Архів
Вівторок,
25 липня 2023 року

№ 30 (20022)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Сушня на зиму

СУШІННЯ фруктів та ягід — чудовий спосіб зберегти літні дари, щоб потім, холодної пори, смакувати й отримувати поживні речовини. Сушня суниць, вишень, малини, смородини, чорниць, яблук і багато чого іншого може замінити не дуже корисну кондитерку. Бери пригорщу — і смакуй із чаєм або кавою. Особливо корисна така їжа дітям: і солодке, і натуральне, без жодної хімії та консервантів. До того ж цей метод забезпечує тривале зберігання плодових запасів, головне знати, як правильно сушити сировину.

Починаємо з підготовки ягід і фруктів до сушіння.

Беріть лише стиглі плоди, недостиглі сушити важче. Переберіть сировину, видаліть пошкоджені та некрасиві плоди. Ретельно помийте їх, а якщо ви не так давно обробляли свої насадження від шкідників або хочете посушити щось куповане, то, щоб видалити хімікати з поверхні, додайте у воду соду. Видаліть неїстівні частини і наріжте майбутню сушню невеликими тонкими шматочками. Навіть, скажімо, полуниці не слід сушити цілими — їх нарізають на пластинки. Вишні, малину, смородину, чорниці, певна річ, не подрібнюють.

Аби плоди залишилися світлими після сушіння, їх відбілюють у воді з сіллю або з лимонною кислотою. Кожний сорт, не кажучи вже про вид фруктів чи ягід, треба сушити окремо.

У сушарці

В цьому спеціальному пристрої плоди сушити найлегше, недарма сушарки стали вельми популярними. Залежно від дегідратора кожний окремий плід сушиться стільки годин, скільки вказано в інструкції. Прилад підтримує сушіння всіляких ягід і фруктів, цитрусових та вино­граду. Диню, кавун, банан, ківі, груші та персики сушити не рекомендується, їх краще в’ялити: так вони максимально збережуть м’якість і смак.

Порада щодо власне процесу: сушарку краще ставити у приміщенні, де легко організувати інтенсивне провітрювання, приміром, на веранді. Ви можете залишити її на ніч у працюючому стані (а час сушіння полуниць, наприклад, близько 8 годин) і піти спати.

На сонці

Плоди сушать у суху погоду при яскравому сонячному світлі. Таким методом можна підготувати до зберігання яблука, груші, абрикоси, сливи. Сушені яблука рідко псуються і невибагливі у зберіганні. Решту фруктів сушіть до невеликої м’якості — так плоди довше лежать, не втрачаючи смаку. Щоб сировина не намокла під дощем, ліпше робити це під навісом. Або ж під прямими сонячними променями, але стежачи за погодою.

Час обробки при такому способі займає від кількох днів до чотирьох тижнів.

У духовці

Вибирайте мінімальні температури (до 80°). Головний мінус цього методу — використання дека. Себто плоди знизу закриті, тому процес відбувається нерівномірно, шматочки підсушуються тільки зверху і можуть підгоріти.

Утім, замість дека можна використовувати решітку з дрібними чарунками: при обробці плоди зменшуються.

Для такого виду сушіння підходять фрукти з великим умістом клітковини, зокрема груші та яблука. Для обробки потрібні стиглі здорові плоди, інакше вони будуть не сохнути, а тушитися. Не можна закладати в духовку водянисті фрукти, такі, як дині та кавуни, їх потрібно в’ялити за невисоких температур, які духовка не підтримує.

У мікрохвильовці

Сушити фрукти і ягоди потрібно акуратно, позаяк час обробки короткий: 1-5 хвилин. Регулярно перевіряйте готовність плодів. Щоб їх висушити, краще вибрати середню потужність. Існує підвищений ризик спалити плоди.

У мікрохвильовці можна підсушувати яблука, тверді груші. Ліпше не обробляти апельсинів, динь, ківі та інших соковитих фруктів, тому що вони не встигнуть просохнути всередині, натомість підгорять зовні. Відтак такі сухофрукти не підійдуть для зберігання в домашніх умовах.

На свіжому повітрі

При обробці погода може підвести, тому врожай слід сушити в тіні, під навісним дахом на лотках, підносах або решітках. Якщо погода волога або йде дощ, продукти піддаються гниттю.

Сушити просто неба рекомендується яблука, тверді груші, виноград, вишні та сливи, позаяк ризик загнивання їх невисокий. Велика перевага в тому, що ці продукти зберігають поживні речовини, які частково втрачаються при тепловій обробці.

Отже, вибравши один із запропонованих способів сушіння фруктів і ягід, ви на цілий рік забезпечите себе продукцією для компотів і просто лакоминами.

Версія для друку          До списку статтей

ОСТАННІМИ роками городники застосовують дріжджі як підживлення для культурних рослин. Але і тваринники вже завважили, що кормові дріжджі — важлива добавка у раціоні свиней. Приготувати такий корм можна самому дріжджуванням зернових — кукурудзи, вівса, ячменю і висівок. А як саме зробити це опарним і безопарним способами, докладно розповімо у наступному випуску.

Чи треба поливати помідори у період достигання плодів? Один каже, що це їм на шкоду, інший — що сорти «п’ють» по-різному: тим достатньо вологи й від дощів, а інші потерпатимуть від її браку. Порозмірковуємо на цю тему.

А також — про самшит, що стає дедалі популярнішим на сільських обійстях. Так, цей вічнозелений багаторічник дуже декоративний, і кожний доморощений «ландшафтний дизайнер» у змозі утнути з нього такий живопліт, що й ну. Але є одне «але».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове