’ють» по-різному: тим достатньо вологи й від дощів, а інші потерпатимуть від її браку. Порозмірковуємо на цю тему.

А також — про самшит, що стає дедалі популярнішим на сільських обійстях. Так, цей вічнозелений багаторічник дуже декоративний, і кожний доморощений «ландшафтний дизайнер» у змозі утнути з нього такий живопліт, що й ну. Але є одне «але».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове